Επίσκεψη Ομπάμα στην Γερμανία με ελληνικό «άρωμα»

Η Διατλανική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, η τρομοκρατία το προσφυγικό αλλά και το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να «μονοπωλήσουν» την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Ανόβερο της Γερμανίας αλλά και την αυριανή «μίνι σύνοδο» με Ευρωπαίους ηγέτες. 

Το σύντομο τετ-α-τετ με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, με το ζήτημα της τρομοκρατίας να κατέχει με το ζήτημα της τρομοκρατίας να κατέχει πρωταρχική θέση στην «ατζέντα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τον οποίο υποδέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ, έφτασε στην Γερμανία το μεσημέρι για να εγκαινιάσει τη Διεθνή Βιομηχανική Έκθεση στο Ανόβερο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται έτοιμος για παρέμβαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ανώτερου διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kypchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, με τους Αμερικανούς να επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρόουντς δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο της συζήτησης.

«Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Μένει ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Έκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για τα θέματα παγκόσμιας οικονομίας» είχε τονίσει τότε ο κ. Ζάιμπερτ, που έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ΗΠΑ δείχνουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ευρωζώνης.

Μερικές ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι στην συνάντηση θα συμμετέχουν και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Λίγο πριν από το Eurogroup, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) μετέδιδε ότι ο Ομπάμα φτάνει στην Ευρώπη τη στιγμή που «η ελληνική κρίση πλανάται πάνω από τις οικονομικές αγορές και οι δανειστές σκέφτονται την επιβολή νέων μέτρων στην Ελλάδα».

Μάλιστα υπενθύμιζε και την περσινή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού για το ελληνικό ζήτημα. «Τότε προσπάθησε [σ.σ. ο Τζακ Λιού] να πιέσει την Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας να γίνουν πιο ευέλικτοι στη στάση τους απέναντι στα μέτρα λιτότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεγράφημα, και συνεχίζει: «Η Γερμανία είναι ο τελευταίος σταθμός του Ομπάμα στην περιοδεία του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στο τελευταίο του επίσημο ταξίδι πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεών του με την Μέρκελ θα βρίσκεται το ζήτημα της τρομοκρατίας, το προσφυγικό, η Ελλάδα αλλά και το εμπόριο».

Φιλοφρονήσεις πριν την επίσκεψη

«Θεωρώ την Άνγκελα μια από τους πιο στενές συνεργάτες μου αλλά και φίλη» δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Μπάρακ Ομπάμα, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε μια ημέρα πριν από την επίσκεψή του στη Γερμανία. «Έχω εργαστεί μαζί της στενότερα και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ότι με οποιονδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη και κατά η διάρκεια των περασμένων ετών έχω μάθει από αυτήν» ανέφερε ο κ. Ομπάμα, και συνέχισε: «Ενσωματώνει όλες τις ιδιότητες ηγεσίας που θαυμάζω. Οδηγείται τόσο από τα ενδιαφέροντά της όσο και από τις αξίες της».

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «γενναία» την πολιτική της κ. Μέρκελ στο προσφυγικό, μια θέση που αναμένεται να ευχαριστήσει την Γερμανίδα καγκελάριο η οποία δέχεται σφοδρή κριτική εντός και εκτός συνόρων για τη στάση της.

Σε γραπτή δήλωσή του στην αμερικανική εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal» ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ «ουσιαστικό εταίρο».

«Από την στιγμή που ανέλαβα την εξουσία εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μέχρι αυτή τη στιγμή που είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση και η κατάσταση στην Ουκρανία η Άνγκελα έχει υπάρξει ουσιαστικός εταίρος» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η στενές σχέσεις των δύο ηγετών αναδεικνύουν μια πραγματικά δραματική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όσον αφορά στην Ευρώπη. Και αυτό, γιατί οι ΗΠΑ ασχολούνται πλέον συστηματικά με τα Ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

Από την παγκόσμια οικονομική κρίση, στις αναταραχές της Ευρωζώνης και πιο πρόσφατα το προσφυγικό, ο Μπαράκ Ομπάμα στρέφεται πλέον περισσότερο προς την κ. Μέρκελ παρά άλλους Ευρωπαίους ηγέτες –παρά την «ιδιαίτερη σχέση» της χώρας του με την Βρετανία.

Η άγνωστη παρέμβαση Ομπάμα στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Μάλιστα, οι προσωπικές εγγυήσεις της κ. Μέρκελ φαίνεται ότι έπεισαν τον Αμερικανό πρόεδρο να ανάψει το «πράσινο φως» για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Τον Φεβρουάριο, όπως επιβεβαίωσαν Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι, του πρότεινε την ιδέα αποστολής πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στα νερά ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα για να συνδράμουν στον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Μια τέτοια αποστολή ήταν πρωτοφανής για την συμμαχία και αντιμετώπιζε ένα σημαντικό πρόβλημα: την αντιπαλότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ο κ. Ομπάμα ζήτησε από το Πεντάγωνο να στηρίξει το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια άνοιξε το δρόμο για να εγκριθεί από το ΝΑΤΟ» εξηγεί η Wall Streey Journal, και συνεχίζει: «Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι αυτή η προσπάθεια, βασίζεται στην προσωπική εμπιστοσύνη του προέδρου στις πολιτικές της κ. Μέρκελ –λένε ότι είναι αγαπημένη ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες- και την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ δεν θα επωφεληθούν από πολιτικές ανακατατάξεις στη Γερμανία».

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.