Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-1

Ο Ολυμπιακός... ξύπνησε στο 2ο ημίχρονο και διέλυσε την ΑΕΚ! Το 0-1 του πρώτου μέρους έγινε με καταιγιστικό τρόπο 4-1 και πλέον οι «ερυθρόλευκοι»... κλείδωσαν την 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, αφού ουσιαστικά είναι στο +9 από την Ένωση! 

Ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε μια αλλαγή, συγκριτικά με το παιχνίδι της Πέμπτης με τη Ντιναμό Κιέβου, με τον Πέδρο Μαρτίνς να ανατρέπει όλες τις εκτιμήσεις για ροτέισον. Στο τέρμα έπαιξε ο Σα, ο Μεριά πήρε θέση στα δεξιά της άμυνας, ο Τσιμίκας αριστερά, ενώ Βούκοβιτς και Σισέ αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Καμαρά και Γκιγιέρμε έπαιξαν στον άξονα, ο Φορτούνης μπροστά τους και Ποντένσε και Ντίας κάλυψαν τις πτέρυγες, πλαισιώνοντας τον προωθημένο Χασάν.

Από την πλευρά του ο Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε τον Μπάρκα στην εστία, τον Γκάλο δεξιά στην άμυνα, τον Μπακάκη αριστερά αντί του τραυματία Χουλτ και τον Τσόσιτς αντί του ανέτοιμου Τσιγκρίνσκι δίπλα στον Οικονόμου. Ο Άλεφ με τον Σιμόες βρέθηκαν στον άξονα, ο Κλωναρίδης δεξιά, ο Μάνταλος αριστερά και ο Λιβάια πίσω από τον Πόνσε.

Η Ένωση ευτύχησε να βρει γκολ με το «καλημέρα», εκμεταλλευόμενη ολέθρια λάθη στην άμυνα των Πειραιωτών και κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα για να βρεθεί στη θέση του «οδηγού». Στο 3’ Βούκοβιτς έκανε αβίαστο σφάλμα, πασάροντας λανθασμένα προς τον Τσιμίκα, με τον Κλωναρίδη να κλέβει, να κατεβαίνει από δεξιά και να γυρίζει παράλληλα. Τότε ο Σα κι εν μέρει ο Σισέ ολοκλήρωσαν τις… γκέλες των γηπεδούχων, αποκρούοντας ασταθώς και «στρώνοντας» στον Πόνσε, που δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει από κοντινή απόσταση σε κενή εστία, με τους «κιτρινόμαυρους» να πανηγυρίζουν το ενδεχομένως ανέλπιστο προβάδισμα σε αυτό το χρονικό σημείο του αγώνα.

Η εξέλιξη «πάγωσε» τόσο την κερκίδα, όσο και τους «ερυθρόλευκους», που με μπροστάρηδες τον Σισέ, τον Καμαρά και τον Βούκοβιτς επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ λαθών σε μεταβιβάσεις, τοποθετήσεις κι επιλογές. Επιθετικά δε ο Φορτούνης ήταν εξαφανισμένος στις «συμπληγάδες» των Σιμόες και Άλεφ κι όποτε κατόρθωνε να πάρει τη μπάλα, είτε βρισκόταν πολύ μακριά από το «κουτί», είτε συνεννοούνταν λανθασμένα με τους συμπαίκτες του, όχι πάντα με δική του ευθύνη.

Η πιο «κραυγαλέα» φάση σχετικά, από τις ελάχιστες καλές του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος ήταν στο 18’, όταν βρήκε με σέντρα τον Ντίας στην «καρδιά» της άμυνας της ΑΕΚ, αλλά η κεφαλιά του Πορτογάλου έφυγε ψηλά άουτ. Στο 23’ οι Πειραιώτες έφτασαν ακόμα πιο κοντά στην ισοφάριση, μετά το λάθος του Τσόσιτς που γύρισε στον Μπάρκα, δίχως να δει τον Χασάν στην πλάτη του, με τον Αιγύπτιο να μπαίνει στην περιοχή, αλλά να πασάρει λανθασμένα στον Φορτούνη, που βρέθηκε λίγο πιο μπροστά και σούταρε πολύ ψηλά άουτ από πλεονεκτική θέση.

