Πειραματόζωα οι χρήστες του Ιντερνετ

Αν τον τελευταίο χρόνο έχετε προσπαθήσει να βρείτε το «ταίρι» σας μέσω παγκόσμιων ιστοσελίδων που ειδικεύονται στα συνοικέσια, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε αποτελέσει το πειραματόζωο σε κάποιο από τα πολλά ιντερνετικά ψυχολογικά πειράματα που διεξάγονται εν αγνοία μας.

Ο Κρίστιαν Ρούντερ, ένας εκ των ιδρυτών της βρετανικής ιστοσελίδας OKCupid που έχει ως αντικείμενό της το ιντερνετικό ζευγάρωμα, παραδέχτηκε ότι μετά το Facebook προχώρησε και το δικό του σάιτ σε σειρά πειραμάτων στους χιλιάδες χρήστες του. Σε ένα από αυτά, πήρε ζευγάρια που δεν ταίριαζαν καθόλου μεταξύ τους και τους έπεισε ότι κατά 90% είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο. Το παράδοξο ήταν ότι ακόμη και εάν καταλάβαιναν ότι δεν ταιριάζουν μεταξύ τους συνέχιζαν να πιστεύουν ότι η τεχνολογική τους ένωση δεν μπορεί να κάνει λάθος.

«Εάν είσαι χρήστης του Ιντερνετ είσαι αντικείμενο εκατοντάδων πειραμάτων κάθε στιγμή» υποστήριξε ανοικτά ο Ρούντερ, λέγοντας ότι έτσι λειτουργούν οι ιστοσελίδες.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς σε ανάλογους χειρισμούς έχουν πέσει και χιλιάδες χρήστες του Facebook, το οποίο σε μία εβδομάδα το 2012 «ερεύνησε» σε συνεργασία με δύο αμερικανικά πανεπιστήμια «σε ποια συναισθήματα είναι εκτεθειμένοι» 689 χιλιάδες χρήστες του χωρίς να ζητήσει την άδειά τους. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση Αμερικανών γερουσιαστών όπως ο Μαρκ Γουόρνερ που ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να εξετάσει το ζήτημα, ενώ και στη Βρετανία βουλευτής των Εργατικών ζήτησε τη διερεύνησή του.

Από την πλευρά τους νομικές εταιρείες εξετάζουν τον ενδεχόμενο οι χρήστες να στραφούν νομικά κατά αυτών των ιστοτόπων, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη των χρηστών τους, ενώ χρησιμοποιούν εν αγνοία τους ευαίσθητα προσωπικά τους στοιχεία.