Φελίπε Σαντάνα: Ένας γίγαντας που θέλει μόνο να παίζει!

Το Ρίο Κλάρο του Σάο Πάολο είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Φελίπε Αουγκούστο Σαντάνα στις 17 Μαρτίου του 1986. Ο ύψους 1.94 κεντρικός αμυντικός της Σάλκε έρχεται ως δανεικός στον Ολυμπιακό, με την προοπτική να μείνει στο Λιμάνι για άλλα δύο χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε, ότι έρχεται για να πάρει το πρωτάθλημα.

Ο «γίγαντας» έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Φιγκεϊρένσε, στην οποία και ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή το 2006. Εκεί άρχισε να γίνεται γνωστός για τα χαρακτηριστικά του: έχει πολύ καλό άλμα, είναι εκρηκτικός και χαρακτηρίζεται για τη δύναμή του. Το στιλ παιχνιδιού του έφερε τις συγκρίσεις με τους Λιλιάν Τιράμ, Λούσιο και Νάλντο

Το ντεμπούτο του μόνο ευχάριστο δεν ήταν, μιας και η ομάδα του ηττήθηκε στο «Estadio Orlando Scarpelli» 3-6 από την Ατλέτικο Παραναένσε.

Η πρώτη του χρονιά ήταν γεμάτη, έχοντας 34 παρουσίες, 3 γκολ και μία ασίστ, ενώ είχε 10 κίτρινες και καμία αποβολή!
Στις 4 Ιουλίου του 2007, ο Σαντάνα, απέναντι στην Κρουζέιρο πέτυχε το πρώτο του γκολ και δύο εβδομάδες αργότερα, βοηθάει την ομάδα του να νικήσει και την Παρανά με 2-1.

Το 2008, στο πρώτο ματς της χρονιάς, στο... τρελό 5-5 με την Πορτουγκέσα επίσης βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα, δίνοντας στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων την ισοπαλία στην ομάδα του, απέναντι σε αυτή του Ντιόγκο. Σε αυτό το ματς, ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, πέτυχε το 4-2.

Στις 16 Μαΐου του 2008, η Μπορούσια Ντόρτμουντ δίνει 2.000.000 ευρώ και τον κάνει δικό της. Ο Γιούργκεν Κλοπ τον βάζει για πρώτη φορά στην αρχική του 11άδα, στις 21/9 του 2008, στην ήττα της ομάδας του με 4-1 από την Χόφενχαϊμ. Στην επίθεση ήταν ο Νέλσον Βαλντές, ο Παραγουανός που πέρασε από τον Ολυμπιακό και αυτός.

Η πρώτη του εμπειρία στην Budesliga κλείνει με 25 παρουσίες, 4 γκολ και 2 κίτρινες. Την επόμενη σεζόν παίζει σε 27 ματς, έχοντας συνολικά 1.432. Η παρουσία του στην άμυνα αρχίζει να μειώνεται λόγω της συνεργασίας Σούμποτιτς - Χούμελς. 

Τη σεζόν 2011-2012, η ομάδα του βρίσκεται στον όμιλο με Ολυμπιακός, Αρσεναλ και Μαρσέιγ. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ζει την ατμόσφαιρα του φαληρικού γηπέδου από τον πάγκο, ενώ στη Γερμανία παίζει 4' απέναντι στη νυν του ομάδα. Ήταν και βασικός στην ήττα με 2-3 από τη Μαρσέιγ, στο ματς όπου ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός.  

Ο ίδιος επιθυμεί να φύγει, αλλά ο γενικός διευθυντής της ομάδας Μίχαελ Ζορτς αρνείται και μάλιστα του ανανεώνει το συμβόλαιο μέχρι το 2014, στο τέλος της σεζόν 2011-2012. Ο τραυματισμός του Σούμποτιτς του δίνει αρκετό χρόνο στα αρχικά σχέδια του Κλοπ. Τα... ευρωπαϊκά του γκολ ήρθαν στις 3/3 απέναντι στη Σαχτάρ και 9/4 απέναντι στη Μάλαγα, όπου με γκολ του στο 90'+2', στέλνει την ομάδα του στα ημιτελικά του θεσμού. Στον τελικό, δεν κατάφερε να νικήσει την Μπάγερν, με τον ίδιο να κάθεται στον πάγκο. 

Έχει ήδη πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα Γερμανίας και ένα Κύπελλο, ωστόσο κάπου εδώ η πορεία του στην Μπορούσια ολοκληρώνεται.
Μετά τον τελικό του Ουέμπλεϊ, ο ίδιος δηλώνει ότι φεύγει από το σύλλογο, χαρακτηρίζοντας «ηλίθιο» τον Κλοπ. ο Βραζιλιάνος πήρε θέση στο θέμα της επιστροφής του Γκέτσε πιο νωρίς στις προπονήσεις απ' όταν έπρεπε.

Ο προπονητής μας ήταν ηλίθιος. Ο Μάριο δέχτηκε χτύπημα απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης και πήγε σε νοσοκομείο του Μονάχου. Όταν επέστρεψε, ο προπονητής τον άφησε να προπονηθεί την Πέμπτη. Δεν έπρεπε να το κάνει επειδή είχαμε σημαντικό παιχνίδι το Σάββατο».
Ο διευθύνων σύμβουλος, Χανς - Γιόακιμ Βάτσκε θυμωμένος από τις δηλώσεις του, είπε ότι δεν θα έπρεπε να ανακατευτεί στο θέμα. Ο Σαντάνα, όμως, ήταν ήδη παρελθόν από το σύλλογο που του χάρισε τους πρώτους τίτλους στην καριέρα του.

Στις 28 Μαΐου του 2013, πηγαίνει στην άλλη ομάδα της κυλάδας του Ρουρ, τη Σάλκε, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2016. Η μεταγραφή, σύμφωνα με τα media, αγγίζει το 1.000.000 ευρώ. Στόχος του ήταν να παίζει βασικός με το νούμερο «5» στην πλάτη και να πάει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας - κάτι που τελικά δεν κατάφερε.
Στην πρώτη του χρονιά, έχει 20 παρουσίες στο πρωτάθλημα, 1 για το Κύπελλο και άλλες 5 για το Champions League (4 στους ομίλους και μία στα προκριματικά).

Φέτος έχει παίξει σε 4 ματς πρωταθλήματος. Σε όσα έπαιξε η ομάδα του δεν έχασε (1-1 με την Μπάγερν Μονάχου, 3-2 με την Βόλφσμπουργκ, 1-2 στην Πάτερμπορν και 0-0 με το Αμβούργο).

Ο δανεισμός του Νάστασιτς από τη Μάντσεστερ Σίτι τον... ξενέρωσε και ο ίδιος πλέον θέλει στον Ολυμπιακό να ξεκινήσει να παίζει! Αυτό είναι και το «κλειδί» για να είναι χαρούμενος ο Σαντάνα: δώσε του φανέλα βασικού και θα του χαρίσεις το πιο πλατύ χαμόγελο!

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.