Δύο στα δύο για την Εθνική

Δύο στα δύο και για την Ελλάδα που φουλάρει για την πρώτη θέση του Δ' ομίλου μένοντας αήττητη μαζί με τις Ιταλία και Φινλανδία. Η νίκη ήρθε με 80-71 επί της Ρωσίας με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να αδικεί τον εαυτό του καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα κυριάρχησε, φτάνοντας να προηγηθεί ακόμη με 22π., έξι λεπτά πριν το τέλος.

Αγωνία για τον Βασίλη Σπανούλη που υπέστη διάστρεμμα στις αρχές της τελευταίας περιόδου και θα υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του. Αρχικά ο Ελληνας γκαρντ που -ως εκείνη τη στιγμή ήταν εξαιρετικός- έδειξε να μην έχει τίποτα και ενώ στο 31' πήγε στον πάγκο με πόνους στη συνέχεια ζήτησε να ξαναμπεί.

Ωστόσο λίγο αργότερα όταν πέρασε και πάλι στο ματς, αισθάνθηκε έντονους πόνους και άμεσα πέρασε και πάλι στον πάγκο. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ελαφρύ διάστρεμμα καθώς πατούσε το πόδι του. Το ευχάριστο μάλιστα είναι ότι την Παρασκευή η Ελλάδα έχει ρεπό ενώ το Σάββατο αντιμετωπίζει την Τουρκία που «καίγεται» για τη νίκη.

Οσον αφορά το ματς με εξαίρεση μερικά νεκρά διαστήματα και ειδικά το τέταρτο δεκάλεπτο, η Ελλάδα ήταν και πάλι πολύ καλή κυριαρχώντας για μεγάλο διάστημα απέναντι σε μια παραδοσιακή δύναμη όπως η Ρωσία. Αυτή μάλιστα ήταν η πρώτη νίκη της Εθνικής απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο από τον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ τουτ Βελιγραδίου το 2005.

Τα 13 επιθετικά, τα 10 κλεψίματα και οι πέντε διψήφιοι παίκτες σε πόντους που είχαμε (συν τον Πρίντεζη με 9) συγκαταλέγονται στα θετικά της ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι. Πλην του Σπανούλη, οολύ καλή απόδοση είχαν οι Μπουρούσης, Περπέρογλου και Μαυροκεφαλίδης. Από εκεί και πέρα δεν αποφύγαμε και πάλι τα πολλά λάθη (17).

Μπουρούσης αντί Μαυροκεφαλίδη στην 5άδα

Σε σχέση με το ματς κόντρα στην Σουηδία, ο Τρινκιέρι προτίμησε να ξεκινήσει στην αρχική 5άδα τον Γιάννη Μπουρούση, αντί του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, έχοντας να αντιμετωπίσει σαφώς ψηλότερα και «βαρύτερα» κορμιά. Κι όμως το πρόβλημα για την Εθνική στο πρώτο δεκάλεπτο δεν ήρθε από τους ψηλούς των Ρώσων, αλλά από τους περιφερειακούς. Ο φορτσάτος Πρίντεζης «έσπρωξε» την Ελλάδα στο 8-2 του 5', ωστόσο η Ρωσία με ηγέτη τον Φριτζόν (2/2 τρίποντα), αλλά και ένα… τρελό τρίποντο του Χβοστόφ από τα 8 μέτρα στην εκπνοή, ξέφυγε από το πουθενά με 16-21!

Αφύπνιση με Σπανούλη και ζώνη

Επίσης η πιεστική άμυνα των Ρώσων κι ένα ημίψηλο σχήμα που χρησιμοποιούσε ο Καράσεφ δημιουργούσαν σημαντικά προβλήματα στους διεθνείς που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ούτε το πικ εντ ρολ που ξεκινούσε από τον Σβεντ. Γρήγορα όμως το σκηνικό άλλαξε. Ο Τρινκιέρι εφάρμοσε ζώνη η οποία «φρέναρε» τους Ρώσους σουτέρ, ενώ ο Σπανούλης με 2/2 τρίποντα οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε επιμέρους 12-2 κάνοντας το 20-27 του 12' στο 32-29 του 15'!

