Γερμανία: Ανεπιθύμητοι στο Αμβούργο οι φύλακες του Ερντογάν

Αναμένω ότι οι άνθρωποι, που έχουν ενοχοποιηθεί από την αμερικανική ποινική δικαιοσύνη δεν θα πατήσουν το πόδι τους σε γερμανικό έδαφος είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ.

 Η Γερμανία ανέφερε σήμερα ότι δεν περιμένει τους Τούρκους αξιωματούχους ασφαλείας, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης με την κατηγορία της επίθεσης σε διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον, να συνοδεύσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G20 στο Αμβούργο.

Στις 16 Μαΐου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον, μέλη της προσωπικής φρουράς του επιτέθηκαν σε Κούρδους διαδηλωτές σε ειρηνική πορεία που πραγματοποιούσαν.

Το περιστατικό προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων κατήγγειλε με απόφασή της τη συμπεριφορά των Τούρκων σωματοφυλάκων και η Άγκυρα χαρακτήρισε «μη εποικοδομητική» την απόφαση.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν 12 εντάλματα σύλληψης σε βάρος κάποιων στελεχών της ομάδας ασφαλείας του Ερντογάν, για «βίαιη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών». Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «στερείται νομικής βάσης».

Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ δήλωσε πως οι ξένοι ηγέτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν μαζί τους μέλη της δικής τους φρουράς κατά την επίσκεψή τους στην Γερμανία, διαμηνύοντας όμως ότι ο νόμος πρέπει να γίνει σεβαστός.

«Έχω λόγο να αναμένω ότι αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν ενοχοποιηθεί από την αμερικανική ποινική δικαιοσύνη δεν θα πατήσουν το πόδι τους σε γερμανικό έδαφος στο άμεσο μέλλον, όπως και κατά την διάρκεια της συνόδου της G20», τόνισε ο Σέφερ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλείται η Deutsche Welle, το γερμανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε τους Τούρκους σωματοφύλακες που συμμετείχαν στα επεισόδια στην Ουάσιγκτον, να μην παρευρεθούν στην σύνοδο.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έγιναν και από μέλη της Μπούντεσταγκ σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.

Όπως έγραψε η εφημερίδα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (BKA) ανέφερε νωρίτερα ότι ξένες δυνάμεις δεν έχουν στην χώρα κυρίαρχες εξουσίες, αναφέροντας ότι «ξένοι συνάδελφοι έχουν μόνο το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
Η τοπική εφημερίδα του Αμβούργου Abendblatt σε δημοσίευμά της την Κυριακή ανέφερε ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στην Γερμανία απέστειλε στο γερμανικό ΥΠΕΞ έναν κατάλογο με τα ονόματα 50 ατόμων που πρόκειται να συνοδεύσουν τον Ερντογάν στο Αμβούργο.

Ανάμεσα στα ονόματα αυτά περιλαμβάνονται αρκετά μέλη της ομάδας ασφαλείας που είχαν εμπλακεί στο επεισόδιο στην Ουάσιγκτον.
Η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπίας (BfV), σύμφωνα με την Die Welt εκτιμά πώς είναι πολύ εύκολο να ξεσπάσουν οδομαχίες στους δρόμους τη πόλης μεταξύ Τούρκων εθνικιστών και Κούρδων. Η σύνοδος κορυφής της G20 θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου.