Γυναίκα και τσάντα-Μια σχέση έρωτα και αναρχίας

Κανείς ποτέ δεν ξέρει τι µπορεί να βρει µέσα σε µια γυναικεία τσάντα. Oύτε καν ο Γάλλος ερευνητής Ζαν Κλοντ Κοφµάν που ύστερα από τριάντα χρόνια παρατήρησης και µελέτης έγραψε ένα βιβλίο για την τσάντα στο οποίο την αναφέρει ως «µυστηριώδες αντικείµενο» που αντανακλά όµως την προσωπικότητα της ιδιοκτήτριας του.

Οι τσάντες και το περιεχόµενό τους, ισχυρίζεται, µας µιλάνε. Από µας εξαρτάται αν µπορούµε να ακούσουµε τι µας λένε.  Αν ένα αξεσουάρ χαρακτηρίζει τη γυναικεία εµφάνιση, δεν θα µπορούσε να είναι άλλο από την τσάντα. Σύµφωνα µε τον Ζαν Κλοντ Κοφµάν, γάλλο κοινωνιολόγο και επιστήµονα του Κέντρου Ερευνών Κοινωνικών Σχέσεων του Πανεπιστήµιου Paris Descartes στη Σορβόννη, η τσάντα είναι για τη γυναίκα ό,τι είναι για το σαλιγκάρι το κέλυφός του.

Στο σχετικό βιβλίο του «Le sac, un petit monde d’ amour» περιγράφει τη σχέση των γυναικών µε την τσάντα τους ως κάτι το πολύ ιδιαίτερο αφού για εκείνες είναι ένα αντικείµενο σχεδόν ιερό. Είναι ένα είδος «πανοπλίας» στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της καθηµερινής ζωής τους αφού εκεί µέσα κουβαλάνε µαζί τους ό,τι µπορεί να τους φανεί χρήσιµο «σε περίπτωση που...».

Στο εσωτερικό µίας γυναικείας τσάντας µπορεί να βρει κανείς πολλά και ετερόκλητα πράγµατα: από κινητό τηλέφωνο και ατζέντα µέχρι ρούχα και αρκουδάκια. Ανάλογα µάλιστα µε την εργασία και τα ενδιαφέροντα της καθεµιάς διαφέρει και το περιεχόµενο της τσάντας της, αφού άλλες είναι οι ανάγκες µίας µητέρας που πρέπει να είναι εφοδιασµένη µε τα µωρουδιακά και άλλες ενός µοντέλου που κουβαλάει συνεχώς µαζί του ολόκληρη την παλέτα των καλλυντικών ενός πολυκαταστήµατος.

Και φυσικά, υπάρχουν τα αντικείµενα-φετίχ που µία γυναίκα θέλει να έχει πάντα µαζί της και τα µεταφέρει από τσάντα σε τσάντα όταν τις αλλάζει. Συνήθως αυτού του είδους τα αντικείµενα είναι ενθύµια και αναµνηστικά που έχουν συναισθηµατική αξία για την ιδιοκτήτρια της τσάντας: φωτογραφίες, σηµειώµατα, αποκόµµατα εφηµερίδων και περιοδικών, φυλακτά κ.ά.
«Αυτό το πάθος των γυναικών για την τσάντα τους», λέει ο Κοφµάν στον «Τ», «προκαλεί και την προσκόλλησή τους σε αυτές.

Ωστόσο, αυτή η προσκόλληση µπορεί να µην έχει πάντα θετικά αποτελέσµατα µιας και αρκετές φορές η γυναίκα αρχίζει να βλέπει τον εαυτό της και τον κόσµο µέσα από το πρίσµα της τσάντας. Κι έτσι, η τσάντα δεν είναι πλέον ένα βάρος στον ώµο ή ένα χρηστικό εργαλείο, αλλά αποκτά συµβολική σηµασία.

Γίνεται η αντανάκλαση της προσωπικότητας ή του στάτους της γυναίκας που την κρατά και ορισµένες φορές µπορεί να γίνει το εργαλείο για να αποκτήσει το προφίλ που πάντα ήθελε αλλά ποτέ δεν είχε. Και όσο περισσότερες και πιο εντυπωσιακές τόσο καλύτερα. Επίσης είναι και ένα δείγµα θηλυκότητας αφού όταν τα νεαρά κορίτσια αρχίζουν να κρατάν τις πρώτες τους τσάντες βαδίζουν έστω και ασυνείδητα στην ενηλικίωσή τους και στον κόσµο των γυναικών».

Η τσάντα µου, ο κόσµος µου
Ποια είναι η πιο πιστή φίλη της γυναίκας; Φυσικά η τσάντα της. Την έχει πάντα µαζί της, κρύβει µέσα της τα µικρά και τα µεγάλα µυστικά, πολύ συχνά τις αναµνήσεις της και τα γούρια της. Τέσσερις γνωστές Ελληνίδες από διαφορετικούς χώρους δηλώνουν τη σχέση τους µε το κυρίαρχο γυναικείο αξεσουάρ και αποκαλύπτουν το περιεχόµενό του.

