Αυτά άλλαξε ο Περέιρα!

Το διακρές πρέσινγκ από την πρώτη επαφή της μπάλας, η μεγάλη διάθεση και το σαφέστατα θετικό πρόσημο των Κασάμι, Αφελάι και Ντοσεβί είναι τα πρώτα δείγματα της εποχής Περέιρα στον Ολυμπιακό.

Eίναι εμφανές πως ο Περέιρα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα στον Ολυμπιακό μέσα σε λίγες ημέρες. Ούτε πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο. Ο Πορτογάλος θα προσπαθήσει να βάλει την ομάδα στην λογική του 4-3-3, του συνεχούς πρέσινγκ, της καλής κυκλοφορίας και της κατοχής μπάλας και του επιθετικού ποδοσφαίρου. Το ντεμπούτο του στον ερυθρόλευκο πάγκο ήταν το καλύτερο δυνατό. Το βασικό... συστατικό της επιτυχίας των Πειραιωτών είναι η διάθεση. Είχαν μεγάλη διάθεση, προσήλωση, αποφασιστικότητα και πειθαρχία στο παιχνίδι. Πλέον και μετά την έλευση του Βίτορ Περέιρα τα δεδομένα άλλαξαν δραστικά και οι παίκτες που δεν είχαν το ανάλογο πρόσωπο έπρεπε να... βγουν μπροστά.

Και το έκαναν. Οι Αφελάι και Ντοσεβί από τα άκρα συνέβαλλαν τα μέγιστα και σε δημιουργία και σε ανάπτυξη όμως το βασικότερο είναι πως μάρκαραν και μάρκαραν με την πρώτη κίνηση του αντιπάλου. Ο Κασάμι ως... βοηθητικός αμυντικός χαφ δίπλα στον Μανιάτη έκανε το καθήκον του και με το παραπάνω. Ο Μήτρογλου έτρεχε πάνω κάτω και γύριζε ακόμα και στο κέντρο της άμυνας για να διώξει την μπάλα. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι το συνεχές και άκρως αποτελεσματικό πρέσινγκ. Από ψηλά στην επίθεση μέχρι όσο πάει. Είναι όμως μία πολύ σπουδαία παράμετρος η... αναγέννηση παικτών σαν τους Αφελάι και Ντοσεβί σε ένα τέτοιο ματς με μεγάλη σημασία και κρισιμότητα. Βέβαια υπάρχουν και πράγματα που χρίζουν διόρθωσης. Όπως οι επιστροφές των Ομάρ και Μαζουάκου που δεν έρχονται όταν πρέπει στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων. 

Ο Ομάρ είχε πάλι αμυντικά ζητήματα ενώ ο Σιόβας αρκετές φορές βγήκε στην αριστερή πλευρά για να καλύψει τον Μαζουάκου που μετά από ανεβάσματά του δεν γύριζε έγκαιρα πίσω. Ο προσανατολισμός του Περέιρα πάντως αν και είναι επιθετικός έχει και την κατάλληλη αμυντική θωράκιση. Με δύο αμυντικά χαφ στον άξονα οι ερυθρόλευκοι έχουν άλλου τύπου... προστασία στις επιθέσεις των ομάδων που αντιμετωπίζουν. Το βασικό είναι πως η... αρχή έγινε για τον Περέιρα. Το 3-1 στην Ξάνθη φτιάχνει ακόμα πιο πολύ το κλίμα και του δίνει την ευχέρεια να αρχίσει να δουλεύει ακόμα πιο καλά και εντατικά για την συνέχεια της Σούπερ Λιγκ καθώς και για το Κύπελλο και την Ευρώπη.

Ήμασταν σχεδόν βέβαιοι ότι στην Ξάνθη θα βλέπαμε έναν διαφορετικό –προς το καλύτερο– Ολυμπιακό. Είθισται οι αλλαγές προπονητών, να λειτουργούν ευεργετικά στο ξεκίνημα και οι «ερυθρόλευκοι» με τον Βίτορ Περέιρα στον πάγκο τους, ήταν για μεγάλο διάστημα απολαυστικοί.

Τι έκανε ο Πορτογάλος ? και πέρασε από μια έδρα που οι άλλοι δύο διεκδικητές του τίτλου, ακόμα μετρούν γκολ; Το αυτονόητο, κατά τη γνώμη μας. Έβαλε παίκτες στα άκρα και έσπασε την άμυνα των φιλοξενούμενων. Ο Αφελάι και ο Ντοσεβί δημιουργούσαν ρήγματα και μάλιστα συνεργάστηκαν άψογα και στην φάση του 0-2, με σκόρερ τον Γάλλο.

Και λέμε αυτονόητο, γιατί αμέσως μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ, από αυτή εδώ τη στήλη είχαμε γράψει: «Ο Ολυμπιακός κατά την άποψή μας, στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, που στα περισσότερα αντιμετωπίζει κλειστές άμυνες, πρέπει να παίζει και από τα άκρα. Αυτό το σύστημα με τον ενισχυμένο άξονα, είναι ιδανικό για την Ευρώπη, αλλά όχι για τις εγχώριες διοργανώσεις».

Αυτό ακριβώς συνέβη στη Ξάνθη και φυσικά οι Πειραιώτες πήραν μια πολύ σημαντική νίκη. Προσπέρασαν τους Θεσσαλονικείς, βρέθηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας και τώρα αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι να πατήσουν γκάζι. Και ο Ολυμπιακός δεν λιποθυμά στα δύσκολα. Άλλοι, είναι αυτοί που δεν αντέχουν την πίεση της κορυφής. Ο Ολυμπιακός είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους καταστάσεις…

Ο Τάσος Αυλωνίτης μετέφερε πως οι ερυθρόλευκοι εφάρμοσαν κατά γράμμα τις εντολές του Βίτορ Περέιρα και έτσι το παιχνίδι τους βγήκε για να κάνουν το τελικό 3-1 σε βάρος της Ξάνθης.

«Έφτιαξε» ξανά παράδοση τίτλου!

Από την σεζόν 2004/2005 ο Ολυμπιακός όσες φορές ήταν πρωταθλητής χειμώνα πήρε τον τίτλο και στο τέλος!

Και τώρα μεταγραφές!

Ο Βίτορ Περέιρα θέλει έναν τουλάχιστον στόπερ και έναν εξτρέμ με τις ουσιώδεις εξελίξεις να μεταφέρονται από την Δευτέρα και μετά έπειτα από το ραντεβού διοίκησης - προπονητή. Γιατί ενδέχεται να μην αποκτηθεί παίκτης στον άξονα.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.