Τα φθινοπωρινά φρούτα... αδυνατίζουν!

Ενα φρούτο την ημέρα τα κιλά τα κάνει πέρα... Νεότερες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων -και δη των φθινοπωρινών, μπορεί να συμβάλει στην απώλεια κιλών.

Δείτε ποια είναι αυτά που ενεργοποιούν τον «κοιμισμένο» μεταβολισμό, ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, ενώ παρέχουν και μεγάλη θρεπτική ενέργεια στον οργανισμό.

Χάστε πόντους με σταφύλι

Πολύ συχνά επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι το σταφύλι παχαίνει και γι' αυτό αρκετοί όταν κάνουν δίαιτα το αποκλείουν από τη διατροφή τους.

Κι όμως, η περιεκτικότητά του σε θερμίδες δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των υπόλοιπων φρούτων.

Ενδεικτικά, οι 15-20 ρώγες σταφύλι περιέχουν 12,3 γρ. σάκχαρα και 70 θερμίδες -όσο δηλαδή ένα μικρό πορτοκάλι. Προσοχή όμως, γιατί η υπέρμετρη κατανάλωση σταφυλιού παχαίνει.

Την ίδια στιγμή πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταφύλια και ονομάζονται φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και τη ροή και κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, προλαμβάνουν την «κακή» χοληστερόλη που οδηγεί σε προβλήματα των αρτηριών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, η οποία διαπίστωσε ότι ένα μίγμα από κόκκινα, πράσινα και μαύρα σταφύλια όχι μόνο αυξάνει τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού, αλλά ταυτόχρονα μειώνει το λίπος στο συκώτι και την κοιλιά.

Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι επιδράσεις τους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύνολο συνθηκών που αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

Δώρο των θεών

Από τα αρχαία χρόνια ήδη, ο Ομηρος είχε χαρακτηρίσει το αχλάδι «δώρο των θεών». Και όπως αποδεικνύεται, όχι άδικα, αφού τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη το καθιστούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.

Σύμφωνα με τα μέλη της Ενωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους σε περιόδους δίαιτας αποτελεί ιδανική διατροφή για το κάψιμο του λίπους, που είναι συγκεντρωμένο στα διάφορα σημεία του σώματος.

Παράλληλα περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, Ε, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια ]σε χαλκό, φώσφορο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.

Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έτσι συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού.

Ρόδι

Ρόδι, ελιξίριο νεότητας. Εκτός από τύχη, ομορφαίνει και χαρίζει ευεξία και καλή υγεία.
Η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού θωρακίζει τον οργανισμό και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιγήρανση. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, από τους Ελληνες και τους Αιγύπτιους μέχρι την Κίνα και τη Βαβυλώνα, κατείχε περίοπτη θέση.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του ροδιού ή «μήλου της Καρχηδόνας», όπως το ονόμαζαν οι Ρωμαίοι, είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερη απ' αυτήν του πράσινου τσαγιού.

Επειτα από αναλύσεις, που έκαναν στα εργαστήρια, εντόπισαν ότι εμπεριέχει τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών: τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ.

Παράλληλα καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι ακόμη πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.