Αφεντικό πάλι: Ολυμπιακός- ΠΑΟ (72-67)

Νικητής και στο ντέρμπι του δεύτερου γύρου αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός, καθώς επικράτησε του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ με 72-67, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ των ανδρών.
Σε ένα παιχνίδι με αρκετές εναλλαγές, αλλά και ενδιαφέρον, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τη νίκη και πλην εξαιρετικού απροόπτου εξασφάλισαν την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

Στο απόλυτο ευρωπαϊκό "el classico", ο Ολυμπιακός δίχως στην πραγματικότητα να νιώσει ιδιαίτερη ενόχληση, νίκησε απλά και μόνο επειδή ήταν λιγότερο κακός από τον αντίπαλό του. Είναι ωραίο να μιλάει κανείς για τακτική, πολύ περισσότερο για τους προπονητές όταν τελειώνει ένας αγώνας. Οπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας, επιδίωξε σε αρκετες περιπτώσεις να φέρει τη μπάλα από το εσωτερικό της ρακέτας στο εξωτερικό αυτής (επιδιώκοντας και τα ξεμαρκάριστα σουτ κατά κύριο λόγο), ενώ ο Αργύρης Πεδουλάκης στόχευσε να χαμηλώσει το ρυθμό. Από τύχη κέρδισε ο Ολυμπιακός; Επειδή ευστόχησε σε 2-3 σουτ (από αυτά που στόχευσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας) περισσότερα; Είναι τόσο απλό; Οχι! Ο Ολυμπιακός κέρδισε διότι πολύ απλά έλυσε ένα γρίφο και ο Αργύρης Πεδουλάκης τον βοήθησε να λύσει και τον δεύτερο.

Μία ομάδα, εναντίον ενός παίκτη. Ηταν δυνατόν να χάσει ο Ολυμπιακός από αυτόν τον Παναθηναϊκό; Οχι δα. Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν... χαλαρά, έστω κι αν δεν έκαναν αυτό που λέμε μεγάλο παιχνίδι. Εφτανε ότι έπαιξαν σπουδαία άμυνα και έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο στην επίθεση. Κάπως έτσι η πρωτιά στην κανονική περίοδο "κλείδωσε" και το πρωτάθλημα θα κριθεί και φέτος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, επικράτησε αν και είχε 16 λάθη (περισσότερα από τον Παναθηναϊκό), 63% στις βολές, 33% στα τρίποντα. Παρότι ο Βασίλης Σπανούλης είχε 11 πόντους με ποσοστά που δεν θυμίζουν τον καλύτερο Ευρωπαίο γκαρντ της εποχής (6/10 βολές, 1/5 δίποντα, 1/6 τρίποντα) και 6 λάθη. Γιατί νίκησε; Διότι δεν τα περίμενε όλα από έναν παίκτη, αλλά ήταν πραγματική ομάδα.

* Ο Περπέρογλου ήταν πραγματικός μάγκας, είχε 10 πόντους με 2/3 τρίποντα, 1/2 δίποντα, 2/2 βολές... Ο τέως πράσινος ήταν ο κορυφαίος του αγώνα κι ας μην το μαρτυράει η στατιστική.
* Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ουσιαστικός σε άμυνα και επίθεση, είχε 11 πόντους, με 3/5 δίποντα, 1/1 τρίποντο, πήρε και 6 ριμπάουντ.
* Ο Κώστας Παπανικολάου επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, εκτός από την φοβερή του άμυνα πρόσφερε και 9 πόντους. Ειδικά το τρίποντο στον αιφνιδιασμό στο πρώτο ημίχρονο, έκοψε τη φόρα του Παναθηναϊκού. Ηταν νωρίς, αλλά άλλαξε την ψυχολογία.

*Ο Κάιλ Χάινς είχε 6 ριμπάουντ και 6 πόντους και κυρίως την τρομερή αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός από έναν παίκτη μέσα στη ρακέτα. Αν δεν ήταν ο ο σέντερ... τσέπης, ο Σχορτσανίτης δεν θα είχε σταματήσει στους 14 πόντους.
* Ο Εϊσι Λο... Εντάξει, το τρίποντο δεν είναι το φόρτε του, αλλά ήταν πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 12 πόντους. Ετρεξε το γήπεδο, καταλάνωσε όλη του την ενέργεια στο μαρκάρισμα του Διαμαντίδη.

* Ο Κώστας Σλούκας. Εδωσε ενέργεια στον Ολυμπιακό, δέχθηκε μόλις ένα καλάθι από τον Διαμαντίδη στα 17 λεπτά που τον μάρκαρε. Εχει ντυθεί... Μάντζαρης στην άμυνα και τον βλέπουμε πλέον να παίζει έξυπνα και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

* Και φυσικά ο Βασίλης Σπανούλης. Δεν ήταν καλός με βάση τη στατιστική, αλλά στην ουσία ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο. Κέρδισε 7 φάουλ, μοίρασε και 7 ασίστ. Ηταν η εγγύηση που ήθελε ο Μπαρτζώκας, γι αυτό και έμεινε 33 λεπτά στο παρκέ.
Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός νίκησε πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι φανερώνει το 72-67 και το πρωτάθλημα θα κριθεί στο ΣΕΦ... Εχουμε ήδη φαβορί για τον τίτλο και δεν είναι μόνο το αβαντάζ έδρας των ερυθρολεύκων. Είναι η συνολική εικόνα των ομάδων.

Αλλωστε ο Παναθηναϊκός έδειξε εγκλωβισμένος και τα περίμενε όλα από τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ναι, ο Σχορτσανίτης έκανε ζημιά με τους 14 πόντους που έβαλε, αλλά αν δεν ήταν ο αρχηγός των πρασίνων, ο Παναθηναϊκός θα είχε χάσει με πολύ μεγαλύτερη διαφορά. Ο Μπαρτζώκας διάβασε καλά τον 33χρονο γκαρντ, ο οποίος έκανε υπερπροσπάθεια βλέποντας τους υπόλοιπους γκαρντ της ομάδας του να είναι ανύπαρκτοι.

Ο Διαμαντίδης έβαλε δύσκολα σουτ, έδωσε 6 ασίστ (τις μισές του Παναθηναϊκού), αλλά δεν είχε άλλους παίκτες να σταθούν στο ύψος της περίστασης. Ο Μπανκς έγραψε... -3 στη βαθμολόγηση, ο Ξανθόπουλος 0, ο Μπράμος -1 και ο Ούκιτς 3. Δημιουργία και εκτέλεση... μηδέν για τον Παναθηναϊκό, που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί καθόλου Καπόνο και Μασιούλις.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.