Πρώτο τεστ του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η ΝΑΤΟϊκή περιπολία στο Αιγαίο για την αποτροπή εισόδου προσφύγων στις ελληνικές ακτές ξεκίνησε χθες στις 8 μ.μ., με την Ελλάδα να δίνει άδεια στη συμμαχική αρμάδα να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα κατά μήκος των ανατολικών και νότιων ακτών της, ενώ η Τουρκία -τουλάχιστον για χθες το βράδυ- περιορίστηκε να δώσει άδεια εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα μόνο για το σημείο απέναντι από τη Λέσβο!

Υστερα από τριάντα μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις παράλογες και άκρως προκλητικές αξιώσεις των στρατοκρατών της Αγκυρας περί γκρίζων ζωνών και διχοτόμηση του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου, χθες η Συμμαχία αποφάσισε να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις χωρίς φυσικά να γίνονται αποδεκτά τα τουρκικά αιτήματα.

Λίγο πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αιγαίο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν αποφάσεις για την ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων, η οποία θα περιλαμβάνει και τα τουρκικά χωρικά ύδατα, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της Αγκυρας.

Η Ελλάδα έδωσε διπλωματική άδεια στα πλοία της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας να μπαινοβγαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τη Λήμνο μέχρι και τα Δωδεκάνησα, το Καστελόριζο, τη Χρυσή και τη Γαύδο. Το ΝΑΤΟ αποδέχτηκε με ευχαρίστηση την ελληνική άδεια αγνοώντας επιδεικτικά τις αξιώσεις της Τουρκίας αφενός τα συμμαχικά πλοία να μην επιχειρούν εντός χωρικών υδάτων των δύο χωρών και αφετέρου να εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα από τις συμμαχικές επιχειρήσεις, διότι τα χαρακτηρίζει «αποστρατιωτικοποιημένα».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χθες βράδυ διευκρίνισε: «Σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματήσει ή να απωθήσει τα σκάφη των δουλεμπόρων, αλλά να βοηθήσει τους συμμάχους με την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και των εγκληματικών δικτύων που τροφοδοτούν αυτήν την κρίση».

«Το ΝΑΤΟ και η FRONTEX», πρόσθεσε, «θα είναι σε θέση να ανταλλάσσουν αξιωματικούς συνδέσμους και να έχουν την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορέσει η FRONTEX καθώς και η Ελλάδα με την Τουρκία να αναλαμβάνουν δράση σε πραγματικό χρόνο».

Συνάντηση
Σήμερα το πρωί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συναντάται στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, όπου εκτός των άλλων θα διανεμηθεί σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες μια ειδική έκδοση του υπουργείου Αμυνας με το έργο που έχει εκτελεστεί για τη δημιουργία των hotspots, την υποδοχή -πιστοποίηση-, φιλοξενία και σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Πάντως, χθες εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό αλλά και της απόφασης του ΝΑΤΟ για έναρξη των ναυτικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, με την Τουρκία να είναι απομονωμένη εντός της Συμμαχίας εξαιτίας των παράλογων αξιώσεών της, τα τουρκικά ΜΜΕ θέλησαν να εμφανίσουν τη γείτονα χώρα ότι καταβάλλει προσπάθεια για αποτροπή των προσφύγων να διασχίζουν το Αιγαίο.

Συγκεκριμένα έκαναν λόγο για επιφυλακή στα τουρκικά παράλια και «επιστράτευση 5.000 ανδρών» της τουρκικής ακτοφυλακής. Αλλα τουρκικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «επιστράτευση ακόμη 17.000». Το «επιστρατευμένο» προσωπικό -σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δημοσιεύματα- θα τοποθετηθεί σε μονάδες στις παραθαλάσσιες πόλεις που βρίσκονται στο Αιγαίο. Επιπλέον, στην περιοχή, εκτός από το προσωπικό, φέρεται να έχει μεταφερθεί σημαντικός αριθμός σκαφών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Απομένει να τα τα δούμε στην πράξη.

Η τουρκική ακτοφυλακή -αναφέρουν άλλες πληροφορίες- ξεκίνησε διαδικασίες για τη δημιουργία φυλακίων σε περιοχές, όπου οι διελεύσεις των προσφύγων είναι έντονες. Ο αριθμός των φυλακίων θα αυξάνεται ανάλογα με τη συγκέντρωση των προσφύγων. Ολοι οι πρόσφυγες που θα συλλαμβάνονται σε θαλάσσιες περιοχές, θα μεταφέρονται στο κοντινότερο φυλάκιο της περιοχής για καταγραφή και εκτέλεση των απαραίτητων διαδικασιών.