'Οραση: Ασπίδα η σωστή διατροφή

Τα ψάρια είναι άκρως ευεργετικά για την όρασή μας. Δεν είναι, όμως, η μοναδική τροφή που μας βοηθάει να βλέπουμε καλύτερα. Φρούτα, ξηροί καρποί, φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, ακόμη και η... ταπεινή ντομάτα, είναι φύλακες άγγελοι των ματιών μας. Δεν πρόκειται για μία εμπειρική παρατήρηση, που έφτασε σε μας από τους γονείς ή τους παππούδες μας, αλλά για αποδεδειγμένη επιστημονικά διαπίστωση.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, ο καθοριστικός ρόλος της διατροφής στην υγεία μας. Ποιες είναι οι τροφές που ωφελούν την όραση; Είναι όσες περιέχουν βιταμίνη Α, C και Ε καθώς και τις θρεπτικές ουσίες ζεαξανθίνη και λουτεΐνη.

Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια, στα αβγά των ψαριών και κυρίως στο μουρουνέλαιο, στις ντομάτες και στην παπάγια. Βρίσκεται, επίσης, στο βούτυρο, το γάλα και στο ήπαρ διαφόρων ζώων. Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν συστατικά και χρωστικές, τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Μία καλή πηγή βιταμίνης Α είναι το β - καροτένιο (προβιταμίνη Α), το οποίο βρίσκεται άφθονο στο καρότο. Τα στρείδια, επίσης, αποτελούν την καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος επιτρέπει στη βιταμίνη Α να δημιουργήσει τη μελανίνη, η οποία, μεταξύ άλλων, προστατεύει τα μάτια μας.

Η έλλειψη της βιταμίνης Α σε παιδιά και βρέφη μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Τα μάτια γίνονται πολύ ευαίσθητα στο φως, ενώ περιορίζεται ή και σταματά η έκκριση δακρύων, που τα υγραίνουν. Η υποβιταμίνωση Α στον οργανισμό μπορεί να γίνει αντιληπτή από διάφορες αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του στόματος, στον φάρυγγα και στις αναπνευστικές οδούς. Η υπερβολική δόση βιταμίνης Α εκδηλώνεται με ναυτίες, ξήρανση του δέρματος, πτώση των μαλλιών, πόνο στα οστά, υπνηλία και κόπωση.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου και του φυλλικού οξέος από τον οργανισμό, έχει έντονα αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στον σχηματισμό των αντισωμάτων. Περιέχεται σε μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων και λαχανικών και κυρίως στα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπ φρουτ, τις φράουλες, τον ανανά, τις πιπεριές, το σέλινο, τον μαϊντανό, την ντομάτα, τα καρότα, τα σπαράγγια, τον αρακά, τα πράσινα κρεμμυδάκια, και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι ειδικοί προτείνουν τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, καθώς ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού μάς δίνει το ένα πέμπτο της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας της βιταμίνης C.

Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, καθώς επιβραδύνει την καταστροφή των βιομορίων από τις ελεύθερες ρίζες. Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και στα όσπρια, στον ηλιόσπορο, στα αμύγδαλα, τα καρύδια και στον λιναρόσπορο.

Αριστες για την υγεία των ματιών είναι οι τροφές που περιέχουν τα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά ζεαξανθίνη και λουτεΐνη. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα στις συγκεκριμένες ουσίες είναι τα κόκκινα σταφύλια, οι πορτοκαλί πιπεριές, τα κολοκυθάκια, οι κολοκύθες, το καλαμπόκι, τα αβγά, το σπανάκι, το σέλινο, το μπρόκολο, τα φύλλα μαρουλιού, το λάχανο, ο μαϊντανός, τα μπιζέλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα χόρτα και τα γογγύλια.

Bitaminh D εναντίον της ωχράς κηλίδας

Προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προσφέρει η βιταμίνη D σε γυναίκες άνω των 75 ετών, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. Η συγκεκριμένα πάθηση αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στους ενήλικους στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα 1.313 γυναικών και βρήκαν ότι σε γυναίκες μικρότερες από 75 ετών, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D εμφάνισαν μείωση των πιθανοτήτων πρώιμης εκφύλισης ωχράς κηλίδας κατά 59% σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα. Οι κυριότερες τροφές με βιταμίνη D στο δείγμα ήταν το γάλα, το ψάρι, τα ενισχυμένα δημητριακά και η ενισχυμένη μαργαρίνη. Δεν παρατηρήθηκε σχέση με τον χρόνο που περνούσαν οι γυναίκες εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.