Μεγάλο Χωριό, Μικρό Χωριό, Καρπενήσι

Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του νομού Ευρυτανίας, το Μεγάλο Χωριό δεσπόζει στην αγκαλιά ενός πυκνού ελατοδάσους, σε υψόμετρο 720 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα.

Απέχει μόλις 17 χλμ από το Καρπενήσι και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.

Για τη γοητεία της περιοχής θα σας προϊδεάσει λίγο πριν μπείτε στο χωριό η τοποθεσία του Αγ. Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι.

Ακριβώς στην είσοδο του χωριού μπορείτε να ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι προς την πηγή του καταρράκτη. Με τα πυκνόφυλλα δέντρα, τις μικρές ξύλινες γέφυρες και τα κελαρυστά νερά η διαδρομή είναι πραγματικά μαγευτική.

H βλάστηση περιτριγυρίζει το Μεγάλο Χωριό και τα άφθονα νερά αυξάνουν το καλοκαίρι τη δροσιά του. Τα γραφικά πέτρινα σπίτια διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα ενώ τα μονοπάτια περνούν δίπλα από το ρυάκι με τους μικρούς καταρράκτες και τα ξύλινα γεφύρια.

Στο χωριό θα συναντήσετε την παλιά εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, που κτίστηκε πριν από 150 χρόνια, καθώς και μια ακόμη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία του Μεγαλοχωρίτη Αγ. Γερασίμου ταυ Νέου, που μαρτύρησε στην Πόλη.

Η πλατεία του χωριού με το πλατάνι προσφέρει θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη και τις κορυφές του όρους Χελιδώνα.

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες αποτελεί και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια εκθέματα λαϊκής τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γλυκά κουταλιού και ευρυτανικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Μικρό Χωριό, Καρπενήσι

Χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, στους πρόποδες της Χελιδόνας και πάνω από την ποταμιά που διασχίζει ο Καρπενησιώτης, το Μικρό Χωριό αποτελεί ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της ορεινής Ελλάδας, ενώ προσφέρεται για χειμερινό τουρισμό, δίνοντας πλήθος επιλογών στους επισκέπτες που αγαπούν τη φύση.

Το Μικρό Χωριό εγκαταλείφθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ύστερα από μεγάλες κατολισθήσεις, που σημειώθηκαν στις 13 Ιανουαρίου 1963 στην πλαγιά βορειοδυτικά του χωριού και οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν κοντά στον Καρπενησιώτη, δημκιουργώντας το Νέο Μικρό Χωριό.

Σήμερα αποτελείται από δυο οικισμούς, το Νέο και το Παλιό Μικρό Χωριό που απέχουν μεταξύ τους δυο περίπου χιλιόμετρα. Στο τοπίο κυριαρχούν τα έλατα που φτάνουν μέχρι τα τελευταία σπίτια του χωριού, ενώ πολλές φορές βρίσκονται ανάμεσα στους κήπους και τις αυλές.

Εκτός από τα έλατα βλέπει κανείς καστανιές, καρυδιές, βελανιδιές, βατομουριές, κρανιές και πλήθος, άλλα δέντρα και βάτα που καταλαμβάνουν τις πλαγιές.

Το χωριό έχει 105 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και τον τουρισμό.

Το Μικρό Χωριό ανήκει στα πρώτα οργανωμένα ορεινά τουριστικά θέρετρα, καθώς διέθετε οργανωμένα καταλύματα από τη δεκαετία του '50.

Τώρα διαθέτει αρκετά σύγχρονα καταλύματα, που εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει επίσης πολλές ταβέρνες που λειτουργούν όλη τη διάρκεια του χρόνου και προσφέρουν καλό φαγητό, κυρίως ψητά και πίτες.
Αυτό που διαθέτει κυρίως είναι πεντακάθαρη ατμόσφαιρα και πανέμορφη φύση, που επιβάλλεται σε όλους χαρίζοντας γαλήνη και ηρεμία.

Πού να μείνετε:

Οργανώστε την απόδραση σας στο Μεγάλο Χωριό και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή


Πανσιόν Αγράμπελη
Από: 55 ευρώ

Arhontopetra Suites and Spa
Από: 50 ευρώ

Ξενώνας Λεβάντα
Από: 45 ευρώ

Natura Chalets
Από: 170 ευρώ

Ξενώνας Το Ρίζωμα
Από: 52 ευρώ

Ξενώνας Δρυάς
Από: 48 ευρώ

Ξενώνας Λεβάντα
Από: 48 ευρώ