Η κατοχή της μπάλας ήταν υπέρ των γηπεδούχων (67-33%) ως το μισάωρο, αλλά η Ένωση έλεγχε τον ρυθμό, εκμεταλλευόταν τα συνεχή λάθη τους και θα μπορούσε κάλλιστα να βρει και δεύτερο γκολ! Το πρώτο «μήνυμα» εστάλη στο 25’, όταν η άμυνα του Ολυμπιακού «κοιμήθηκε», με τον Γκάλο να εκτελεί φάουλ και να πασάρει στην πλάτη της και τον Μάνταλο να βγαίνεια απέναντι από τον Σα, που βγήκε έγκαιρα κι έδιωξε.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό (26’), στην εξέλιξη της φάσης, ο Λιβάια πέρασε πανεύκολα τον Γκιγιέρμε, σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι κι από κει ο Μάνταλος εξαπέλυσε δεξί σουτ στην κίνηση, με τον Πορτογάλο τερματοφύλακα να αποκρούει εξαιρετικά σε κόρνερ! Οι τελικές έφτασαν τις 2(0) - 3(3), με την άμυνα των Πειραιωτών εντελώς εκτός παιχνιδιού και το κέντρο ανήμπορο τόσο να «παλέψει» με τους Σιμόες και Άλεφ, όσο και να στηρίξει τις πτέρυγες και τον εκτός παιχνιδιού Χασάν, που απλώς πίεζε και πηδούσε για κεφαλιές.

Στο 37’ ο ανεκδιήγητος Σισέ γύρισε τη μπάλα αμαρκάριστος προς τον Σα, που με υπερπροσπάθεια γλίτωσε τον συμπαίκτη του από ένα απίθανο αυτογκόλ, διώχνοντας σε κόρνερ!

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με αποδοκιμασίες του κοινού και τον Μαρτίνς εμφανώς αγχωμένο και προβληματισμένο να κατευθύνεται στα αποδυτήρια, σκεπτόμενος τις αλλαγές που έμοιαζαν επιβεβλημένες.

Λάζαρος και Τοροσίδης πήραν τις θέσεις των Ντίας και Βούκοβιτς, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει δυνατά και να «πληρώνει» την ΑΕΚ με το ίδιο νόμισμα, δηλαδή γκολ στα πρώτα λεπτά! Στο 50’ ο Ποντένσε επιχείρησε εντυπωσιακό «ψαλίδι» από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα χτύπησε πάνω στον Τσόσιτς και στο ριμπάουντ ο Καμαρά με αριστερή «βολίδα» νίκησε τον Μπάρκα, ανατρέποντας το κλίμα στις κερκίδες που πλέον παραληρούσαν πανηγυρίζοντας.

Ο «ερυθρόλευκος» μονόλογος συνοδεύτηκε στο εξής με τον αναμενόμενο ενθουσιασμό για την ανατροπή, αλλά φάσεις μπροστά στην εστία του Μπάρκα δεν καταγράφηκαν, είτε λόγω της φλυαρίας  του Ποντένσε, είτε χάρη στην καλή οργάνωση της άμυνας της Ένωσης. Με το πέρασμα της ώρας δε το «γκάζι» δεν απέδιδε το ίδιο και το παιχνίδι ισορρόπησε.

Ο Μάνταλος στο 64’ δεν κατάφερε με μακρινό σουτ να απειλήσει τον Σα, που ήταν θεατής ως εκείνη την ώρα, δίχως η ομάδα του να δημουργεί ευκαιρίες με την κατοχή της μπάλας στο 58% και τον «μεταμορφωμένο» Καμαρά να του δίνει ενέργεια. Ο Χριστοδουλόπουλος αποχώρησε λόγω τραυματισμού στο 68’, ο Γκερέρο τον αντικατέστησε συμπληρώνοντας τις αλλαγές. Το παιχνίδι είχε πάρει τον χαρακτήρα του  «επείγοντως» πλέον για τους γηπεδούχους και το λάθος του Σιμόες στο 72’ έδωσε την αφορμή για νέους πανηγυρισμούς.

Στο 72’ ο Πορτογάλος μέσος υπέπεσε στο πρώτο ίσως λάθος του στον αγώνα, αλλά καθοριστικό. Χάνοντας το κοντρόλ έξω από την περιοχή, είδε τον Φορτούνη να την κλέβει, να βρίσκει κενό χώρο έξω από την περιοχή και με αριστερό δυνατό σουτ χαμηλά, με τη βοήθεια του αριστερού δοκαριού του Μπάρκα, να κάνει την ανατροπή, πανηγυρίζοντας έξαλλα το 2-1.

Πλέον τα πράγματα φάνηκε να έχουν κριθεί, αφού η επίθεση της ΑΕΚ παραήταν αναιμική στο δεύτερο ημίχρονο, για να καταφέρει να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Το παιχνίδι κύλησε δίχως κάτι το αξιοσημείωτο, με τον Ολυμπιακό να ελέγχει τον ρυθμό, τον Ποντένσε να προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, αλλά το ματς να φαίνεται να έχει «σβήσει».

