5 τροφές για την χειμωνιάτικη μελαγχολία

Γεμίστε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας, με τροφές που θα τονώσουν τη διάθεσή σας και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο χειμώνας και η καλή υγεία, πάνε μαζί όσο και… οι σαρδέλες με το παγωτό σοκολάτα.

Ή τουλάχιστον, αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι. Την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, το κρύο και η κακοκαιρία δε θα πρέπει να σας καταβάλλουν ή αν το κάνουν, θα πρέπει να ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε. Κι ένας καλός τρόπος είναι το… φαγητό!
Τόσο οι απαραίτητες άμυνες του οργανισμού μας, όσο και η συναισθηματική μας ευεξία, είναι εφικτά, με τα σωστά θρεπτικά συστατικά και τα σωστά τρόφιμα.
Δείτε ποια είναι αυτά…

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το πιο μεγάλο «μυστικό» για καλή υγεία. Όλοι θα έχετε ακούσει για τα λεγόμενα «καλά λιπαρά» και την θετική επίδρασή τους στον οργανισμό μας. Αλλά, πέρα από το ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι απαραίτητα –πρόκειται για τα λιπαρά που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του- είναι και ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του μεταβολισμού μας.
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την ικανότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, να μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και τη σημασία τους στη μείωση της φλεγμονής, η οποία συχνά σχετίζεται με διάφορες ασθένειες. Με άλλα λόγια, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο ιδανικός «σύμμαχος» απέναντι σε προβλήματα που προκαλεί ο χειμώνας.
Οι καλύτερες πηγές για αυτά είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι αντσούγιες και οι σαρδέλες. Οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι επίσης καλές επιλογές, κυρίως τα καρύδια και οι σπόροι του λιναριού, οι σπόροι chia και οι σπόροι κάνναβης.
Τέλος και το σπανάκι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D, όπως και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει συνδεθεί με τεράστια αύξηση στην άμυνα του οργανισμού, αλλά και με μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Πολλοί ασθενείς με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με υψηλές δόσεις βιταμίνης D και έχουν δει θετικά αποτελέσματα.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές πηγές τροφίμων που να έχουν αυτή τη βιταμίνη: ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια και κάποιες ακόμη. Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης είναι ο ήλιος.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υποστηρίζουν τη νευρολογική υγεία. Πολλές από αυτές, ειδικά η βιταμίνη Β3 και το φολικό οξύ, βοηθούν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη.
Όσον αφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα, όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Τα καρύδια Βραζιλίας, το αβοκάντο, η βρώμη και τα αυγά, είναι όλα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μάλιστα, τα καρύδια Βραζιλίας, είναι πλούσια και σε σελήνιο.
Η βιταμίνη Β12 είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά θα την βρείτε μόνο στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τα προϊόντα των αυγών.

Βιταμίνη C
Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ήδη για τη συμβολή της βιταμίνης C στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσει το άγχος.
Kι ενώ συνηθίζουμε να συνδέουμε αυτή τη βιταμίνη με τα φρούτα, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές της όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο μαϊντανός, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα άλλο σημαντικό ορυκτό για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Θα το βρείτε και αυτό στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.