Tροφές που πρέπει να καταναλώνεις το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος κατά την οποία έχουμε πολλές λαχταριστές διατροφικές επιλογές, οι οποίες όμως ταυτόχρονα μπορούν να μας οδηγήσουν στην υπερβολική αύξηση βάρους. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να τις απολαύσουμε, να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος μας;

Φρουτά και λαχανικά βοηθούν στον έλεγχο του βάρους

Εάν συμπεριλάβεις στη καθημερινή σου διατροφή 4 ½ φλυτζάνια φρούτων και λαχανικών και 3 μερίδες γαλακτομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, τότε θα έχεις κατορθώσει να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με φυτικές ίνες, ασβέστιο και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαιτολόγος Cheryl Orlansky «οι φυτικές ίνες βοηθούν τον έλεγχο του βάρους διότι προωθούν ένα αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού».

Μεγάλο μέρος των προϊόντων του καλοκαιριού προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά οφέλη, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεις. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία επιβραδύνουν την γήρανση, αποτρέπουν την εκδήλωση εγκεφαλικών επισοδίων και καρκίνου, βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πως μπορούμε λοιπόν να αδυνατίσουμε και να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία με προϊόντα του καλοκαιριού;

Ντομάτες και πιπεριές  για βιταμίνη Α, βιταμίνη C και λυκοπένιο

Οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι καλοκαιρινά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C. Συγκεκριμένα, μία ντομάτα μεσαίου μεγέθους είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και περιέχει μόνο 35 θερμίδες αλλά ταυτόχρονα δίνει το 40% της βιταμίνης C και το 20% της βιταμίνης Α που χρειάζεται ένας οργανισμός ημερησίως.

Ωστόσο, η ντομάτα έχει και άλλα οφέλη.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντομάτας προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και του πεπτικού συστήματος ενώ το συστατικό λυκοπένιο, το οποίο συναντάμε σε υψηλά επίπεδα στο συγκεκριμένο λαχανικό, συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου.

Πιπεριές

Οι πιπεριές ένα άλλο καλοκαιρινό λαχανικό, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ αποτρέπει και την καταστροφή των κυττάρων.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καταστροφή των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση μορφών καρκίνου καθώς και σε καρδιοπάθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιπεριές περιέχουν σε αφθονία βιταμίνη C ενώ μόλις μισό φλιτζάνι πράσινων, κόκκινων και κίτρινων πιπεριών περιέχουν το 230% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Μισό φλιτζάνι πιπεριές περιέχει μόλις 25 θερμίδες.

Τα μούρα ως αντιοξειδωτικά με αντικαρκινική δράση

Το μούρο είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, με αντιοξειδωτική δράση, το οποίο βοηθά την επιβράδυνση της αναπαραγωγής καρκινικών κυττάρων ενώ προλαμβάνει και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της χοληστερόλης και στην βελτίωση της μνήμης.

Γιαούρτι για ασβέστιο και πρωτεΐνες

Το γιαούρτι είναι ένα προϊόν που προσφέρει ευκολία, γεύση και ταυτόχρονα συμβάλλει καθοριστικά στην καλή υγεία του οργανισμού, περιέχοντας ελαχιστές θερμίδες. Ενδείκνυται για χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες ενώ βοηθά σημαντικά στην  απώλεια βάρους. Το γιαούρτι περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο και είναι ιδανικό για άτομα που δεν πίνουν γάλα. Εκτός του ασβεστίου, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας τον γαστρεντερικό σωλήνα. Συνδυάζεται ιδανικά τώρα το καλοκαίρι με φρούτα ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα δροσιστικό επιδόρπιο αντί του παγωτού.

Όσπρια: νόστιμα και με λίγες θερμίδες για να νιώθετε χορτάτοι

Τα όσπρια με πρωταγωνιστές τα φασόλια σε διάφορες ποικιλίες (μαύρα φασόλια, γίγαντες,  garbanzo) είναι ιδανικές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, σίδηρο και πρωτεΐνες. Τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος μπορεί να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ταυτόχρονα το φυλλικό οξύ  μειώνει τις γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να προκληθούν κατά της διάρκεια της κύησης και γι’ αυτό το λόγο συνίσταται στις εγκύους. Τα φασόλια αλλά και γενικότερα τα όσπρια όπως είναι οι φακές, τα μπιζέλια ή τα ρεβίθια μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά σε δροσιστικές καλοκαιρινές σαλάτες και να επιτύχουμε με αυτόν τον τρόπο ένα άριστο γευστικά αποτέλεσμα με χαμηλές θερμίδες αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: το νερό

Το νερό είναι ο πιο σημαντικός καταλύτης για την πλειονότητα των λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, του μεταβολισμού αλλά και της λειτουργίας των κυττάρων. Είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος καθώς αυξάνει τον όγκο της τροφής και μειώνει την ποσότητα των θερμίδων. Το ενήλικο ανθρώπινο σώμα είναι 60% νερό και κατά μέσο όρο χάνει 1 φλιτζάνι νερό ανά ημέρα από την κανονική δραστηριότητα. Οι διατροφολόγοι προτείνουν ενδεικτικά 8 ποτήρια νερό ημερησίως ώστε το σώμα να διατηρείται ενυδατωμένο και να επιτελούνται ομαλά οι λειτουργίες του οργανισμού.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.