Μίτσελ: είπα στους παίκτες μου ευτυχώς που χάσαμε..

Αηδιασμένος με όσα βίωσε στην Τούμπα - «Δεν μπορούμε να λέμε ‘στην Ελλάδα γίνονται αυτά’», δήλωσε ο Ισπανός τεχνικός.

Ένα σοκ ήταν για τον Μίτσελ ό,τι συνέβη τη Μεγάλη Τετάρτη στην Τούμπα. Όχι φυσικά επειδή η ομάδα του ηττήθηκε και αποκλείστηκε, αλλά γιατί κινδύνεψε ο ίδιος και η αποστολή του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός τεχνικός περιέγραψε στον «Γαύρο» όσα βίωσε και δεν έκρυψε πως νιώθει αηδία, αλλά και την ανάγκη να τονίσει πως κάτι πρέπει να γίνει άμεσα για να μη θρηνήσουμε θύματα. 

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πράγματα στην καριέρα μου, στη ζωή μου. Μόνο στην τηλεόραση έχω δει τέτοια πράγματα, αλλά όχι για τόσο μεγάλη διάρκεια και με τόσο μεγάλη ένταση. Ήταν κάτι που δεν έχω βιώσει ποτέ ξανά. Φτάσαμε στο γήπεδο στις 18:30 και φύγαμε μετά από έξι ώρες. Μπορείτε να το διανοηθείτε; Έξι ώρες για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα», τόνισε. 
«Ό,τι έγινε είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια ‘εδώ είναι Ελλάδα, γίνονται αυτά’. Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα, έχει να κάνει με τη λογική. Δεν γίνεται να ξεκινάει και να τελειώνει αυτό το παιχνίδι. Δεν ήταν ποδόσφαιρο, ήταν κάτι άλλο. Κάτι που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, αλλά μόνο να το τελειώσεις. Έτσι έφυγα», πρόσθεσε. 
«Είναι η πρώτη φορά που είπα στους παίκτες μου ‘ευτυχώς που χάσαμε, γιατί θα είχαμε νεκρούς’. Και το πιστεύω. Πραγματικά δεν γνωρίζω τι μπορεί να είχε συμβεί αν στις καθυστερήσεις είχε γίνει γκολ μία από τις φάσεις με τον Μαρκάνο ή τον Μασάντο», κατέληξε.

Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων

Η οργή ξεχειλίζει στις τάξεις του Ολυμπιακού για όσα συνέβησαν στον επαναληπτικό ημιτελικού Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Και οι «ερυθρόλευκοι» είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους τόσο για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όσο και για να μην επαναληφθούν ποτέ ανάλογες σκηνές στο μέλλον. 

Η διοίκηση της ΠΑΕ μετά από συνεργασία του Βαγγέλη Μαρινάκη με τους συνεργάτες του αποφάσισε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, με την οποία ο Ολυμπιακός απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και λήψη μέτρων προκειμένου να μην βρεθεί άλλη ομάδα στη θέση των Πειραιωτών. Οι «ερυθρόλευκοι», παράλληλα, στηλιτεύουν τους τρεις εισαγγελείς, τους παρατηρητές του αγώνα, αλλά και την αστυνομία για τη στάση τους κατηγορώντας πως δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τα όσα συνέβησαν και δεν προστάτεψαν την αποστολή.
Παράλληλα, όλα δείχνουν πως θα γίνει-αν δεν έχει ήδη γίνει-επίσημη καταγγελία στην UEFA για την μπανάνα που πέταξαν από την κερκίδα στον Λεάντρο Σαλίνο. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα ρατσιστικών επιθέσεων, φημολογείται πως ήδη έχει ζητήσει να της σταλούν βίντεο και φωτογραφίες από τα όσα δυσάρεστα έγιναν στην Τούμπα για να επιληφθεί του θέματος. 

Τέλος, στον Ολυμπιακό «βράζουν» και με την ΕΠΟ. Θεωρούν πως ο Γιώργος Σαρρής κοίταζε απαθής τα όσα συνέβησαν, οι παρατηρητές δεν έκαναν το καθήκον τους και ο διαιτητής Μάνταλος δεν έπρεπε να επιτρέψει την ολοκλήρωση του αγώνα υπό τέτοιες συνθήκες.

Αμέτρητες οι παραβάσεις - Τέσσερις σελίδες το φύλλο αγώνα - Τι προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας

Τα όσα έγιναν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης στην Τούμπα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του ημιτελικού Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν βαριά τιμωρία για τον Δικέφαλο του Βορρά.
Εκτός από το πρόστιμο το οποίο θα είναι βαρύ, υπάρχουν και μεγαλύτερα προβλήματα για τους Θεσσαλονικείς.

Το φύλλο αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής του αγώνα, Σταύρος Μάνταλος, αποτελείται από τέσσερις σελίδες που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο. Στις περίπου τέσσερις ώρες που διήρκεσε η παρωδία, υπήρξε πλειάδα παραβάσεων. Από την καθυστερημένη έναρξη του αγώνα για 75 λεπτά, τα ψάρια που βρέθηκαν στον πάγκο των φιλοξενουμένων, τα εκατοντάδες καπνογόνα στις εξέδρες και αντικείμενα που έπεφταν στο γήπεδο, οι φωτοβολίδες, τις πολλές διακοπές στον αγώνα, μέχρι -κυρίως- την εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο μετά το τελευταίο σφύριγμα του Μάνταλου και την επίθεση σε παίκτες του Ολυμπιακού.

