Android: Google Nexus 4

Nexus σημαίνει για τη Google μια σειρά φορητών συσκευών πάνω στις οποίες αναπτύσσει το λειτουργικό της σύστημα, με το οποίο κατάφερε να κυριαρχήσει πρωτίστως στην αγορά των smartphones και ακολούθως των tablets. Με άλλα λόγια, κάθε νέα σημαντικό update ή διορθωτικό patch για το Android είναι διαθέσιμο κατά προτεραιότητα –μερικές φορές ακόμη και με διαφορά μηνών- στις συσκευές που φέρουν στην κορυφή το δικό της λογότυπο.

Σχετικά πρόσφατα η Google συμφώνησε με την LG για να συνεχίσει τη σειρά των smartphones, προς αντικατάσταση του Nexus 3 από τη Samsung. Νωρίτερα είχε διευρύνει τον κύκλο των απευθείας συνεργασιών της, υιοθετώντας ένα tablet της Asus στη χρυσοφόρα κατηγορία των 7 ιντσών, ενώ συνεχίζει να διαθέτει το Nexus 10, το οποίο κατασκευάζει η Samsung.

Το Nexus 4 κατάφερε κιόλας από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο, να αναδειχθεί σε best seller. Η επιτυχία του μάλλον αιφνιδίασε τη Google, καθώς η συσκευή αν και ήταν διαθέσιμη μόνο online ξεπούλησε και ήταν δυσεύρετη για τους επόμενους δυο μήνες. Μάλιστα, η LG άφησε να διαρρεύσει ότι η αδυναμία της να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο παραγγελιών οφειλόταν στην κακή εκτίμηση της αγοράς από τη Google. Ο υπολογισμός ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η LG ξεπέρασε την κατασκευή ενός εκατομμυρίου Nexus 4 δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά και δεν διαπιστεύτηκε από την κορεατική εταιρεία.
Η αλήθεια είναι πως με αρχική τιμή 299 δολάρια (χωρίς συμβόλαιο) για την έκδοση των 8 Gb, το νέο τετραπύρηνο Nexus (4), με τον πρωτοποριακό σφαιρικό φακό για τη λήψη καλύτερων πανοραμικών φωτογραφιών, τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, την υψηλή ποιότητα κατασκευής –όπου κυριαρχεί το γυαλί, θυμίζοντας έντονα το iPhone 4, το NFC τσιπ και την True HD IPS Plus οθόνη στις 4,7 ίντσες (ανάλυσης 768x1280p) ήταν μάλλον απίθανο να περάσει απαρατήρητο από τα χέρια των καταναλωτών.

Επιπλέον, ήταν η πρώτη συσκευή με προεγκατεστημένο το Android στην τελευταία του έκδοση 4.2 (Jelly Bean) και αυτή που σίγουρα θα μπορεί –όπως συμβαίνει με τα Nexus- να αναβαθμιστεί επίσης πρώτη στην επόμενη έκδοση (5.0) με το όνομα Key Lime Pie, όταν θα είναι διαθέσιμη κάπου μέσα στο 2013. Και μια λεπτομέρεια που κάνει του λάτρεις του Android να προτιμούν τα Nexus: Είναι τα smartphones που τους δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ατόφια την εμπειρία χρήσης των διαφόρων εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος της Google (οι μυημένοι αυτό το ονομάζουν vanilla Android), καθώς δεν έχουν υποστεί την όποια παραμετροποίηση συνηθίζουν οι περισσότεροι από τους μεγάλους κατασκευαστές, με αλλαγές και επιχειρούμενες βελτιώσεις σε μενού και λειτουργίες.
Ακόμη μια ιστορία που έθρεψε μέσα σε λίγους μήνες τον μύθο του Nexus 4 ήταν η διαπίστωση ότι πρόκειται για μια (υπό συνθήκες) LTΕ συσκευή, που με παρέμβαση στο κρυφό μενού ρυθμίσεων μπορούσε να λειτουργήσει σε κάποιες συχνότητες των νέων 4G δικτύων της κινητής τηλεφωνίας. Η ανακάλυψη ήρθε κιόλας από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του, στα μέσα Νοεμβρίου, από κάποιους Καναδούς χρήστες, οι οποίοι κατάφεραν να συνδεθούν σε LTE δίκτυα της περιοχής τους.

Στην πραγματικότητα, όπως λίγες ημέρες αργότερα υποχρεώθηκε να διευκρινίσει η LG, το Nexus 4 έχοντας εγκατεστημένο τον τετραπύρηνο Snapdragon S4 Pro διαθέτει ενσωματωμένο μόντεμ το οποίο υποστηρίζει τη σύνδεση μέσω LTE, όπως ακριβώς και το κορυφαίο της Optimus G. Πάντως, η LG τόνισε ότι για τη σύνδεση σε όλο το εύρος συχνοτήτων των νέων 4G δικτύων και την ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης που προσφέρει η τεχνολογία LTE (υψηλότερες ταχύτητες, πιο σταθερές συνδέσεις, μικρότερη χρόνοι απόκρισης κ.α) απαιτούνται και μια σειρά άλλων μικρό-εξαρτημάτων (όπως για παράδειγμα ένας ενισχυτής σήματος), τα οποία το Nexus 4 δεν διαθέτει, στον βωμό του χαμηλότερου κόστους.

Τελικά, η χαρά των πιο ψαγμένων χρηστών δεν κράτησε πολύ, καθώς η αναβάθμιση του Android στην έκδοση 4.2.2 μπλόκαρε τη λειτουργία του μόντεμ στη ζώνη του LTE –οι κατά προτεραιότητα αναβαθμίσεις έχουν κάποιες φορές και τα μη θετικά τους! Πάντως, η T-mobile –ο μόνος τηλεπικοινωνιακός πάροχος που το διαθέτει μέσω συμβολαίου στις ΗΠΑ- εξακολουθεί να το συμπεριλαμβάνει στις 4G συσκευές της, καθώς το δίκτυο της λειτουργεί στις LTE συχνότητες που το Nexus 4 λέγεται ότι μπορεί να συνδεθεί και η συσκευή έρχεται χωρίς το τελευταίο «μπάλωμα» του Android…

Στην ελληνική αγορά και μέχρι τις 15 Μαρτίου το Google Nexus 4 διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα της Wind στην τιμή των 469 ευρώ για την έκδοση των 16 Gb, δίχως να υπολογίζεται τυχόν επιδότηση μέσω συμβολαίου.

iPhone 3GS

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.