«Το Facebook μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη», προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τα social media, τόσο πιο πολύ αισθάνεται φόβο, μοναξιά και άγχος.

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις επιπτώσεις των social media στην ψυχική μας υγεία καθώς, τα πορίσματά της έρευνάς τους έδειξαν ότι, όσοι σερφάρουν επί ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινδυνεύουν από μοναξιά και κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που διεξήχθη σε δείγμα 143 ατόμων, ηλικίας 18-22 ετών, ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε στα social media για να κρατάμε σε ισορροπία την πνευματική μας υγεία, πρέπει να είναι μετρημένος: μόλις μισή ώρα.

Οι ειδικοί για πρώτη φορά αποδεικνύουν επιστημονικά ότι, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο Facebook και το Instagram, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε αρνητικά συναισθήματα. 

Στην έρευνά τους, οι Αμερικανοί επιστήμονες έλαβαν υπόψη το αίσθημα του φόβου, του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Διαπίστωσαν πως, όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τα social media, τόσο πιο πολύ αισθάνεται φόβο, μοναξιά και άγχος. Αυτές οι επιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες για τους ανθρώπους που είχαν καταθλιπτικές τάσεις. 

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, ο περιορισμός της χρήσης των social media σε περίπου 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ψυχικής υγείας», επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Ελάχιστες μελέτες έχουν επιχειρήσει να αποδείξουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει την ψυχική υγεία των χρηστών»,υποστήριξε η επικεφαλής της μελέτης, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Μελίσα Χαντ.

«Όταν συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές του άλλων, τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αισθανθούμε άσχημα.Γι΄αυτό,βάλτε κάτω το κινητό και ελάτε σε επαφή με τους ανθρώπους που είναι γύρω σας», προσθέτει.

Η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στην επιθεώρηση «Journal of Social and Clinical Psychοlogy».


iPhone 3GS

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.