Τα Χριστούγεννα του κόσμου

Σε oλόκληρο σχεδόν τον κόσμο, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελεί συνδυασμό της ιδέας της φιλοξενίας με τις τοπικές συνθήκες παραγωγής και καθημερινότητας.

Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά τη στιγμή όπου τα κάστανα έγιναν κομμάτι του χριστουγεννιάτικου τοπίου στη Βενετία, παρά μόνον αν αναφερθεί στην εποχικότητα του καρπού και τις ιδιότυπες συνθήκες παραγωγής του στην περιοχή. Κάτι ανάλογο ισχύει και με την εμφάνιση του αγριογούρουνου ή της χήνας στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, όπου μάλλον το μέγεθος των ζώων βοηθούσε σε μια συγκροτημένη φιλοξενία παρά σε κάποια θρησκευτικής μορφής πίστη.

Το παγκόσμιο τραπέζι ήταν και είναι μια τελετουργία αφιερωμένη στο μεγαλείο της γιορτής και στην απαλλαγή από το άγχος για την παραγωγή της χρονιάς που πέρασε. Ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει τη σύνθεση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού παγκοσμίως είναι και οι καιρικές συνθήκες: Στην Ευρώπη, ο χειμωνιάτικος καιρός είναι ταυτόσημος με τα Χριστούγεννα, αλλά σε πολλές περιοχές του πλανήτη με έντονο το χριστιανικό στοιχείο οι καιρικές συνθήκες είναι καλοκαιρινές, όπως στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.Το εορταστικό γεύμα είναι αφιερωμένο στην ευκαρπία της γης και στην ευγνωμοσύνη για την καλή σοδειά της προηγούμενης χρονιάς. Ευφάνταστες συνταγές και γεύσεις στα οικογενειακά τραπέζια του κόσμου. Τα έθιμα και ο καιρός καθορίζουν το μενού.

Η γαλοπούλα θεωρείται το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο φαγητό, αλλά πρωτοεμφανίστηκε στο τραπέζι μετά το 1650 και την κατάληψη της Βόρειας Αμερικής από Ευρωπαίους αποίκους. Μάλιστα, ονομάστηκε αγγλιστί «turkey» λόγω των Τούρκων εμπόρων που εκθείαζαν τη γευστικότητα του πουλερικού στις ευρωπαϊκές αγορές.
Πριν από τη γαλοπούλα, σε όλο τον κόσμο το γουρουνόπουλο, το αγριογούρουνο και τα μεγάλα πουλερικά αποτελούσαν το βασικό υλικό του γεύματος.

Στη νότια Γερμανία, το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει κυνήγι –συνήθως ελάφι ή ζαρκάδι– μαγειρεμένο με φρούτα, μπαχαρικά και κρασί. Αντίθετα, στον βορρά μαγειρεύουν χήνα με πατάτες, βραστό λάχανο με μπέικον, διάφορες ρίζες και πολλά καρότα.

Στην Αρμενία –και σε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες– τα Χριστούγεννα γιορτάζονται μεγαλοπρεπώς έπειτα από πολυήμερη νηστεία. Το κεντρικό πιάτο είναι ένα πλούσιο ρύζι με πολλά μπαχαρικά και ξερά φρούτα.

Στη Σουηδία, την παραμονή όλη η οικογένεια μαζεύεται για το παραδοσιακό «βούτηγμα στην κατσαρόλα»: Όλοι βουτούν μπουκιές μαύρου ψωμιού μέσα σε μαγειρεμένο χοιρινό κρέας με λουκάνικο και κομμάτια μοσχαριού μέχρι να τελειώσει. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, το γεύμα ξεκινά με λιαστό μπακαλιάρο και χοιρινό μπούτι, μαριναρισμένες σαλάτες, πατάτες και ρυζόγαλο αμυγδάλου.

Στην Αυστραλία, τα Χριστούγεννα προϋποθέτουν BBQ (με ψαρικά και αρνί), συνήθως στην παραλία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Νότια Αφρική, μόνο που εκεί η γαλοπούλα είναι απαραίτητη.

Στη Γαλλία, το γεύμα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή: Στην Αλσατία τρώνε χήνες, στη Βρετάνη χοιρινό, στη Βουργουνδία γαλοπούλα με κάστανα, ενώ στο Παρίσι τα οστρακοειδή και η σαμπάνια βρίσκονται σε όλα τα τραπέζια.

Η Χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη είναι μια συναρπαστική εμπειρία από μόνη της και σίγουρα από τα καλύτερα μέρη για να περάσετε τις γιορτές, καθώς διαθέτει εντυπωσιακά γιορτινή ατμόσφαιρα και αξιοθέατα που δε θα βρείτε πουθενά αλλού. Δείτε όμως και τι θα πρέπει να αποφύγετε.

Tα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο όμορφη εποχή του έτους και η Νέα Υόρκη είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να νιώσετε το εορταστικό κλίμα σε όλο του το μεγαλείο. Ακόμη και όσοι δεν αρέσκονται στα τουριστικά μέρη, συνήθως παραδέχονται ότι η αμερικανική μεγαλούπολη «φορά» τα καλύτερά της τα Χριστούγεννα  με τους εντυπωσιακά στολισμένους δρόμους και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τις όμορφες βιτρίνες των πολυκαταστημάτων και πολλά ακόμη εορταστικά αξιοθέατα και θεάματα, όπως οι παραστάσεις στο Broadway.

Αν πάντως δεν σας αρέσει η τουριστική υπερβολή, υπάρχουν και μερικά πράγματα που καλό θα ήταν να τα αποφύγετε..

Η γιορτινή αυτή περίοδος χαρίζει μια αίσθηση κοινότητας και εκτός από το θρησκευτικό της χαρακτήρα, αποτελεί και μια καλή αφορμή για να βρεθούν όλοι μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και την ευρύτερη οικογένειά τους.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.