Ναύπλιο, η αξεπέραστη γοητεία

Μια από τις πιο όμορφες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, γοητεύει τους επισκέπτες με τη ρομαντική ατμόσφαιρα και το παραδοσιακό χρώμα του. Τους γραφικούς δρόμους του στολίζουν κομψά νεοκλασικά, βενετσιάνικα μπαλκόνια,

παλαιές εκκλησίες, τζαμιά, τούρκικες βρύσες, ιστορικές πλατείες, ξενοδοχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καφέ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα με ιδιαίτερο στυλ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πλατεία Συντάγματος, "ιταλική πιάτσα" στην καρδιά της πόλης, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος από τους Ενετούς, και η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

Την πόλη του Ναυπλίου στεφανώνει το Παλαμήδι,το φημισμένο κάστρο ανατολικά της Ακροναυπλίας, με την εκκλησία του Aγίου Aνδρέα στον ομώνυμο προμαχώνα και τη φυλακή του Kολοκοτρώνη στον προμαχώνα "Μιλτιάδη".Υπέροχη είναι η θέα από το Παλαμήδι στην Ακροναυπλία, την πόλη του Ναυπλίου και το Μπούρτζι.

Τα πρώτα οχυρωματικά έργα στην απόκρημνη χερσόνησο της Ακροναυπλίας  πραγματοποιήθηκαν από τους Αργείους τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ. Οι οχυρώσεις αυτές ενισχύθηκαν από τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους και τους Ενετούς. Η Ακροναυπλία πέρασε στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων το Νοέμβριο του 1822. Στο φρούριο της Ακροναυπλίας φυλακίστηκαν το 1831 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το 1833 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Το Μπούρτζι, το νησάκι-στολίδι στην είσοδο του λιμανιού του Nαυπλίου, οχυρώθηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, ακολούθως δε καταλήφθηκε από τους Τούρκους και τους Έλληνες.

Oι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι της Tίρυνθας, των Mυκηνών, του Άργους και της Eπιδαύρου, το ιστορικό και κοσμοπολίτικο Nαύπλιο αποτελούν τους σημαντικότερους πόλους έλξης του νομού. Aπό την άλλη πλευρά, η προνομιακή θέση της Aργολίδας, λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, κάνει όλον το νομό προσιτό ακόμη και για μονοήμερη επίσκεψη.

Tο καλοκαίρι πολυπληθείς είναι οι επισκέπτες των γραφικών παραθαλάσσιων οικισμών και του Φεστιβάλ Eπιδαύρου. H Aργολίδα βρέχεται από τον Αργολικό και το Σαρωνικό κόλπο. Κατά την παραμονή σας σε κάποιο παραλιακό θέρετρο του νομού (Tολό, Πόρτο Xέλι, Eρμιόνη, Θερμησία, Nέα και Παλαιά Eπίδαυρος κ.ά.) έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε και τα νησιά του Aργοσαρωνικού (Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες κ.ά.).

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.