Η ψυχολογία είχε αλλάξει, η Ελλάδα είχε βρει ρυθμό ενώ διάφοροι παίκτες πρόσφεραν σπουδαίες επιθετικές λύσεις πλέον, και ειδικά οι Μπουρούσης και Περπέρογλου, παρότι ο σέντερ της Ρεάλ είχε φορτωθεί με τρίτο φάουλ κιόλας από το 17'. Το εντυπωσιακό 25-13 της περιόδου έλεγε πολλά για την εικόνα του ματς που ειδικά στο τελευταίο ματς είχε κυρίαρχο την Ελλάδα. Αν έλειπαν και κάποιες ολιγωρίες στα αμυντικά ριμπάουντ, τότε σίγουρα θα είχαμε πάει στην ανάπαυλα με διαφορά μεγαλύτερη των 7π.

Ισοπεδωτική για έξι λεπτά και +19

Καταιγιστική ήταν η Εθνική μας στα πρώτα έξι λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου. Εξαιρετική άμυνα με ιδανικές αλλαγές και αλληλοκαλύψεις από όσους παίκτες βρίσκονταν στο παρκέ, χωρίς η ομάδα να χάνει τη συνοχή της σε καμία πλευρά του παρκέ. Ο Σπανούλης συνέχισε το ηγετικό παιχνίδι του, Μαυροκεφαλίδης, Ζήσης αλλά και τα άλλα παιδιά «σιγόνταραν» στην επίθεση και από την στιγμή που δεχθήκαμε μόλις 5π. και σημειώσαμε 17, ήρθε αυτό το εντυπωσιακό 58-39 του 26'! Όλα αυτά με απόντα τον Μπουρούση (είχε μείνει στον πάγκο λόγω φάουλ και τακτικής) ο το κενό του οποίου όμως κάλυπταν επάξια οι υπόλοιποι ψηλοί.

Ατυχία με Σπανούλη, και χαλάρωση

Στο τελευταίο τετράλεπτο της τρίτης περιόδου υπήρξε μια χαλάρωση από τους διεθνείς μας, ενώ στο ξεκίνημα της τέταρτης ο Σπανούλης τραυματίστηκε στο δεξί πόδι με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συνεχίσει. Η Ελλάδα είχε χάσει τον ρυθμό της, η Ρωσία έκανε την ύστατη προσπάθεια για να γυρίσει το ματς και η αλήθεια είναι ότι προβλημάτισε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η άμυνα ζώνης αποσυντόνισε την Εθνική, ο εξαφανισμένος για περίπου 30 λεπτά Σβεντ πήρε «φωτιά» (είχε 2π. και έφτασε τους 17!) και κάπως έτσι το +22 (71-49) του 34', μετατράπηκε στο 76-67 περίπου 1.5 λεπτό πριν το τέλος! Ηταν όμως πολύ αργά για τους Ρώσους. Ζήσης και Σλούκας ήταν ψύχραιμοι στις βολές και έτσι φτάσαμε σε μια απολύτως δίκαιη επικράτηση της Ελλάδας.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 41-34, 62-47, 80-71

ΕΛΛΑΔΑ (Τρινκέρι): Σλούκας 7, Μπουρούσης 4, Ζήσης 5, Σπανούλης 11(2), Περπέρογλου 10, Φώτσης 3(1), Παπανικολάου 10(2), Μαυροκεφαλίδης 10, Καϊμακόγλου 11(1), Μπράμος, Πρίντεζης 9.
ΡΩΣΙΑ (Καράσεφ): Καράσεφ 10, Σοκόλοφ 7, Βαλίεφ 2, Φριντζόν 8(2), Κουλάγκιν 5, Σβεντ 17(1), Αντόνοφ 7(1), Μόνια 9(1), Xβοστόφ 6, Ζεβροσένκο.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.