Η ακραία υπερθέρμανση του πλανήτη είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας έχουν επιβραδυνθεί αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με έρευνα μίας διεθνούς ομάδας επιστημόνων.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι χρειάζεται να ληφθούν σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να πετύχουν τον στόχο που έχουν θέσει για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου.
Όπως έγραψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο περιοδικό Nature Geoscience, η έρευνα δείχνει ότι τα χρονοδιαγράμματα που βασίζονται στα σημερινά κλιματικά μοντέλα και προβλέπουν τις πιο ακραίες τιμές της θερμοκρασίας τα επόμενα 50-100 χρόνια, είναι όλο και λιγότερο πιο πιθανά.
Μετά τις μεγάλες αυξήσεις στη θερμοκρασία τις δεκαετίες 1980 και 1990, ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει επιβραδυνθεί, αν και τα δέκα θερμότερα έτη -από το 1850 που ξεκίνησε η τήρηση αξιόπιστων αρχείων- καταγράφηκαν από το 1998 και μετά.
Η επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας ωστόσο αποτελεί γρίφο για τους επιστήμονες, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχώς αυξάνονται, με την Κίνα να ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό γι' αυτό.
Εξετάζοντας τις πρόσφατες θερμοκρασίες, οι ειδικοί ανέφεραν ότι ο διπλασιασμός των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τα επίπεδα κατά την προ-βιομηχανική εποχή, θα αυξήσει τη θερμοκρασία κατά 0,9-2 βαθμούς Κελσίου. Οι προβλέψεις αυτές διαφέρουν από τις εκτιμήσεις της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ το 2007, που προέβλεψε αύξηση κατά 1-3 βαθμούς Κελσίου.
Ο ΟΗΕ εκτίμησε επίσης ότι ο διπλασιασμός των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη την τήξη των πάγων και την απορρόφηση από τους ωκεανούς που θα προκαλούσε σε διάστημα εκατοντάδων ετών, θα οδηγούσε τελικά στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2-4,5 βαθμούς Κελσίου. Η νέα μελέτη σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τις παραπάνω πιο μακροχρόνιες προβλέψεις.
Αλλά για τις κυβερνήσεις, εκείνο που μετράει είναι «η βραχύβια αντίδραση τα επόμενα 50-100 χρόνια», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Αλεξάντερ Ότο, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί περίπου κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από τη βιομηχανική επανάσταση και οι δύο βαθμοί Κελσίου θεωρούνται ευρέως ως όριο για επικίνδυνες αλλαγές, όπως περισσότερες πλημμύρες, καύσωνες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας.