Tα όνειρα, σύμφωνα με την επιστήμη, αποτελούν απόρροια των ανησυχιών, των φόβων, των επιθυμιών αλλά του υποσυνείδητού μας γενικά, και για το λόγο αυτό η ανάλυσή τους πρέπει να είναι πολύ εξατομικευμένη στην προσωπικότητα του κάθε ατόμου.
Όμως, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν και κάποια όνειρα, συνήθως εφιάλτες, τα οποία, κάποιο ή κάποια από αυτά, τα έχουμε δει οι περισσότεροι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.
Αυτά είναι τα εξής (ακολουθεί η επικρατέστερη ερμηνεία τους):
1. Σοβαρή ασθένεια: Αγωνία για το άγνωστο, φόβος μη χάσουμε κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή δυσκολία αποδοχής μιας πραγματικότητας.
2. Επίθεση ή τραυματισμός: Φόβος απέναντι στους άλλους και στην υποτιθέμενη βία που περιμένουμε να δεχτούμε από κάποιους (λεκτική ή σωματική).
3. Ατύχημα με το αυτοκίνητο: Δυσκολία ελέγχου της ζωής αλλά και η βίωση μιας ζωής εκτός ελέγχου.
4. Πνιγμός: Βίωση μιας αγχώδους κατάστασης ή απλώς ο φόβος απέναντι στο υγρό στοιχείο.
5. Πτώση στο κενό: Φόβος για τα ύψη, δυσκολία να κρατήσει κάποιος τη ζωή του σε έλεγχο ή ακόμα και φόβος για το θάνατο.
6. Πέσιμο των δοντιών: Αδυναμία αντιμετώπισης μιας κατάστασης, εκτός ελέγχου πράξεις και ανεπάρκεια σε μια ορισμένη ενέργεια.
7. Αποπροσανατολισμός, χάσιμο σε άγνωστους δρόμους: Βίωση μιας ζωής εκτός ελέγχου ή αδυναμία να αποφασίσει κάποιος σε ποια κατεύθυνση πρέπει να πάει. Επίσης έλλειψη συγκέντρωσης σε συγκεκριμένες οδηγίες.
8. Αποτυχία στις εξετάσεις: Έλλειψη προετοιμασίας για κάτι ή μια ενέργεια δεν έγινε όπως έπρεπε.
9. Κυκλοφορώντας γυμνός σε δημόσιο χώρο: Αίσθηση ότι κάποιος είναι ευάλωτος ή εκτεθειμένος σε κάτι ή κάποιον ή αγωνία ότι έχει αποκαλύψει μυστικά που δεν έπρεπε.
10. Κυνηγημένος: Προσπάθεια να αποφύγει κάποιος μια δυσάρεστη κατάσταση ή η αίσθηση της απομάκρυνσης από την πραγματικότητα.
Όμως πόσα πράγματα γνωρίζουμε για τα όνειρα;
Όλοι μας βλέπουμε όνειρα. Στην πραγματικότητα είναι μια καθημερινή μας συνήθεια από τότε που ήμασταν τριών χρονών, όπου και ξεκίνησε αυτή συναρπαστική, υποσυνείδητη εμπειρία. Ανεξάρτητα από τα χιλιάδες σενάρια που παρακολουθεί ο καθένας μας στον ύπνο του, ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που ίσως αγνοούσαμε για το πιο ενδιαφέρον στάδιο του ύπνου;
Πόσες φορές δεν έχει τύχει στον κάθε έναν από εμάς να μη μπορεί να θυμηθεί το όνειρο που είδε το προηγούμενο βράδυ; Στην πραγματικότητα κάθε άνθρωπος βλέπει πολλά όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά μπορεί να συγκρατήσει στη μνήμη του μόνο το 10% από όλα εκείνα που «βίωσε» στα όνειρα του. Άλλες φορές δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε καθόλου την «υπόθεση» ενός ονείρου, ενώ τις περισσότερες έχουμε κενά μνήμης και μπορούμε να θυμηθούμε μόνο ένα μέρος του ονείρου. Βέβαια, αν για κάποιο λόγο ξυπνήσουμε την ώρα που είμαστε στο στάδιο REM, τότε μπορούμε να θυμηθούμε το όνειρο που μόλις είδαμε από ότι αν ξυπνούσαμε μετά από πολλή ώρα.
Στα περισσότερα όνειρα μας, συμμετέχουν δεκάδες άγνωστοι και «κομπάρσοι» που δεν μας θυμίζουν τίποτα τα πρόσωπα τους. Κι όμως, είναι αδύνατο το μυαλό μας να μπορέσει να δημιουργήσει έναν άνθρωπο από το τίποτα. Στην πραγματικότητα, όλοι οι φαινομενικά άγνωστοι που παρουσιάζονται στα όνειρα μας, είναι πραγματικοί και είναι άτομα που τυχόν έχουμε δει κάποια στιγμή κι έχουμε ξεχάσει.
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται το σώμα μας είναι φαινομενικά παράλυτο όταν ονειρευόμαστε. Αυτό συμβαίνει για να μην αναπαριστούμε τις κινήσεις που βιώνουμε κατά τη διάρκεια των ονείρων μας και οφείλεται σε μια ορμόνη που βοηθάει το σώμα μας να καλμάρει και να χαλαρώσει όσο κοιμόμαστε, με αποτέλεσμα να «παραλύει» τα άκρα και τους μύες μας.
Τέλος υπάρχει ένα ποσοστό 12% που ονειρεύεται εξολοκλήρου σε άσπρο και μαύρο. Δεν είναι γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά το φόντο δεν αλλάζει τη θεματολογία των ονείρων. Όλοι μας ονειρευόμαστε τα κλασσικά σενάρια που σχετίζονται με τις σεξουαλικές μας εμπειρίες, την πτώση και την καταδίωξη, το θάνατο κάποιου αγαπημένου μας προσώπου και τα ατυχήματα. Το μόνο που αλλάζει είναι τα χρώματα και δεν έχει διαπιστωθεί εάν τα έγχρωμα όνειρα είναι απαραίτητα πιο ζωηρά και αληθοφανή από τα μονόχρωμα.