Kαλαμάτα: Πάντα γοητευτική.

Η Καλαμάτα, είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας. Η πόλη είναι χτισμένη στη θέση των αρχαίων Φαρών, στους  πρόποδες του Ταϋγέτου στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου και απέχει 255 χλμ. από την Αθήνα.

Είναι ένας τόσο καλοκαιρινός όσο και ορεινός προορισμός με πολλά ξενοδοχεία, μπαράκια που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Για το 2011 περιλαμβάνεται στους 20 καλύτερους προορισμούς του κόσμου σύμφωνα με το Αμερικάνικο National Geographic. Η πόλη αποτελεί οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο, ενώ η γεωγραφική της θέση και το εύκρατο μεσογειακό της κλίμα καθιστούν μια από τις πιο χαρισματικές πόλεις της Ελλάδας. Το όνομά της πρωτοεμφανίζεται το 1142 στο τρίτο μέρος του Βίου του Οσίου Νίκωνος. Πιθανόν το όνομα προήλθε από το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγιά την Καλαμάτα ή από τα καλάμια του Νέδοντα και συγκεκριμένα από το λαϊκό τύπο “καλαμάτα”.

Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού ξεκινάει από την Πρωτοελλαδική εποχή, έχοντας ίχνη ανθρώπινης ζωής 2-3 χλμ νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Σπαρτιατών, των Φράγκων, των Ενετών και έπειτα των Τούρκων. Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός είναι η απελευθέρωση από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου το1821. Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι, που υπάρχει μέχρι και σήμερα, και ξεκίνησε σημαντική ανάπτυξη και ακμή.

Σήμερα, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης, με το ιστορικό κέντρο, τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίσματα και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η οικονομία στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στην παραγωγή ελαιόλαδου, ελιάς, σύκων, σταφίας και οπωροκηπευτικών αλλά και με τον τουρισμό. Βασικός παράγοντας είναι και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ  που έχουν εγκαταστάσεις στην πόλη.

Πολιούχος της Καλαμάτας είναι ο επιβλητικός ναός της Υπαπαντής που βρίσκεται κάτω από το κάστρο. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι η πνευματική ζωή και η έντονη πολιτιστική δράση από την οποία έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή ενώ πραγματοποιούνται και πάρα πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες κάθε χρόνο όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, εκθέσεις, εικαστικά, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, φεστιβάλ κ.α.

Υπάρχουν πολλές θαυμάσιες παραλίες κατά μήκος των ακτών του νομού Μεσσηνίας. Αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Οι πιο κοντινές είναι η παραλία της Μικρής Μαντίνειας που απέχει 7 χλμ., η παραλία της Αλμυρού(6 χλμ) και η παραλία της Σάντοβας Αβίας που απέχει 12 χλμ. από την πόλη. Η παραλία της Καλαμάτας εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ. και μπορεί κάποιος να πάει και περπατώντας από το κέντρο.

Κοντινές περιοχές στην Καλαμάτα που ελκύουν το ενδιαφέρον και έχουν και τουρισμό, είναι το παραθαλάσσιο χωριό Στούπα που βρίσκεται στα 45 χλμ. ανατολικά, η Καρδαμύλη που βρίσκεται στα 35 χλμ. νότια και αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς καθώς και η κωμόπολη Κορώνη, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε χαμηλό λόφο.