Αυτό διαψεύστηκε στην πορεία, εξαιτίας ενός ακόμα λάθους των «κιτρινόμαυρων», από τα πολλά στο δεύτερο ημίχρονο. Τσόσιτς και Μπακάκης με την ασυνεννοησία τους στη βαθιά μπαλιά του Τοροσίδη έδωσαν την ευκαιρία στον Ποντένσε να κλέψει ανάμεσά τους και να πασάρει σωστά στον Χασάν, με τον Αιγύπτιο να έχει εύκολο έργο με πλασέ από το πέναλτι να ανοίξει κι άλλο τη διαφορά, επισφραγίζοντας τη νίκη του Ολυμπιακού.

Αυτή μάλιστα απέκτησε διαστάσεις θριάμβου στο 87’ με τον Φορτούνη να φεύγει στην πλάτη της αποσυντεθειμένης άμυνας της Ένωσης και αφού περνάει και τον Μπάρκα, να σκοράρει για δεύτερη φορά στο παιχνίδι, κάνοντας άπαντες στο Φάληρο να ξεχάσουν το κάκιστο πρώτο ημίχρονο και να γιορτάσουν μια σπουδαία νίκη, την πρώτη σε ντέρμπι στη φετινή σεζόν και συνάμα εντυπωσιακή.

 Με δυο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ο Φορτούνης έβαλε φαρδιά-πλατιά την «υπογραφή» του στο παιχνίδι, κάνοντας τη σπουδαία ανατροπή της ομάδας του Μαρτίνς να φαίνεται εύκολη. Ακόμα μια εξαιρετική εμφάνιση του αρχηγού του Ολυμπιακού.

 Ο Ποντένσε μπορεί να μην έκανε τα πάντα σωστά, όμως με την κινητικότητα και το πάθος του έμεινε «στεγνός» στην κάκιστη εικόνα του πρώτου ημιχρόνου και ξεχώρισε στο δεύτερο. Η ασίστ του στο 3-1 του Χασάν επισφράγισε την καλή του εικόνα, παρά τη φλυαρία του ορισμένες στιγμές με τη μπάλα στα πόδια.

 Βούκοβιτς και Σισέ μοιράζονται τον τίτλο με τα λάθη και τις παραλείψεις τους στο πρώτο ημίχρονο. Αποκαρδιωτικοί, εκτός κλίματος και μοιάζοντας σε… παράλληλο σύμπαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποχωρήσουν πρόωρα, με τον Σέρβο να το πετυχαίνει.

Το άστοχο κοντρόλ του Σιμόες στη φάση που κλέβει ο Φορτούνης και κάνει το 2-1 «σημάδεψε» το τελικό αποτέλεσμα. Εξίσου κακή ήταν η αντίδραση των Τσόσιτς και Μπακάκη στο 3-1, όμως το λάθος του Πορτογάλου ήταν καθοριστικό.

 Μέσα στις φάσεις ο Γερμανός Στίλερ, όπως και οι βοηθοί του, που δεν χρειάστηκε να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Ο Τοροσίδης θα μπορούσε να «κιτρινιστεί» στο 61’, όταν έκοψε τη μπάλα με το χέρι. Σωστή η απόφαση να μην υποδείξει πέναλτι στο χέρι του Τσόσιτς που ζήτησε ο Ολυμπιακός στο 69’, αφού η μπάλα βρήκε στον ώμο.

Ο Δόκτωρ Τζέκιλ που εμφάνισε ο Μαρτίνς στο πρώτο ημίχρονο μεταμορφώθηκε σε… Μίστερ Χάιντ, που με άλλη διάθεση και το μυαλό στη θέση του κατάφερε να θριαμβεύσει, εκεί που έμοιαζε «τελειωμένος». Η ΑΕΚ έκανε πολλά πράγματα σωστά στο πρώτο μέρος, κυρίως να εκμεταλλεύεται τα τρομερά λάθη των γηπεδούχων και στο δεύτερο αντίστοιχα «μεταμορφώθηκε» προς το κάκιστο, φεύγοντας συντετριμμένη από το γήπεδο.

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Μεριά, Βούκοβιτς (46’ Τοροσίδης), Σισέ, Τσιμίκας, Καμαρά, Γκιγιέρμε, Ντίας (46’ Χριστοδουλόπουλος - 68’ λ.τ Γκερέρο), Ποντένσε, Φορτούνης, Χασάν

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Οικονόμου, Τσόσιτς, Μπακάκης, Άλεφ (78’ Γαλανόπουλος), Σιμόες, Κλωναρίδης (57’ Μπακασέτας), Μάνταλος (86’ Αλμπάνης), Λιβάια, Πόνσε

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.