Ολυμπιακοί Αγώνες, Πόλο, Ελλάδα-Ουγγαρία 10-9: Ιστορικός θρίαμβος!

Τρομερή εμφάνιση και τεράστια νίκη από την εθνική ομάδα ανδρών επί της Ουγγαρίας στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού τουρνουά πόλο.

Τι κι αν βρέθηκε να χάνει με 5-2; Τι κι αν έπαιζε με την πρωταθλήτρια Ευρώπης; Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου έκανε ονειρικό ντεμπούτο στο Ολυμπιακό τουρνουά πόλο κι αν συνεχίσει έτσι τότε σίγουρα μπορεί να φτάσει ψηλά.

Με μια πολύ μεγάλη νίκη απέναντι στην παγκόσμια υπερδύναμη Ουγγαρία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η Εθνική ομάδα πόλο των Ανδρών.

Το ελληνικό συγκρότημα επιβλήθηκε με 10-9 των Μαγυάρων, στην πρεμιέρα του στον Α΄ όμιλο. Αξιοποιώντας το πλεονέκτημα στον παίκτη παραπάνω και τον Ζερδεβά «Κέρβερο» στην εστία, η Ελλάδα νίκησε για πρώτη φορά τους Ούγγρους σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η «γαλανόλευκη» ομάδα χρεώθηκε πολλές αποβολές στην αρχή, αλλά η απόδοση του  Ζερδεβά και δύο γκολ του Φουντούλη κράτησαν την Εθνική κοντά στο σκορ, με τον Μάνχερτς να γράφει το 3-2 της πρώτης περιόδου.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης ένα γκολ του Άνγκιαλ κι ένα του Έρντελι στην κόντρα έφεραν την Ελλάδα στο -3 (2-5), αλλά ένα εντυπωσιακό τέρμα του Γενηδουνιά από την περιφέρεια ήταν η σπίθα που χρειαζόταν η Εθνική.

Η Εθνική ισοφάρισε σε 6-6 με τον Καπότση στο τέλος του ημιχρόνου και στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου Βλαχόπουλος και Παπαναστασίου έκαναν το 8-6 για το ελληνικό συγκρότημα, ολοκληρώνοντας ένα εκπληκτικό επιμέρους σκορ 6-1!

Ο θεωρούμενος από πολλούς ως κορυφαίος παίκτης του κόσμου, Ντένες Βάργκα, πήγε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και με δύο συνεχή τέρματα ισοφάρισε (8-8), αλλά ο Γενηδουνιάς ξανάδωσε το προβάδισμα (9-8), στα τελευταία δευτερόλεπτα της τρίτης περιόδου.

Στην... τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του αγώνα, ο Έρντελι ισοφάρισε (9-9) με το τρίτο γκολ του στο παιχνίδι. Η Ελλάδα κέρδισε δύο συνεχείς αποβολές κι εκμεταλλεύθηκε τη δεύτερη, με τον Βλαχόπουλο να σημειώνει το 10-9 στα 3΄40΄΄ πριν το τέλος.

Εν συνεχεία έπιασε... δουλειά ο Ζερδεβάς, που με τέσσερις αποκρούσεις (η τελευταία σε σουτ του Μάνχερτς σε παίκτη παραπάνω 18΄΄ πριν τη λήξη) κράτησε την ιστορική και μεγάλη σε γόητρο και ουσία νίκη της Εθνικής.

Η τελευταία περίοδος ήταν δραματική με τους Ούγγρους να ισοφαρίζε 5'40'' πριν το φινάλε, αλλά στα 3'40'' πριν από το τέλος ο Βλαχόπουλος με γκολ στον παίκτη παραπάνω διαμόρφωσε το τελικό 10-9 καθώς στο φινάλε ο Ζερδεβάς με εντυπωσιακές επεμβάσεις κράτησε το προβάδισμα.

Τα οχτάλεπτα: 2-3, 4-3, 3-2, 1-1.

ΕΛΛΑΔΑ (Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Καπότσης 1, Φουντούλης 3, Παπαναστασίου 2, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Μουρίκης, Κολόμβος, Γκιουβέτσης, Βλαχόπουλος 2.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μαρτζ): Νάγκι, Ανγκιάλ 2, Μάνχρεζ 1, Ζαλάνκι, Βάμος, Χονζνιάσκι, Πάστζορ, Γιάνσικ, Έρντελι 3, Βάργκα 3, Μεζέι, Χαράι.