Eγκαινίασαν τη μεγαλύτερη σήραγγα του κόσμου

Οι τρεις ηγέτες ήταν ανάμεσα στους πρώτους επιβάτες που τη διέσχισαν. Γεμάτο με επιφανείς επιβάτες ήταν το τρένο που εγκαινίασε σήμερα στην Ελβετία τη σήραγγα του Σεν-Γκοτάρ, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 17 ολόκληρα χρόνια «φαραωνικών» έργων.

Στην αμαξοστοιχία «Gottardo 2016» επέβαιναν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, που διέσχισαν την τεράστια σήραγγα, μήκους 57χλμ σε περίπου 30 λεπτά.

Μαζί τους στο βαγόνι ήταν και ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν. 

H μεγαλύτερη και βαθύτερη σήραγγα του κόσμου ενώνει μέσω των ελβετικών Άλπεων τη βόρεια και τη νότια γηραιά ήπειρο και φιλοδοξεί να αλλάξει τον «χάρτη» των εμπορικών μεταφορών στην Eυρώπη. 

Για την κατασκευή αυτού του εντυπωσιακού έργου χρειάστηκαν δύο δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 1992 και η κατασκευή του ξεκίνησε τέσσερα χρόνια αργότερα. Κατά την διάρκεια αποπεράτωσης του έργου έχασαν την ζωή τους εννέα εργάτες.

Η «San Gottardo» είναι το κεντρικό τμήμα ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του σιδηροδρομικού δικτύου που στοίχισε πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από φόρους, τέλη σε φορτηγά και κρατικό δανεισμό.  Με τη σήραγγα αυτή, τα φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα μέσω των δρόμων των Άλπεων θα δώσουν πλέον τη θέση τους σε υπερταχείες φορτίου, απλοποιώντας τη μεταφορά εμπορευμάτων στη διαδρομή που ξεκινά ουσιαστικά από το λιμάνι της ιταλικής Γένοβας και φτάνει μέχρι το Άμστερνταμ.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.