Πυρετός διαβουλεύσεων Τσίπρα στις ΗΠΑ

Στην παραδοχή ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ελλάδα κατά την διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης και στη διαβεβαίωση ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σπό τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση με προέδρους και παράγοντες οργανισμών της Ομογένειας ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους ομογενείς «καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ», μια χώρα η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο παγκοσμίως και σ' όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν και το μέλλον του τόπου μας».

Ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού τους ομογενείς για τις ακατάπαυστες προσπάθειές τους για πολλά χρόνια, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και το γεγονός ότι αποτελούν τον σημαντικότερο πρεσβευτή των συμφερόντων αυτών.

Τους κάλεσε να είναι υπερήφανοι για την αξιοπρέπεια με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε τους τελευταίους 6-7 μήνες μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, στην οποία, όπως είπε, «είχαμε την τιμή να ηγηθούμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία από μέρους μας. Μιας διαπραγμάτευσης που βάλαμε μπροστά τις αξίες μας, την επιθυμία του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να πορευθεί σε δύσκολους δρόμους, αλλά με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά».

Πρόσθεσε δε ότι στη μάχη αυτή υπήρχε μια ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.

«Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μία τέτοιας διευθέτησης, αλλά αυτή η μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να τη δώσουμε ενωμένοι με όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού μέσα κι έξω από τη χώρα.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές ομολόγων». 

«Στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές. Αν υπάρξει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές σύντομα, μετά την αναδιάρθρωση» δήλωσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η μεταναστευτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη υπονομεύει τις προσπάθειες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Ο στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους (Ευρωπαίους) εταίρους μας, ότι αν η κατάσταση (στο μεταναστευτικό) επιδεινωθεί, τα χρήματα που θα δαπανήσει η Ελλάδα θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος», είπε αναφερόμενος στους στόχους για το έλλειμμα που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος βοήθειας και κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη, ανταποκρινόμενη στην κρίση.

«Η ενωμένη Ευρώπη κέρδισε, όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου...εάν τώρα χτίσουμε τείχη στην Ευρώπη, δεν θα είναι αυτή η Ευρώπη του κοινού μέλλοντός μας» σημείωσε.

Μεταναστευτικό, Κυπριακό, διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ συζήτησαν Τσίπρας-Μπαν Κι Μουν 
Το μεταναστευτικό, το κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων ήταν τα θέματα που συζήτησαν στη συνάντησή τους, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν κι ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, συζήτησαν την αυξημένη κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση μ' αυτό.
 
«Συζήτησαν επίσης τις συνομιλίες του κυπριακού και ο γγ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία από τους ηγέτες της Ε/Κ και της Τ/Κ κοινότητας. Υπογράμμισε τη σημασία στο πλαίσιο αυτό, της συνεχούς υποστήριξης της Ελλάδας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.
 
Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του θέματος με την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM.

Προσφυγικό, παραβιάσεις και Κυπριακό έθεσε ο Τσίπρας στον Νταβούτογλου
Την προώθηση της αρχής της επανεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίον επίσης έθεσε με ισχυρό τρόπο το Κυπριακό αλλά και τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Επίσης, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή ότι ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Νοέμβριο το Τελ Αβίβ, ενώ τον Δεκέμβριο θα γίνει τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας που ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στον κ. Νταβούτογλου και για την ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της ροής προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις για τις παραβιάσεις και το θέμα της υφαλοκρηπίδας, και είπε στον συνομιλητή του ότι θεωρεί απαράδεκτες ενέργειες τη συνέχιση των τουρκικών πρακτικών στο Αιγαίο.

World highlight

Africa

Africa Ut justo id nibh pulvinar mauris pede Phasellus metus Sed congue. More detail
Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.