Tροφές, που «πολεμούν» το λίπος

Είναι εύκολο να προσλαμβάνετε περισσότερο ασβέστιο, επιλέγοντας μάλιστα τροφές που «καίνε» το λίπος –σε αντίθεση με όσα σας έλεγε η μαμά σας, αυτό δε σημαίνει να πίνετε περισσότερο γάλα!

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που δεν προσλαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, έχουν υψηλότερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους. Επίσης, δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να ελέγξουν την όρεξή τους. Μια πλούσια σε ασβέστιο διατροφή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ακολουθούν μερικές τροφές, που ίσως να μην περιμένετε ότι αποτελούν πλούσιες πηγές ασβεστίου, ενώ επίσης είναι ιδανικές επιλογές για να συμπληρώσετε τα 100 mg της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου που συστήνουν οι ειδικοί.

Σπόροι σουσαμιού

Το σουσάμι θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα ετήσια ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά και η σημασία του στους αρχαίους πολιτισμούς υπήρξε σημαντική. Περιέχει πρωτεΐνη, αλλά και φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο κ.ά.

Οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν 227 mg ασβεστίου, δηλαδή το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, ενώ τα 30 γραμ. αποδίδουν περίπου 160 θερμίδες. Μπορείτε να τους φάτε σε κουλούρια και αρτοποιήματα, είτε να πασπαλίσετε με αυτούς τις σαλάτες σας.

Κινέζικο λάχανο

Το κινέζικο λάχανο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, κάλιο και ασβέστιο, ενώ περιέχει και τα φυτοχημικά ινδόλες, που πιστεύεται ότι απενεργοποιούν τα οιστρογόνα, τα οποία φαίνεται ότι διεγείρουν την ανάπτυξη όγκων, ιδιαίτερα στο μαστό.

Μία κούπα περιέχει 158 mg ασβεστίου, δηλαδή το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας και έχει περίπου 20 θερμίδες.

Ταχίνι

Το ταχίνι παρασκευάζεται από συνθλιμμένους σπόρους σουσαμιού και είναι δημοφιλές συστατικό για πιάτα όπως το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο, αντί για βούτυρο πάνω σε ψωμί, ενώ περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο κ.ά.

Δύο κουταλιές ταχίνι έχουν 160 θερμίδες και καλύπτουν το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου.

Τυρί κρέμα

Έχει φρέσκια γεύση και απαλή, κρεμώδη υφή, ενώ μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους και σε πολλές συνταγές. Τα 30 γρ. τυριού κρέμα χωρίς λιπαρά, περιέχουν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου.

Λαχανίδα

Χρησιμοποιείται πιο συχνά στην Πορτογαλία, την Βραζιλία και όλη τη νότια Αμερική, όμως υπάρχει και στην Ελλάδα. Είναι ευεργετικό για την καλή λειτουργία του εντέρου, είναι φυσική πηγή ασβεστίου, έχει βιταμίνες Α,C και Κ και ίνες και έχει πολλά μεταλλικά στοιχεία.

Η μία κούπα περιέχει το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και έχει περίπου 36 θερμίδες.

Αμύγδαλα

Με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολλά ακόμη σημαντικά συστατικά, τα αμύγδαλα  αποτελούν ένα σνακ-θησαυρό και είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, καθώς επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα 30 περίπου γραμμάρια (22 αμύγδαλα), προσφέρουν το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και έχουν 170 θερμίδες.

Μπρόκολο

Κοντινός συγγενής του λάχανου και του κουνουπιδιού, το μπρόκολο  ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που οργανισμοί υγείας ανά τον κόσμο συστήνουν τη συχνή κατανάλωσή του, πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Κι ένας από αυτούς είναι και η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο.

Μία κούπα μπρόκολο, περιέχει το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και έχει 55 θερμίδες.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A,B,C, σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό μέσα σε σαλάτες ή βρασμένο ως συστατικό μιας καλοψημένης πίτας ή ως συνοδευτικό φαγητών.

Οι 2 κούπες σπανάκι προσφέρουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και έχουν 14 θερμίδες.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.