Οι ΗΠΑ «γυρίζουν την πλάτη» στη Συρία ένα 24ωρο μετά

Κι ενώ η διεθνής κοινότητα έχει αναστατωθεί από το βομβαρδισμό, οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα εσωτερικά του προβλήματα – Ο Τραμπ ήθελε μεγαλύτερη επίθεση αλλά τον «κράτησε» ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.


«Αποστολή εξετελέσθη» ήταν το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά το τέλος των αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων σε στόχους στη Συρία. 

Ωστόσο, πριν καν περάσουν 24 ώρες από την επιχείρηση, που οργάνωσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, η Αμερική δείχνει να επιστρέφει στα δικά της θέματα εσωτερικής κατανάλωσης. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να περιορίσει την αμερικανική εμπλοκή στη Συρία και να αποσύρει τους 2.000 αμερικανούς στρατιώτες, όπου είναι εφικτό. 

Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος ήθελε μεγαλύτερη επίθεση, αλλά ο υπουργός Άμυνας, ο απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Μάτις τον έπεισε να περιοριστεί η επίθεση, φοβούμενος ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε κίνδυνος αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, που στηρίζει το καθεστώς Άσαντ. 

Επιστροφή στις «πικάντικες» αποκαλύψεις του Τζέιμς Κόμεϊ

 Πλέον, όπως παρατηρεί και η ισπανική El Mundo, «η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση την Κυριακή στην Ουάσινγκτον και πάλι επικεντρώνεται στα απομνημονεύματα του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, το βιβλίο του οποίου κυκλοφορεί την Τρίτη στις ΗΠΑ». Ο Κόμεϊ υποστηρίζει στα απομνημονεύματά του ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματάει να λέει ψέματα κι επιβάλλει στο περιβάλλον του όρκους απόλυτης σιωπής και πίστης που θυμίζουν συμπεριφορά αφεντικού της μαφίαςl». Η ισπανική εφημερίδα μάλιστα θεωρεί την επίθεση ως αντιπερισπασμό στην πολιτική μάχη. 


«Στερείται συνεκτικής στρατηγικής» 

Οι New York Times επικρίνουν σήμερα τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «εξακολουθεί να στερείται συνεκτικής στρατηγικής για να τερματιστεί πραγματικά η σύγκρουση στη Συρία και ότι, αντίθετα, προσπάθησε να μειώσει την ανθρωπιστική βοήθεια και να κλείσει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες».

Επί της ουσίας, αναφέρει η εφημερίδα, η επιχείρηση στη Συρία δθιατήρησε το status quo στο έδαφος. «Δεν έκανε τίποτα για να αποδυναμώσει τον Άσαντ πέρα από τις εγκαταστάσεις χημικών όπλων που κατέστρεψε, αφήνοντάς τον να συνεχίσει να επιτίθεται στο λαό του με συμβατικά μέσα... Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να προσπαθήσει να οδηγήσει σε μια λύση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία».

World highlight

Africa

Africa Ut justo id nibh pulvinar mauris pede Phasellus metus Sed congue. More detail
Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.