Λουκία - σχεδιάστρια
Στην τσέπη
Σπάνια κρατάω τσάντα. Πέρασα µια φάση που κρατούσα πάντα µια τεράστια τσάντα, έβαζα µέσα ό,τι έβρισκα και ζούσα µε το άγχος ότι κάτι έχω ξεχάσει. Την κρατούσα συνέχεια, γινόταν κουρέλι, έπαιρνα µια άλλη. Ωσπου αποφάσισα πως τα περισσότερα πράγµατα που κουβαλούσα δεν µου χρειάζονταν καν. Eτσι απελευθερώθηκα από το «τι άλλο να πάρω µαζί µήπως µου χρειαστεί». Καταργώντας, δε, την τσάντα που στηρίζεται στον έναν ώµο και χαλά την ισορροπία του σώµατος, περπατάς και στέκεσαι καλύτερα. Φοράω πάντα ρούχα µε τσέπες, εκεί βάζω τα πράγµατά µου. Οταν βγω, ίσως κρατήσω ένα µικρό τσαντάκι αλλά και πάλι λειτουργεί σαν τσέπη. Τι βάζω µέσα; Κραγιόν, γυαλιά, κλειδιά, lip balm, κοµµάτια από δαντέλες ...Παρατηρώ τις γυναίκες να κραδαίνουν τσάντες: µικρές, µεγάλες ικανές να χωρέσουν πιάτα και φλιτζάνια. Μερικές είναι όµορφες ως αντικείµενα, ενδεχοµένως να δικαιολογούν την τιµή τους. Σίγουρα συµπληρώνουν την εµφάνιση της γυναίκας. Εχω σχεδιάσει και φτιάξει τσάντες περισσότερο για το κέφι µου όµως.

Ελένη Πετρουλάκη - γυµνάστρια
Αγαπηµένο αξεσουάρ

Οι τσάντες είναι απαραίτητες! Δεν είναι τυχαίο που µια πρακτική αλλά και κοµψή τσάντα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπηµένα αξεσουάρ όλων των γυναικών. Κι αυτό γιατί µπορεί εύκολα και γρήγορα να κάνει το total look µας να ξεχωρίσει και να δηµιουργήσει πολύ καλό αποτέλεσµα. Προσωπικά κρατάω κυρίως σπορ τσάντες και σε µεγάλο µέγεθος, και εξαιτίας της δουλειάς µου αλλά και γιατί κουβαλάω συνήθως πολλά πράγµατα µαζί µου λόγω των παιδιών! Τώρα έχω µαζί µου εµφιαλωµένο νερό Αsana, πετσέτα, δαµάσκηνα Καλιφόρνιας (για να αποφεύγω την τάση µου για γλυκό), µπάρα δηµητριακών της Νestle (µου δίνει ενέργεια), πορτοφόλι, κινητό τηλέφωνο, γυαλιά, καλλυντικά (κρέµα ηµέρας DrK), λιπ-γκλος, µπρονζέ σπρέι της Guerlain (terakota), αντηλιακό γαλάκτωµα της Shiseido, άρωµα Calvin Klein (το Euphoria) και το Body Advanced Creator της Shiseido (το χρησιµοποιώ µετά την άσκηση και το ντους).

Ελένη Διδασκάλου - Παπαδηµητρίου -
διευθύντρια\ Μεγάρου Μουσικής
Με µηνύµατα
Συνήθως κυκλοφορώ µε δύο τσάντες. Η µία περιέχει τα συνήθη προσωπικά αντικείµενα. Η άλλη τσάντα είναι ο λόγος για τον οποίο πήρα µέρος σε αυτή την έρευνα. Εχω λοιπόν µια συλλογή από τσάντες µε µήνυµα! Αλλοτε µε µήνυµα οικολογικό ή τέχνης ή ανακύκλωσης. Εχω δηλαδή τσάντες που φτιάχτηκαν από πανό περασµένων εκθέσεων σε µουσεία, τσάντες µε αποτυπωµένα έργα τέχνης από πωλητήρια µουσείων ή concert halls, από συνέδρια και µπιενάλε, τσάντες µε έργα νέων καλλιτεχνών. Ολες είναι πολύ ελαφριές, φτιαγµένες από υλικά φιλικά στο περιβάλλον και κοστίζουν ελάχιστα! Η αγαπηµένη µου είναι µια µαύρη από την Tate Modern. «Earth Aware» είναι το µήνυµά της. Ως εργαζόµενη στον τοµέα της επικοινωνίας µού αρέσει να περνάω µηνύµατα. Η τσάντα που κρατάω στη φωτογραφία περιέχει: το κόκκινο σηµειωµατάριό µου – πολλά στιλό –, µικρά βιβλία από αυτά που διαβάζεις πάλι και πάλι, περιοδικά για τη µουσική και τον χορό και φυσικά τα προγράµµατα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ιωάννα Παππά - ηθοποιός
Μικρή, ελαφριά και εύχρηστη
Τσάντα παίρνω µαζί µου κάθε µέρα και έχω µέσα τα απολύτως απαραίτητα για τις καθηµερινές µου δραστηριότητες. Και τις επαγγελµατικές, αλλά και για τις στιγµές χαλάρωσης και διασκέδασης προς το τέλος της ηµέρας. Συνήθως προτιµώ τσάντες σε µεσαίο µέγεθος έτσι ώστε να κινούµαι ευκολότερα στον δρόµο, δεδοµένου ότι περπατάω αρκετά. Το ότι µένω στο Κέντρο µε διευκολύνει καθότι µπορώ να ανανεώνω το περιεχόµενό της όποτε υπάρξει ανάγκη. Η τσάντα που κρατάω στη φωτογραφία περιέχει: το πορτοφόλι µου – δώρο µιας φίλης – , κλειδιά, το κινητό µου (δεν µε ενδιαφέρει να είναι τεχνολογικά προηγµένο, το συγκεκριµένο είναι δανεικό από φίλο λόγω βλάβης τής δικής µου συσκευής), το βιβλίο που διαβάζω αυτόν τον καιρό, ένα σηµειωµατάριο γενικών και ειδικών σηµειώσεων, άρωµα, γυαλιά ηλίου, κρέµα, είδη µακιγιάζ (κραγιόν, αϊλάινερ) που χρησιµοποιώ είτε στην παράσταση είτε σε κάποια έξοδο, και κάποια αξεσουάρ (π.χ. βραχιόλια).

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.