Στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι θυμούνται τον χαρισματικό άνθρωπο και πολιτικό Τζον Κένεντι, ο οποίος εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα, 50 χρόνια μετά την δολοφονία του στις 22 Νοεμβρίου του 1963, στο Ντάλας του Τέξας. Την αποφράδα εκείνη ημέρα που «άλλαξε την Αμερική».
«Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για εσάς. Ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την χώρα σας» είχε πει ο Κένεντι κατά την διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του, τον Ιανουάριο του 1961.
Ήταν μόλις 46 ετών όταν δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1963 και η πρόωρη απώλεια του πολλά υποσχόμενου πολιτικού, άφησε ένα τεράστιο κενό, μετατρεπόμενη σε σύμβολο της χαμένης ευγένειας και του χαμένου οράματος, στην πολιτική.
«Η στιγμή που άλλαξε την Αμερική». Ίσως ο τίτλος στο ειδικό τεύχος του Time για τα 50 χρόνια από την δολοφονία να ακούγεται κλισέ, αλλά τα σημάδια από εκείνη την εποχή δεν έχουν σβήσει.
Η εκτέλεση ενός χαρισματικού ανθρώπου, ενός πολιτικού που ενσάρκωνε την ελπίδα και αναδεικνυόταν σε έναν νέο τύπο γοητευτικού, δημοφιλούς ηγέτη, κατακερμάτισε το «νέο αμερικανικό όνειρο» και ήταν ένα σοκ από το οποίο δεν φαίνεται να κατάφερε να συνέλθει η Αμερική.
«Η σφαίρα του σνάιπερ (Όσβαλντ), άφησε ένα τραύμα που δεν έχει επουλωθεί, ένα τραύμα στην συνείδηση του εαυτού μας, ως Αμερικανών» έγραφε ο διανοούμενος, κριτικός, Ντουάιτ ΜακΝτόναλντ τον Δεκέμβριο του 1963, όπως θυμούνται οι New York Times που υποστηρίζουν σε σημερινό τους άρθρο ότι η δολοφονία ήταν «ένα σημείο καμπής για ένα ήδη διχασμένο έθνος».
«Παρότι υπήρχαν όλα αυτά τα στοιχεία στις εφημερίδες, οι καθημερινές ιστορίες αλόγιστης ωμότητας και δολοφονιών, συνεχίζαμε να θεωρούμε τον εαυτό μας ένα πολιτισμένο έθνος όπου επικρατεί ο νόμος και η τάξη» έγραφε ο ΜακΝτόναλντ.
Η άλλη άποψη
Η εικόνα του Κένεντι δεν είναι τόσο ειδυλλιακή στο μυαλό όλων, υποστηρίζει από την πλευρά του, το βρετανικό δίκτυο BBC, αναφερόμενο σε όλους εκείνους που αμφισβητούν τα χαρίσματα του JFK και στέκονται στην πιο σκανδαλώδη πλευρά της προεδρίας του:
«Για όσους συνεχίζουν να τον εξιδανικεύουν, είναι ο χαρισματικός ηγέτης, με προσωπική εμπειρία από τον πόλεμο, που θα μπορούσε να απαλλάξει την Αμερική από τον τρόμο του Βιετνάμ. Ο μεταρρυθμιστής με το φιλελεύθερο νου που θα διέλυε τις διακρίσεις…
Ο οραματιστής που μπορεί να είχε σώσει την Αμερική από τον μακρύ, εθνικό εφιάλτη του Γουοτεργκέιτ και τον κεντρικό «κακό» της υπόθεσης, τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον οποίο είχε κερδίσει στις εκλογές του 1960. Για όλους αυτούς, τα τραύματα του Ντάλας ακόμη δεν έχουν επουλωθεί» γράφει ο ανταποκριτής του δικτύου, Νικ Μπράιαντ και παρουσιάζει την άλλη πλευρά: «Για τους επικριτές του ωστόσο, ο Κένεντι ήταν ένας πρόεδρος-playboy που εμβάθυνε την εμπλοκή της Αμερικής στο Βιετνάμ, αντιμετώπιζε κυνικά τα πολιτικά δικαιώματα, περισσότερο ως ένα πολιτικό πρόβλημα… παρά ως ηθικό ζήτημα…και του οποίου η προεδρία ήταν αξιοσημείωτη τόσο για τις 1000 νύχτες της όσο και για τις 1000 ημέρες της» σημειώνει στο άρθρο του BBC, στο οποίο εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο JFK, ήταν πολύ εύκολο να μετατραπεί σε αγαπημένο του κίτρινου τύπου, με «πικάντικα» δημοσιεύματα που θα έβριθαν λεπτομερειών για τις σχέσεις του με διάσημες όπως η Μέριλιν Μονρόε.
