7 πράγματα που δε γνωρίζαμε για τα όνειρα

Όνειρα βλέπουμε όλοι, κάθε νύχτα μάλιστα. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε ελάχιστα για το τι σημαίνουν, από πού προέρχονται κ.λπ. Μπορούμε να τα ελέγξουμε και να τα ερμηνεύσουμε; Τι δε γνωρίζουμε τελικά για τα όνειρα;

Πριν κλείσετε τα μάτια σας και απολαύστε έναν ποιοτικό ύπνο γεμάτο εικόνες, μυρωδιές και ήχους, που μπορεί να μη θυμάστε καν όταν ξυπνήσετε το πρωί, δείτε 7 πράγματα που πιθανόν να μη γνωρίζετε για τα όνειρα.

Όνειρα, τα διδακτικά
Όταν βρίσκεστε σε περίοδο εξετάσεων ή έχετε να δώσετε κάποιο τεστ, καλύτερα να πάρετε έναν υπνάκο ή να κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ, παρά να ταλαιπωρείστε πάνω από ένα βιβλίο.

Ο λόγος; Οι ερευνητές της ιατρικής Σχολής του Harvard επιμένουν ότι τα «εγκεφαλικά όνειρα» μας βοηθούν να μάθουμε και να λύσουμε προβλήματα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα όνειρα είναι ο τρόπος που έχει ο εγκέφαλος για να μεταποιεί, να ενσωματώνει και να κατανοεί νέες πληροφορίες.

Για να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου και η ικανότητα του εγκεφάλου να απορροφά πληροφορίες, αποκλείστε την κρεβατοκάμαρά σας από τους θορύβους (τηλεόραση, τηλέφωνο κ.λπ) που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάρκεια και την ποιότητα των ονείρων σας.

Το πιο κοινό όνειρο; Ο/η σύντροφός σας σας απατά
Αν έχετε ξυπνήσει ποτέ «λουσμένοι» με κρύο ιδρώτα μετά από ένα όνειρο στο οποίο ο/η σύντροφός σας σας απατούσε, μην ανησυχείτε γιατί δεν είστε οι μόνοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το πιο κοινό όνειρο. Τουλάχιστον αυτό αποκάλυψε έρευνα, που έγινε σε περισσότερα από 5.000 άτομα. Πιθανόν από φόβο ή άγχος (που δεν έχει ερμηνευτεί ακόμα) και όχι από κάποια πραγματική αιτία, η απιστία στα όνειρα (ή καλύτερα στους εφιάλτες) είναι κοινός παρονομαστής για τους περισσότερους ανθρώπους.

Μπορείτε να βλέπετε πάρα πολλά όνειρα μέσα σε μία νύχτα
Δεν αντιστοιχεί ένα όνειρο κάθε νύχτα, αλλά μάλλον καμιά δεκαριά (ίσως και περισσότερα) λένε οι ειδικοί. Απλά, κανείς δε μπορεί να τα θυμηθεί όλα.

Οι ειδήμονες των ονείρων ισχυρίζονται, ότι ονειρεύεστε κάθε 90 λεπτά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, με κάθε κύκλο ονείρου να είναι μεγαλύτερος από τον προηγούμενο. Το πρώτο όνειρο της νύχτας διαρκεί περίπου 5 λεπτά και το τελευταίο όνειρο, πριν ξυπνήσετε μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά έως και μία ώρα. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν παραπάνω από 100.000 όνειρα στη ζωή τους.

Μπορείτε να παρατείνετε το όνειρο και μετά το ξύπνημα
Έχετε ποτέ ξυπνήσει από ένα τόσο όμορφο, τέλειο όνειρο που εύχεστε να μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω για να το απολαύστε λίγο ακόμα; Τα νέα λένε, ότι μπορείτε να το κάνετε.

Ο τρόπος είναι να παραμείνετε ακίνητοι (μην κουνήσετε ούτε έναν μυ). Αυτό θα σας διατηρήσει σε μία ημι-ονειρική κατάσταση για λίγα λεπτά. Αν αντίθετα, μετακινήσετε το σώμα σας, ο εγκέφαλος θα αποσυνδεθεί από την ημι- ονειρική αυτή κατάσταση μέσα σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα.

Ακόμη και τα περίεργα όνειρα έχουν την ερμηνεία τους
Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα εκκεντρικό όνειρο για τη μητέρα σας, ένα τσίρκο και μια χιονοθύελλα μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με την πραγματική ζωή, ο συμβολισμός που ενδεχομένως να έχει και η πιθανή έννοια, που υποβόσκει σε κάθε όνειρο, μπορούν να έχουν μία ρεαλιστική ερμηνεία.

Η έννοια των ονείρων, αφορά πολλές φορές στα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζετε για τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας, λένε οι ειδικοί. Οι περισσότεροι έχουν την τάση να απορρίπτουν όσα όνειρα διαθέτουν περίεργα στοιχεία, όμως είναι η αίσθηση που αφήνουν αυτά τα όνειρα, που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Επαναλαμβανόμενα όνειρα: μήπως το μυαλό προσπαθεί να σας πει κάτι;
Έχετε τον ίδιο εφιάλτη ξανά και ξανά; Οι ειδικοί προτείνουν να εξετάσετε τα υποκείμενα μηνύματα, που υπάρχουν στα επαναλαμβανόμενα όνειρα, έτσι ώστε να μπορέσετε να απελευθερωθείτε από αυτά. Για παράδειγμα, ένας κοινός επαναλαμβανόμενος εφιάλτης, που έχουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι χάνουν τα δόντια τους.

Οι γιαγιάδες ισχυρίζονταν, ότι το δόντι στο όνειρο σημαίνει απώλεια αγαπημένου προσώπου. Ωστόσο, είχαν δίκιο κατά το ήμισυ. Οι ειδικοί θεωρούν, ότι η ερμηνεία των δοντιών υπονοεί την απώλεια μεν, αλλά αυτή που αφορά στη δυνατότητα ομιλίας και έγκειται στην ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας.

Μπορείτε να ελέγξετε τα όνειρά σας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, που έγινε με τη συμμετοχή 3.000 ατόμων, ο έλεγχος των ονείρων (ή τα επονομαζόμενα «διαυγή όνειρα»), μπορεί να είναι εφικτός.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 65% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι γνωρίζουν όλα όσα είχαν ονειρευτεί, ενώ το 34% ήταν σε θέση να ελέγξουν το τι συμβαίνει μέσα σε αυτό. Ωστόσο, η ανάληψη του περιεχομένου των ονείρων δεν είναι μια ικανότητα που έχει ο καθένας, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί.

Η τεχνική δε, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ανθρώπους που πάσχουν από επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, ενώ να θυμάστε, ότι τα «διαυγή όνειρα» ενισχύουν την ικανότητά σας να μάθετε από την ονειρική κατάσταση.