Υπό το βλέμμα της Διεθνούς Αμνηστίας η Αίγυπτος

Η σημερινή δίκη, για «προτροπή σε δολοφονίες» αντιπάλων διαδηλωτών, του ανατραπέντος από τον στρατό ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι θα αποτελέσει μία «δοκιμή» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της μεταβατικής κυβέρνησης, επεσήμανε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

«Η αυριανή δίκη αποτελεί μία δοκιμή για τις αιγυπτιακές αρχές. Θα φέρουν τον Μόρσι ενώπιον της έδρας και θα πρέπει να του δώσουν το δικαίωμα μίας δίκαιης δίκης, ιδιαίτερα να του επιτρέψουν να αντικρούσει τα αποδεικτικά στοιχεία που ενδεχομένως να κατατεθούν εναντίον του στο δικαστήριο», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα είναι δόκιμο να εγερθούν ερωτήματα για πιθανά σκοτεινά κίνητρα πίσω από αυτήν τη δίκη», επεσήμανε επίσης η Αμνηστία. Μετά τη σύλληψή του, καμμία εικόνα του Μόρσι δεν έχει δημοσιευθεί, ενώ άγνωστο είναι και το σημείο που κρατείται.

«Η επιβεβλημένη εξαφάνισή του ήδη αποτελεί καθ΄εαυτού της μία σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα πρέπει να τερματισθεί αμέσως», συνέχισε στο κείμενό της η Διεθνής Αμνηστία, προσθέτοντας πως «η δίκη δεν πρέπει να τελεσθεί τη απουσία του Μόρσι, ο καθένας έχει δικαίωμα να παρίσταται στη δίκη του».