Τα όσα θα αναφέρει στην έκθεσή του ο διατητής, μαζί με τις αντίστοιχες του παρατηρητή και της αστυνομίας θα καθορίσουν την ποινή που θα επιβληθεί τελικά. Παρόλα αυτά τα όσα έχουν καταγράψει οι τηλεοπτικές κάμερες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον ΠΑΟΚ για να αποφύγει την «καμπάνα».
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι βάσει των κανονισμών του πειθαρχικού κώδικα, οι επόμενοι αγώνες του ΠΑΟΚ στην Τούμπα θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει για όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια για το πρωτάθλημα, δηλαδή τα τρία των πλέι-οφ. Σύμφωνα με τις διατάξεις τα όσα έγιναν προβλέπουν τιμωρία από δύο έως τέσσερις αγωνιστικές.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο ΠΑΟΚ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τιμωρηθεί και με αφαίρεση 3 βαθμών, καθώς η εισβολή των οπαδών στον αγωνστικό χώρο συνοδεύτηκε με βιαιοπραγίες, ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπήρξε έστω και ελαφριά σωματική βλάβη «προσώπου νόμιμα ευρισκόμενου στον αγωνιστικό χώρο». Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν η αφαίρεση βαθμών θα αφορά την τρέχουσα σεζόν και τα πλέι-οφ ή την επόμενη αγωνστική περίοδο.

Τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε του αγώνα όμως;
Πέτρες κατά του πούλμαν της αποστολής των ερυθρολεύκων, ψάρια στον πάγκο του Ολυμπιακού, βροχή από καπνογόνα λίγο πριν τη σέντρα και ξύλο κατά την αποχώρηση των παιχτών του Μίτσελ μετά το σφύριγμα της λήξης δημιούργησαν μια εικόνα που μόνο ντροπή δημιουργεί.
Η κακή ημέρα φάνηκε από την αρχή όταν, δηλαδή, η αποστολή του Ολυμπιακού προσέγγισε το γήπεδο της Τούμπας με οπαδούς του ΠΑΟΚ να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα και την αστυνομία να απαντά με χρήση δακρυγόνων.
Αποτέλεσμα όλου αυτού του χάους που δημιουργήθηκε ήταν αρχικά ο διαιτητής Σπύρος Μάνταλος να διατάξει τους παίχτες να αποχωρήσουν από το γήπεδο και στη συνέχεια να ζητήσει να αλλάξει ο πάγκος προκειμένου να ξεκινήσει το παιχνίδι. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε μέχρι και τη δυσφορία του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησε να μεταπείσει τον διαιτητή προκειμένου να ξεκινήσει ο αγώνας, κάτι που με τα χίλια ζόρια και με μια ατμόσφαιρα που μύριζε ήδη μπαρούτι, συνέβη 75 ολόκληρα λεπτά μετά την προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ έναρξη της αναμέτρησης.
Και σαν να μην έφταναν όσα συνέβησαν πριν την έναρξη της αναμέτρησης, επεισόδια σημειώθηκαν και μεταξύ των παιχτών με αποκορύφωμα την κεφαλιά του Κατσουράνη στον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δέχθηκε χτύπημα από άγνωστο άνδρα την ώρα που έμπαινε στη φυσούνα, ενώ το «κερασάκι» στην τούρτα μπήκε όταν ο Μάνταλος σφύριξε τη λήξη με τους παίχτες του Μίτσελ και μέλη της ερυθρόλευκης αποστολής να δέχονται νέα επίθεση στη φυσούνα παρά την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και τις προσπάθειες των κάποιων παικτών του «δικέφαλου του Βορρά».

O Πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης βρέθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο «Ελ. Βενιζέλος» και υποδέχτηκε την αποστολή της ομάδας, η οποία επέστρεψε από την... κόλαση της Τούμπας. Η αποστολή των Πειραιωτών προσγειώθηκε στις 02:45. Μαζί με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν και ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Μιχάλης Κουντούρης. 

Στην ομιλία του προς τους παίκτες, ο ισχυρός άντρας του Θρύλου τόνισε ότι θεωρεί επιτυχημένη τη φετινή χρονιά και διαβεβαίωσε την ομάδα πως δεν θα υπάρξουν ποτέ στον Ολυμπιακό συνθήκες σαν αυτές που αντιμετώπισε η ομάδα στην Τούμπα. Ζήτησε, μάλιστα, συγνώμη από τους παίκτες για τις ρατσιστικές επιθέσεις, υποστήριξε ότι δεν μπορούσαν να υπάρξουν απαιτήσεις σε ένα χώρο που ήταν σαν ζούγκλα και όχι ένα γήπεδο και πρόσθεσε πως όλα αυτά δεν ακουμπούν το δυνατό και ενωμένο Ολυμπιακό. Το μόνο που μπορούν είναι να κάνουν το σύλλογο πιο δυνατό.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.