Συνεχίζεται η κακοκαιρία με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμου

  H κακοκαιρία «Πηνελόπη» μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα, τις χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και τις χιονοπτώσεις στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα συνεχίζει και σήμερα την επέλαση της.

Η θερμοκρασία σήμερα Παρασκευή θα συνεχίσει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Εκτός από το τσουχτερό κρύο, αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν. 

Παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. 

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχίσουν τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας.

Πού χτύπησε χθες η «Πηνελόπη»

Η «Πηνελόπη», το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει κάνει από την Τετάρτη αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη ντυθεί στα «λευκά», ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους και στην Πάρνηθα. 

Από νωρίς χθες χιόνιζε σε Τρίκαλα, Φλώρινα, Πήλιο και πολλές περιοχές της Βορειας Ελλάδας (Περτούλι, Ελάτη, Λίμνη Πλαστήρα, Πισοδέρι, Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, Xάνια Πηλίου, Νυμφαίο).

Στην ορεινή περιοχή του Πηλίου έπιασαν δουλειά τα εκχιονιστικά μηχανήματα  λόγω της χιονόπτωσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονιού στον επαρχιακό δρόμο Κισσού - Χανίων (δρόμος χιονοδρομικού κέντρου) και η κίνηση γίνεται από εναλλακτική διαδρομή. Απαραίτητη είναι και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στον επαρχιακό δρόμο Βόλου - Ζαγοράς και στον επαρχιακό δρόμο Χανίων - Δράκειας.

Στην πόλη της Λάρισας μόνον η πτώση της θερμοκρασίας θυμίζει… την είσοδο του χειμώνα. Στα ορεινά του Κισσάβου όμως, στη Σπηλιά, το χιόνι έχει ήδη σκεπάσει τα πάντα και θυμίζει… Αλπικό τοπίο.
Στα λευκά και η Σαμοθράκη - Κάτω από το μηδέν ο υδράργυρος στον Έβρο

Η «Πηνελόπη» πέρασε και από τη Σαμοθράκη λόγω του χιονιά ντύθηκε στα λευκά, ενώ αναμένεται η εκδήλωση παγετού τις πρωινές της Παρασκευής.

Στο μεταξύ ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι επικρατούσαν χθες στον Έβρο, ενώ σημειώθηκαν και ασθενείς χιονοπτώσεις στο βόρειο τμήμα του νομού.

Ο υδράργυρος στο Σουφλί έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου, στους -2 στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο και στον 1 βαθμό στην Αλεξανδρούπολη όπου πνέουν ισχυροί βοριάδες.
Πάνω από 10.000 κεραυνοί μέχρι το μεσημέρι

Σημαντική κεραυνική δραστηριότητα συνόδευσε την τελευταία φάση της κακοκαιρίας Πηνελόπη, με περισσότερους από 10.000 κεραυνούς να έχει καταγράψει το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ρίο - Αντίρριο, Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα, Αρκίτσα - Αιδηψός, Πρίνος Καβάλας - Θάσος, Κεραμωτή - Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. 

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν, σήμερα στις 16.00 και το Σάββατο στις 11.00 από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη και από το ακριτικό νησί προς το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου σήμερα στις 19.00 και αύριο στις 14.00, εφόσον βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, όπως προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Τεράστια κύματα «καταπίνουν» το λιμάνι των Χανίων

Εντυπωσιακές εικόνες από τα Χανιά καθώς τα κύματα «καταπίνουν» το παλιό λιμάνι

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν πελώρια κύματα τα οποία κυριολεκτικά σκέπασαν τον φάρο αλλά και γενικά το λιμάνι. Η θάλασσα έγινε ένα με την στεριά.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook η βροχή, ο αέρας και η θάλασσα βρίσκονται σε μία… κυρίαρχη επίδειξη δύναμης! 

Η «Πηνελόπη» έφερε και προβλήματα - Μεγάλες οι καταστροφές στη Μυτιλήνη

Το νησί της Μυτιλήνης δοκιμάστηκε από την κακοκαιρία την Τετάρτη το βράδυ. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ζημιές προκλήθηκαν στη Λέσβο, την πρωτεύουσα του νησιού, από την ισχυρή βροχόπτωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταστράφηκε τμήμα του οδοστρώματος στον κάμπο της Γέρας και συγκεκριμένα στην είσοδο του χωριού Παλαιόκηπος από την υπερχείλιση ποταμού. 

Επίσης, ζημιές έχουν αναφερθεί στο χωριό Πλαγιά στην περιοχή του Πλωμαρίου, ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις βράχων στην περιοχή Καβάκι στον δρόμο μεταξύ Πέτρας και Μολύβου στη βόρεια Λέσβο. 

Αναλυτικά η  πρόγνωση και τα προβλεπόμενα  ύψη χιονιού για την Παρασκευή

Την Παρασκευή προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με παροδικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά (από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα) και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. 

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ. 

H  θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 5 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 10 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 7 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 17 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Η ΕΜΥ έδωσε στη δημοσιότητα και χάρτες σχετικά με τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει χιονόπτωση τις επόμενες ώρες. Τα ύψη χιονιού ακολουθούν τον χρωματικό δείκτη που υπάρχει στο κάτω μέρος της εικόνας.

World highlight

Africa

Africa Ut justo id nibh pulvinar mauris pede Phasellus metus Sed congue. More detail
Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.