Εγκλωβίζονται χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα

Μέσα σε θολό τοπίο για το ποια χώρα έλαβε τα νέα αυστηρότερα μέτρα στη διακίνηση του προσφυγικού ρεύματος, η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ γίνεται εκρηκτική, με σκηνές που παραπέμπουν στη μεγάλη κρίση του περασμένου Νοεμβρίου.

Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι Αφγανοί πρόσφυγες στην Ειδομένη συγκρούστηκαν χθες με την αστυνομία, όρμησαν στον φράχτη και κάποιοι πέρασαν στην άλλη πλευρά, ενώ κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή και έκλεισαν τα σύνορα για όλους.

Την ίδια ώρα, η απόφαση της Αυστρίας να συγκαλέσει αύριο στη Βιέννη σύνοδο χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το Προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας προκαλεί την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης, που κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια η οποία παραβιάζει τη συμφωνία των Βρυξελλών για διατήρηση του σημερινού status ως τις 6 Μαρτίου.

Για το πώς έκλεισε η «πόρτα» της Ευρώπης για τους Αφγανούς και ποιος έλαβε την απόφαση να ζητούνται στο εξής ταξιδιωτικά έγγραφα από τους διερχόμενους Σύρους και Ιρακινούς, ορισμένες χώρες κατά μήκος του «βαλκανικού διαδρόμου» παρέπεμπαν γενικά στις αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης στο Ζάγκρεμπ. Στη συνάντηση των επικεφαλής των αστυνομικών αρχών ΠΓΔΜ, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Αυστρίας αποφασίστηκε ουσιαστικά η δημιουργία ενός νέου hotspot στη Γευγελή, όπου θα γίνεται ξανά και με νέο τρόπο η αναγνώριση και καταγραφή προσφύγων, με τη λήψη και βιομετρικών στοιχείων. Αλλες χώρες «έδειχναν» τη Σερβία και την Κροατία ως αρχή του «ντόμινο» αποκλεισμών που έφτασε μέχρι τα ελληνικά σύνορα, άλλες τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Οι ευθύνες
Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε χθες πως το πρόβλημα ξεκίνησε από 366 Αφγανούς πρόσφυγες που επέστρεψε η Κροατία στη Σερβία επειδή μιλούσαν... ελληνικά. Οπως ειπώθηκε, οι συγκεκριμένοι θεωρήθηκε από τις κροατικές αρχές πως δεν είναι πρόσφυγες πολέμου αλλά οικονομικοί μετανάστες, που διέμεναν στην Ελλάδα και εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Κεντρική Ευρώπη.

«Οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς τον Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, προσθέτοντας πως δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα του σε «νεκρή ζώνη» για τους πρόσφυγες. Εκπρόσωπός του ανέφερε πως οι αρχές της χώρας τηρούν στάση αναμονής μέχρι να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ Σερβίας-Κροατίας.

Στον καταυλισμό του Ταμπάνοφτσε, στα σύνορα ΠΓΔΜ-Σερβίας, παραμένουν αποκλεισμένοι από το Σαββατοκύριακο σχεδόν 700 Αφγανοί.

Η Σερβία από την πλευρά της, μέσω του αρμόδιου για το προσφυγικό υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Αλεξάντερ Βούλιν, υποστήριζε πως το κλείσιμο των συνόρων για τους Αφγανούς ξεκίνησε από την Αυστρία και τη Σλοβενία. Ο ίδιος ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία του Ζάγκρεμπ έχουν από κοινού τον έλεγχο στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, το Βελιγράδι έκλεινε και την «πόρτα» της Βουλγαρίας. Ο επικεφαλής της σερβικής αστυνομίας Βλαντιμίρ Ρέμπιτς επισκέφθηκε συνοριακή διάβαση στα σύνορα με τη Βουλγαρία και έστειλε το μήνυμα πως η διαδρομή μέσω των συνόρων ΠΓΔΜ-Ελλάδας αποτελεί τη «μοναδική νόμιμη οδό» διέλευσης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, καλώντας παράλληλα τη Σόφια να αυξήσει τους ελέγχους στα νότια σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ βρίσκονταν χθες περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 2.000 ήταν το πρωί στο camp της Ειδομένης και μεταξύ αυτών περίπου 500 Αφγανοί, στους οποίους δεν επιτράπηκε η διέλευση.

Διαμαρτυρίες
Οι τελευταίοι είχαν μεταφερθεί από την Υπατη Αρμοστεία στις σκηνές του camp B, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Οι διαμαρτυρίες τους ήταν συνεχείς και το μεσημέρι κινήθηκαν μαζικά προς το κεντρικό camp A. Απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να τους εμποδίσουν και όρμησαν στο σημείο διέλευσης. Κάποιοι σκαρφάλωσαν στον φράχτη και δύο απ' αυτούς κατάφεραν να περάσουν στην άλλη πλευρά.

Στη συνέχεια οι Αφγανοί έκαναν κατάληψη στις ράγες του τρένου, αφού πρώτα έριξαν μέρος του φράχτη που έχει στηθεί εκατέρωθεν της γραμμής, ενώ εγκαταστάθηκαν και μπροστά στο σημείο διέλευσης. Λόγω της κατάστασης τα σύνορα έκλεισαν για όλους.

Πειραιάς
«Εμφραγμα» από μαζικές αφίξεις προσφύγων

Το μπλόκο της ΠΓΔΜ στη διέλευση Αφγανών είχε άμεσες επιπτώσεις στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με τον κίνδυνο εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων εντός των ελληνικών συνόρων να παραμένει ανοιχτός.

Χθες το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, επικράτησε το αδιαχώρητο. Με διαδοχικά δρομολόγια έφθασαν 4.427 πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, ενώ το απόγευμα προστέθηκαν άλλα 1.280 άτομα με δρομολόγιο από Χίο και Μυτιλήνη. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν πολλοί εξ αυτών επιδίωξαν να ταξιδέψουν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ωστόσο, η αστυνομία απαγόρευσε την αναχώρηση των δρομολογίων, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη.

Για τη διαχείριση της κατάστασης το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε τη σταδιακή προώθησή τους στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας στον Ελαιώνα και το Ελληνικό. Επίσης, ξεκίνησε να λειτουργεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό, όπου από χθες το απόγευμα μεταφέρθηκαν πάνω από 300 πρόσφυγες. Ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις προσφύγων που δεν δέχθηκαν να μεταφερθούν στις υπάρχουσες δομές, ενώ πολλοί βρήκαν για άλλη μια φορά καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας.

Αντίδραση Μουζάλα
Εντονη ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που σχολίασε ότι η απόφαση των Σκοπίων και της Σερβίας παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. «Συμφωνήθηκε ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα αλλάξει το status quo στον δρόμο των Βαλκανίων. Ηδη από το Σάββατο έχει υπάρξει παραβίαση αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο κ. Μουζάλας (Κανάλι Βουλής), σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει προβεί σε διπλωματικές κινήσεις.

World highlight

Africa

Africa Ut justo id nibh pulvinar mauris pede Phasellus metus Sed congue. More detail
Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.