«Ως ο νεότερος που έχει εκλεγεί στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, ο Κένεντι είναι από τις λίγες προσωπικότητες που συγκεντρώνουν τόσα πολλά ερωτήματα που ξεκινούν με το «τι θα γινόταν αν…» τονίζει ο ανταποκριτής του BBC.
Είναι αλήθεια, ότι αυτό το «αν» συνεχίζει να ακούγεται βασανιστικό μέχρι σήμερα και μπορεί κανείς να μην γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα γινόταν αν ο Κένεντι δεν είχε δολοφονηθεί, το πως ακριβώς θα εξελισσόταν η προεδρία του. Αυτό το ερωτηματικό όμως εξακολουθεί να τρέφει την αίσθηση της ανεκπλήρωτης υπόσχεσης, την ταύτιση των πολιτών με τον JFK και το όραμα που αντιπροσώπευε.
«Πριν από μισό αιώνα, η Αμερική θρήνησε την απώλεια ενός εκπληκτικού προέδρου. Με ένα ευρύ όραμα και τον ήρεμο ιδεαλισμό του, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έδωσε ελπίδα σε μια ολόκληρη γενιά και ώθησε ένα έθνος στη μεγαλοπρέπεια. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του και γιορτάζουμε το αποτύπωμα που άφησε στην αμερικανική ιστορία» δήλωσε ο Ομπάμα.
Οι σημαίες στον Λευκό Οίκο κυματίζουν μεσίστιες, ενώ την Τετάρτη ο Ομπάμα και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλιντον, μαζί με τις συζύγους τους, Μισέλ και Χίλαρι, κατέθεσαν στεφάνια στον τάφο του Κένεντι στο εθνικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον.
Οι αρχές στο Ντάλας του Τέξας, όπου δολοφονήθηκε ο πρόεδρος, θα οργανώσουν τελετή για να τιμήσουν την «εξαιρετική ζωή, την κληρονομιά και την διοίκηση» του JFK. Είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση με την οποία η πόλη, υπογραμμίζει την τραγική της σχέση με μια από τις πιο θλιβερές και σοκαριστικές στιγμές στην ιστορία.
Τι συνέβη εκείνη την μοιραία μέρα
Τα ερωτηματικά γύρω από την δολοφονία του εξακολουθούν να στοιχειώνουν πολλούς, ενώ μεγάλη μερίδα Αμερικανών- και όχι μόνο- εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό που συνέβη πράγματι στις 22 Νοεμβρίου του 1963 παραμένει άγνωστο.
Πολλοί Αμερικανοί αρνούνται να πιστέψουν το επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, ότι δηλαδή ο άνθρωπος που πάτησε την σκανδάλη, ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, έδρασε μόνος του. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2003, ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των Αμερικανών, εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπήρχαν περισσότεροι δράστες.
Μισόν αιώνα μετά, οι θεωρίες συνωμοσίας που εμπλέκουν από CIA και μαφία, μέχρι UFO, παραμένουν δημοφιλείς.
Ο Όλιβερ Στόουν συγκέντρωσε πολλές από τις θεωρίες αυτές στην ταινία του 1991 "JFK", της οποίας ήταν σκηνοθέτης και παραγωγός.