Zυμαρικά...Προσφέρουν ενέργεια.

Eίναι αλήθεια πως τα ζυμαρικά… είναι τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας. Προσφέρουν ενέργεια που απελευθερώνεται αργά και σταθερά, σε αντίθεση με την ζάχαρη και άλλους απλούς υδατάνθρακες.

Περιέχουν Σίδηρο (βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, κάνει καλό στο αίμα), Σελήνιο (προστατεύει τα κύτταρα – αντιοξειδωτικό), Ασβέστιο (βοηθάει στο σχηματισμό και την ενδυνάμωση των οστών), Βιταμίνη Β1 (βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης), Βιταμίνη Β2 (βοηθάει τον οργανισμό να παράγει αντισώματα)

Μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, γιατί είναι πλούσια σε φυτοστερόλες (εχθρός της χοληστερόλης), αρκεί να καταναλώνονται χωρίς κρέμες, σάλτσες, αυγά & κρέας

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής & γαστρονομίας

Βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες, γιατί το φαγητό μπορεί να είναι μέσο επιβίωσης αλλά ταυτόχρονα είναι τρόπος διασκέδασης & απόλαυσης, ταιριαστός σε κάθε περίσταση.

Για την παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, το παστίτσιο αλλιώς

Έχουμε συνηθίσει να φτιάχνουμε το παστίτσιο μας με το χοντρό μακαρόνι με την τρύπα στη μέση, το λεγόμενο Νο 2. Σήμερα όμως προτείνω να φτιάξουμε ένα ελαφρώς αλλιώτικο παστίτσιο, κρατώντας την ιδέα και την ουσία του πράγματος, παραλλάσσοντας μόνο τα υλικά του.
Στη θέση του χοντρού μακαρονιού θα βάλουμε πλατιά λαζάνια και  αντί για κιμά θα χρησιμοποιήσουμε κυβάκια από φιλέτο κοτόπουλου και μείγμα από διάφορα λαχανικά. Την μπεσαμέλ θα την κρατήσουμε αλλά να την ενισχύσουμε γευστικά προσθέτοντάς της κρασί και ζωμό κοτόπουλου.

Παστίτσιο με κοτόπουλο και λαχανικά

Υλικά για 6 άτομα:

1 πακέτο λαζάνια πλατιά
700γρ. κοτόπουλο φιλέτο
500γρ. κολοκυθάκια, σε κυβάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, σε κυβάκια
2 καρότα μέτρια, σε κυβάκια
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

½ λίτρο γάλα
½ λίτρο ζωμό κότας από κύβο
1 φλιτζάνι κρασί
4 κουτ. σούπας βούτυρο
7 κουτ. σούπας αλεύρι
3 αβγά
1 φλιτζάνι γραβιέρα Νάξου τριμμένη

•    Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και τους αλατοπιπερώνετε.
•    Ζεσταίνετε πολύ καλά μια κατσαρόλα και μετά ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και το κοτόπουλο. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν τα κυβάκια από όλες τις πλευρές και βγάζετε το κοτόπουλο στην άκρη.
•    Προσθέτετε στο σκεύος το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα καρότα. Σοτάρετε για 2 λεπτά και προσθέτετε τα κυβάκια των κολοκυθιών. Εξακολουθείτε να σοτάρετε μέχρι να στεγνώσουν τα λαχανικά από τα υγρά τους.
•    Ξαναβάζετε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και το δουλεύετε για λίγο μαζί με τα λαχανικά. Προσθέτετε την ντομάτα, το μαϊντανό και το βασιλικό, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και μετά από λίγο σβήνετε με το κρασί. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Αφήνετε να κρυώσει όσο ετοιμάζετε την μπεσαμέλ,
Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα να γίνει μια πάστα την οποία ψήνετε για λίγο ανακατεύοντας να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε το ζωμό, το κρασί και το γάλα και ανακατεύετε ζωηρά για να μη σας σβολιάσει η κρέμα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει βράση.
Μόλις πάρει βράση, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Αναμιγνύετε και το τριμμένο τυρί, αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη, και δοκιμάζετε τη γεύση. Προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Απλώνετε τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ σε ένα πυρίμαχο ταψί διαστάσεων 25x35εκ. και κάνετε από πάνω μια πρώτη στρώση με λαζάνια. Ρίχνετε δύο φλιτζάνια από την μπεσαμέλ στο μίγμα του κοτόπουλου και, αφού την ανακατέψετε, απλώνετε το μισό μίγμα πάνω από τα λαζάνια. Κάνετε μια δεύτερη στρώση με λαζάνια και απλώνετε πάνω τους το υπόλοιπο μίγμα κοτόπουλου. Σκεπάζετε με μια στρώση λαζάνια και απλώνετε την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.
Αφήνετε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2025 dailyfun.gr all rights reserved.