Ολυμπιακός : Η 11άδα και ο Περέιρα

Ο Βίτορ Περέιρα θα ρίξει ό,τι καλύτερο έχει στη διάθεσή του κόντρα στη Ντνίπρο, θέλοντας να στείλει το μήνυμα που δεν έστειλε κόντρα στην ΑΕΚ.

Ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες ημέρες. Και δεδομένα το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο απαιτεί από τον Βίτορ Περέιρα διαχείριση 180 λεπτών, στην εβδομάδα που κυλάει. Δεν είναι μόνο το Γιουρόπα. Είναι και το ματς-κλειδί της Κυριακής για τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Πορτογάλος όμως λίγο πριν επιβιβαστεί με τους ποδοσφαιριστές του, στην πτήση για το Κίεβο φρόντισε να λύσει τις... απορίες.

Το «διπλό» της Τρίτης στην Ρέντη ήταν άκρως... κατατοπιστικό σε ότι αφορά στις προθέσεις του. Φανέρωσε την «ιδέα» του ως αυτή τη στιγμή για τον τρόπο που θα προσεγγίσει την πρόκληση κόντρα στη Ντνίπρο. Δεν υπάρχει... ροτέισον λοιπόν. Η 11άδα που «δούλεψε» μαζί της για παραπάνω από μια ώρα, είναι αυτή που είδαμε στην Τούμπα, κόντρα στον ΠΑΟΚ. Οι βασικοί του. Όλοι. Με τον Σαντάνα δίπλα στον Σιόβα. Τον Τσόρι μπροστά από τους Κασάμι και Μανιάτη στον άξονα. Και τον Αφελάι στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Οι υπόλοιποι; Απολύτως γνωστοί. Ρομπέρτο, Ομάρ, Μαζουακού, Ντοσεβί, Μήτρογλου. Όλοι μέσα λοιπόν.

Είναι ευκαιρία για τον Ολυμπιακό η αναμέτρηση της Πέμπτης, στην επιστροφή των Ερυθρόλευκων στα κύπελλα Ευρώπης. Όχι γιατί η Ντνίπρο είναι ομάδα της... σειράς, κάθε άλλο. Πιθανότατα οποιοδήποτε άλλο «μήνα» της σεζόν, να ήταν πραγματικό το φαβορί για την πρόκριση στους «16» απέναντι στους πρωταθλητές Ελλάδας. Η ευκαιρία προκύπτει από τις συνθήκες. Οι Ουκρανοί είναι 2,5 μήνες χωρίς επίσημο ματς. Από τις αρχές του Δεκέμβρη. Πριν καν την κλήρωση...

Επιπλέον έχουν ως έδρα το «αχανές» Ολιμπίνσκι του Κιέβου, άρα είναι 400 χιλιόμετρα μακριά από το πραγματικό τους σπίτι και τους οπαδούς τους. Ακόμη και ο καιρός που προφανώς είναι με το... μέρος τους «μαλακώνει» εν όψει Πέμπτης. Για πρώτη φορά λέει έπειτα από δύο-τρεις εβδομάδες την Πέμπτη το θερμόμετρο θα δείχνει 0°C. Όταν χθες για παράδειγμα η «κατεψυγμένη» πρωτεύουσα είχε -12°C.

Μας έλεγε κάποιος που γνωρίζει καλά, που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν το Ουκρανικό ποδόσφαιρο πως αυτή την εποχή είναι τέτοια η απώλεια αγωνιστικού ρυθμού, που μοιάζει με το να ξεκινούσε μια ελληνική ομάδα (και τις δικές μας... ημερομηνίες) τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τον Ιούλιο. Από τις αρχές Δεκέμβρη ως τις 7-8 Γενάρη οι ομάδες εκεί είναι σε διακοπές! Ο καθένας στο... σπίτι του. Μαζεύονται λοιπόν με τις αρχές του νέου έτους, και ακολουθούν πρόγραμμα σχεδόν κανονικής προετοιμασίας μιας και έχουν μπροστά τους ακόμη ένα γύρο στο πρωτάθλημα. Προετοιμασία που κρατά καμία 6 εβδομάδες! Ότι κάνουν δηλαδή οι ελληνικές ομάδες το καλοκαίρι. Που να τον βρουν λοιπόν τον αγωνιστικό ρυθμό;

Αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί ο Περέιρα. Το γεγονός ότι η Ντνίπρο είναι 2,5 μήνες δίχως επίσημο παιχνίδι στα πόδια της. Εκεί ποντάρει. Για αυτό και πηγαίνει στην Ουκρανία με στόχο να νικήσει. Θα είναι πιο δύσκολο το δεύτερο ματς από το πρώτο, και ας διεξάγεται στο Καραϊσκάκης. Θα ήταν πιο δύσκολο σε κάθε άλλο χρονικό σημείο. Γιατί στη ρεβάνς οι Ουκρανοί θα έχουν κάνει μια αρχή. Τώρα είναι στο... τίποτα. Μόνο σε συνεχόμενα φιλικά απέναντι σε αντιπάλους που με τη σειρά τους κάνουν προετοιμασία αυτή την εποχή, άρα που πάνω-κάτω είναι στην ίδια αγωνιστική κατάσταση.

Και είναι και κάτι ακόμη, που μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την κούραση που υπάρχει, αλλά έχει πάντα την σημασία του για τον Ολυμπιακό εν όψει Ντνίπρο. Η ψυχολογία. Λίγες μέρες πριν το καθοριστικό ματς με τον Παναθηναϊκό, ένα καλό ευρωπαϊκό αποτέλεσμα δεν αποπροσανατολίζει. Φτιάχνει την διάθεση όλων. Και των ποδοσφαιριστών, και του κόουτς και του κόσμου. Και αν κάποιος «επικαλεστεί» το περσινό όταν μετά το 2-0 επί της Γιουνάιτεντ ήρθε το σοκ του 0-3 από τον Παναθηναϊκό, στο Φάληρο; Προφανώς συγκρίνει ανόμοια πράγματα.

Ο Ολυμπιακός πέρσι τέτοια εποχή το είχε πάρει ήδη το πρωτάθλημα και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία. Σαν «οργανισμός» έμοιαζε να σκέφτεται αποκλειστικά τους Άγγλους και την πρόκληση της πρόκρισης στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Έκανε ένα σπουδαίο ματς εντός, και άδειασε. Δεν είναι τυχαίο πως από εκεί και έπειτα στη σεζόν δεν μπόρεσε ποτέ ξανά να φτάσει στα ίδια επίπεδα απόδοσης. Βρήκε την ευκαιρία λοιπόν ο «προσηλωμένος» σε αυτό το 90άλεπτο Παναθηναϊκός και τον τιμώρησε.

Τώρα όμως την Κυριακή στη Λεωφόρο θα παίζεται η... κούπα του πρωταθλητή. Και ο Ολυμπιακός με δύο αποτελέσματα θα είναι αγκαλιά με το 42ο. Σε ένα τέτοιο ματς λοιπόν δύσκολα χάνεται η συγκέντρωση σου. Ότι και να έχει προηγηθεί στην Ευρώπη. Άρα λοιπόν ένα καλό αποτέλεσμα στο Κίεβο βελτιώνει την ψυχολογία και για το επόμενο. Και δίνει και άλλη προοπτική στη σεζόν. Διότι θα μπει Μάρτης και ο Ολυμπιακός θα έχει ανοιχτές τρεις πόρτες. Και αν δεν έχει χάσει στη Λεωφόρο θα έχει πια κατακτήσει τον μεγάλο του στόχο. Άρα θα μπορεί να αλλάξει και την... προσέγγιση του για την επόμενη αποστολή του στο Γιουρόπα.

Και κάτι τελευταίο για τον Περέιρα. «Χρεώθηκε» την εμφάνιση και την «γκέλα» με την ΑΕΚ στον πρώτο προημιτελικό του κυπέλλου. Όχι άδικα. Οι οκτώ αλλαγές στο βασικό σχήμα έπαιξαν τον ρόλο τους στη διαδρομή του ματς της περασμένης Τετάρτης. Μια από τις παρενέργειες που έφεραν εντός της ομάδας; Το «μήνυμα» υποτίμησης από τον ίδιο τον προπονητή προς τους ποδοσφαιριστές με τις επιλογές του. Αυτό λοιπόν φαίνεται πως ο Πορτογάλος δεν έχει σκοπό να το κάνει με θέα στο Κίεβο. Βάζει ότι καλύτερο πιστεύει πως έχει στα χέρια του και πάει την κουβέντα για τον Παναθηναϊκό, για την Παρασκευή.