Την επίσημη έναρξη του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σηματοδοτεί απόψε στο θέατρο Παλλάς η προβολή της ταινίας «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ με οικοδέσποινα στη μεγάλη οθόνη την ανερχόμενη ηθοποιό Γκρέτα Γκέργουιγκ.
Tην επίσημη έναρξη του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σηματοδοτεί απόψε στο θέατρο Παλλάς η προβολή της ταινίας «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ με οικοδέσποινα στη μεγάλη οθόνη την ανερχόμενη ηθοποιό Γκρέτα Γκέργουιγκ.
Επιτυχημένη και σταθερά δημοφιλής στο κοινό, η αθηναϊκή κινηματογραφική γιορτή ανοίγει σήμερα την αυλαία της για να φιλοξενήσει από αύριο και έως τις 29 Σεπτεμβρίου 206 ταινίες από όλο τον κόσμο (οι 93 από αυτές είναι ελληνικές) στις αίθουσες Δαναός 1&2, Odeon Opera 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδας και Παλλάς.
Το ασπρόμαυρο «Frances Ha», μικρό διαμάντι του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, πραγματοποιεί σήμερα το ελληνικό του ντεμπούτο πριν κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 26 Σεπτεμβρίου από τις εταιρείες Seven Films και Spentzos Films.
Πρόκειται για την ιστορία μιας 27χρονης Νεοϋορκέζας χορεύτριας και χορογράφου που βλέπει την ανέμελη ζωή της να γκρεμίζεται όταν η συγκάτοικός της την εγκαταλείπει, όπως ταυτόχρονα και η σταθερή εργασία της.
Ανεργη και μετέωρη στο Μανχάταν, η νεαρή Φράνσις θα αναγκαστεί να ενηλικιωθεί σύμφωνα με το σενάριο που συνέγραψε ο σκηνοθέτης στη δεύτερη συνεργασία του με την Γκρέτα Γκέργουιγκ, τρία χρόνια μετά το «Δεν σκέφτομαι, άρα υπάρχω», όπου τον πρώτο ρόλο κατείχε ο Μπεν Στίλερ, σε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ερμηνείες του.
Το στόρι διαθέτει πολλά στοιχεία από τη ζωή της πρωταγωνίστριας Γκέργουιγκ, όπως είναι για παράδειγμα η αγάπη της για τον χορό, ενώ πολλά έχουν γραφτεί έως σήμερα για τις πολλαπλές λήψεις στα γυρίσματα (για κάποιες σκηνές έφτασαν τις 35) με στόχο το άψογο αποτέλεσμα εκ μέρους των ηθοποιών.
Αισιόδοξο και γλυκό όπως η ηθοποιός που το στηρίζει, το φιλμ κέρδισε άπαντες στο Φεστιβάλ του Σάντανς τον περασμένο Ιανουάριο, συζητήθηκε πολύ στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και έχει ήδη κερδίσει την οσκαρική του φιλολογία για την ερμηνεία της Γκρέτα Γκέργουιγκ.
Οι Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του ΟΤΕ και της JAMESON.
Η ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ
Ξεκίνησε από το Ιντερνετ και τώρα «βλέπει» Οσκαρ
Κορίτσι ανεπιτήδευτο, από αυτές τις πρωταγωνίστριες του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου που σε κάνουν να αναρωτιέσαι από ποιο παράξενο καλούπι βγήκαν, αντισυμβατική και γενναία στις επιλογές της, η Γκρέτα Γκέργουιγκ του «Frances Ha» μοιάζει καταρχήν με τη... γειτόνισσα της διπλανής πόρτας. Κι όμως δεν είναι.
Γλυκιά, εξωστρεφής και ελαφρώς διανοούμενη, εξελίχθηκε σε ιέρεια των ανεξάρτητων σκηνοθετών που ασπάστηκαν ένα είδος διαλογικού σινεμά ?όχι ιδιαίτερα γνωστού στην Ελλάδα? που κάτω από τον παράδοξο ξενικό τίτλο «mublecore» περικλείει νεανικές ταινίες που στηρίζονται στους διαλόγους και στον αυτοσχεδιασμό.
Γεννημένη το 1983 στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, η Γκέργουιγκ βρέθηκε να εκφράζει μια συγκεκριμένη τάση της αμερικανικής νεολαίας σε ένα κύκλωμα πέραν του κυρίαρχου της ποπ κουλτούρας. Και όπως συμβαίνει συνήθως με όποιον/όποια αρχίζει να αποκτά στοιχειώδη φήμη, μεταπήδησε από τη διαδικτυακή σειρά «American bodies» στις ταινίες του άσημου στην Ελλάδα Τζο Σουάνμπεργκ («LOL», «Nights and weekends») μέχρι που άρχισε να «ανεβαίνει» χάρη στη συνάντησή της με τον σκηνοθέτη Νόα Μπάουμπαχ («Δεν σκέφτομαι, άρα υπάρχω»).
«Στη Ρώμη με αγάπη»
Καθόλου τυχαία, λοιπόν, μια ηθοποιός που ξέρει να στηρίζει τον διάλογο στον κινηματογράφο βρέθηκε να παίζει σε ταινία του λαλίστατου Γούντι Αλεν («Στη Ρώμη με αγάπη»), του παρόμοιων ευαισθησιών Γουίτ Στίλμαν («Damsels in distress»), ακόμα και σε εμπορικές κομεντί, όπως οι ταινίες «Αρθουρ, ο εκατομμυριούχος της συμφοράς» με τους Ράσελ Μπραντ και Ελεν Μίρεν και «Μόνο το σεξ δεν φτάνει» με τους Νάταλι Πόρτμαν και Αστον Κούτσερ.
Νεοϋορκέζα σήμερα πιστή στην πόλη της, ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας με πτυχίο φιλοσοφίας, η Γκρέτα Γκέργουιγκ έχει φέτος την ευκαιρία να ελιχθεί κι άλλο στην κινηματογραφική σκηνή, να πορευτεί ακόμη και σε οσκαρικά μονοπάτια, όπως ακούγεται, μια και η ενσάρκωση της «Frances Ha» συγκαταλέγεται στις πιο αξιοπρόσεκτες γυναικείες ερμηνείες της σεζόν.
Και η ίδια έχει κάτι να σχολιάσει για την επιτυχία: «Να κάθεσαι και να περιμένεις είναι απαίσιος τρόπος να ζεις, αλλά αποτελεί μεγάλο μέρος του να είσαι ηθοποιός. Το να δημιουργείς πράγματα είναι αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας. Η ευκαιρία να συμμετέχεις στην ίδια σου την καριέρα είναι κάτι πολύ πιο συναρπαστικό από το να ελπίζεις ότι όλα θα πάνε καλά».