Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να έχει ο χάρτης της Ελλάδας στο τέλος του αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι ημέρες με καύσωνα θα έχουν πενταπλασιαστεί μέχρι το 2100 και τα δάση θα αντιμετωπίζουν
άμεση απειλή πυρκαγιάς για επιπλέον 30 ημέρες τον χρόνο.
Εντονες εναλλαγές θα χαρακτηρίζουν τον καιρό με ακραία φαινόμενα τον χειμώνα, ισχυρές πλημμύρες, χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρασία το καλοκαίρι.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMPRUN που υλοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρουσιάζεται στο Οικοσκόπιο της WWF.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, οι κατά μέσο όρο 6.7 ημέρες καύσωνα των ετών 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν το χρονικό διάστημα 2021-2050, ενώ η αύξηση -κατά 30- των ημερών αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς θα αφορά κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνοδευτεί από αύξηση των ξηρών ημερών, με τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο να είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη. Από τα παραπάνω προκύπτει άμεση απειλή για τα δάση της χώρας λόγω της αύξησης της συχνότητας και της σφοδρότητας των πυρκαγιών.
«Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός στρατηγικών για την προσαρμογή των δασών στην κλιματική αλλαγή, εφαρμόζοντας αναθεωρημένα διαχειριστικά μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των γενετικών πόρων, καθώς και ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα δασοπροστασίας», δήλωσε η Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη των δασικών προγραμμάτων της WWF Ελλάς, ενώ από την πλευρά του ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος επεσήμανε ότι τα στοιχεία της έρευνας θα εμπλουτιστούν.