Thu02272020

Last updateWed, 11 Dec 2019 5pm

Back You are here: Home Life & Style ΝΕΑ LIFESTYLE Σπίτι και Κήπος Κηπουρική χαμηλού προϋπολογισμού!

Κηπουρική χαμηλού προϋπολογισμού!

Αν αγαπάτε την κηπουρική αλλά τα οικονομικά δεν σας επιτρέπουν πολλά έξοδα και σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τα φυτά σας και το χόμπι σας, μην απογοητεύεστε! Σας έχουμε τη λύση!!!

Διαβάστε παρακάτω δέκα χρήσιμα HOT TIPS  για “low budget” κηπουρική!

1. Ξεχάστε τα χημικά λιπάσματα και δημιουργήστε φυτικό κομπόστ από τα υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας. Όχι μόνο θα γλιτώσετε χρήματα, αλλά θα είστε σίγουροι ότι τα φυτά σας τρέφονται οργανικά!

2. Ανταλλάξτε σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό με φίλους ή με γείτονες. Αν έχετε περίσσευμα από τους σπόρους που αγοράσατε ή αν σας αρέσει ένα φυτό ενός φίλου, απλά προτείνετε μια ανταλλαγή. Και οι δύο θα βγείτε κερδισμένοι.

3. Ξεκινήστε την καλλιέργεια από σπόρους! Δεν χρειάζεται να αγοράζετε έτοιμα φύτρα για τα περισσότερα φυτά. Αγοράστε καλύτερα σπόρους και απολαύστε όλη την διαδικασία από το φύτρωμα μέχρι την καρποφορία.

4. Μάθετε να πολλαπλασιάζετε τα φυτά σας. Αντί να αγοράζετε κάθε χρόνο καινούρια φυτά, απλά επενδύστε σε ένα καλό βιβλίο για τις μεθόδους πολλαπλασιασμού και φτιάξτε το δικό σας φυτώριο.

5. Αντικαταστήστε τα χημικά εντομοκτόνα και φάρμακα με βιολογικά σκευάσματα που θα φτιάχνετε μόνοι σας στην κουζίνα.

6. Αφήστε τη δημιουργικότητα σας να εκφραστεί και φτιάξτε γλάστρες από καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού που σας είναι άχρηστα. Ένας κάδος σκουπιδιών που χάλασε το καπάκι, ένα παλιό σουρωτήρι, ένας ανοξείδωτος τενεκές ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φιλοξενήσει λίγο χώμα, μπορεί να γίνει γλάστρα για τα φυτά σας.

7. Μην αγοράζετε φτηνά εργαλεία. Να είστε προσεκτικοί κατά την αγορά του εξοπλισμού. Προτιμήστε μια πιο ακριβή επιλογή που σας παρέχει όμως εγγύηση ποιότητας από το αντικαθιστάτε κάθε χρόνο τα εργαλεία σας.

8. Εξοικονομήστε νερό εκμεταλλευόμενοι το νερό της βροχής και καλύψτε το χώμα με οργανικό υλικό για να αποφεύγετε την εξάτμιση του νερού. Μπορείτε να αγοράσετε συλλέκτες νερού τους οποίους θα τους συνδέσετε με τον αγωγό που μεταφέρει το βρόχινο νερό στην αποχέτευση. Έτσι, το νερό θα πέφτει στον συλλέκτη και θα διαφεύγει μόνο ότι περισσεύει.

9. Ασχοληθείτε εσείς με τον κήπο σας και μην πληρώνετε κηπουρό για την εβδομαδιαία συντήρηση. Η κηπουρική προσφέρει χαρά και ευεξία.

10. Αγοράζετε φυτά που ταιριάζουν στις συνθήκες της περιοχής ώστε να έχετε τις λιγότερες απώλειες! Ένα φυτό που μεγαλώνει σε μη ευνοϊκό περιβάλλον είναι αδύναμο και άρα ευαίσθητο σε προσβολές. Όσο και να σας αρέσει ένα φυτό, είναι κρίμα να το αγοράσετε και να το χάσετε σε ελάχιστο χρόνο.

Συμβουλές για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τον κήπο κατάλληλα.

- Χρησιμοποιήστε παλιούς κουβάδες και πήλινα δοχεία, για να συλλέξετε το νερό της βροχής. Δημιουργήστε μικρές δεξαμενές, από όπου θα ποτίζετε τον κήπο σας.

- Ελέγξτε τον καιρό και μην γεμίζετε τα παρτέρια με νερό. Υπάρχουν ορισμένα φυτά, τα οποία, ξεραίνονται με το πολύ νερό.

- Βάλτε σε τάξη τα κηπευτικά εργαλεία, για να μπορείτε άνετα να τα βρείτε και μην χάνετε χρόνο στο ψάξιμο. Όταν τελειώνετε με το κήπο σας, τότε επιστρέψτε τα στο σημείο τους.

- Θέλετε να δημιουργήσετε πολύ γόνιμο έδαφός; Χρησιμοποιήστε τα ξερά φύλλα και θάφτε τα μέσα στο χώμα, αυτό είναι πολύ θρεπτικό για τα φυτά γύρω τους. Δεν θα χρειαστούν ούτε λίπασμα.

- Τέλος μιλήστε με τον γεωπόνο, έτσι ώστε να σας προτείνει ειδικά λιπάσματα, ελαφριάς μορφής για να διώξετε μακριά τα παράσιτα.