Cats: το μιούζικαλ των ρεκόρ

Oι μελωδικές γάτες του θρυλικού μιούζικαλ «Cats» δίνουν και πάλι παραστάσεις με ξεχωριστή επιτυχία σε ένα από τα μεγαλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών.

Η παράσταση που εδώ και τριάντα χρόνια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε όλον τον κόσμο, δημιουργία του κορυφαίου συνθέτη Αντριου Λόιντ Βέμπερ, είναι η πιο εκρηκτική συνάντηση μουσικής, χορού, τραγουδιού και ποίησης στην ιστορία του μιούζικαλ.

Παιχνιδιάρικο, αστείο, τρυφερό και πέρα για πέρα απολαυστικό, το «Cats» αναδείχτηκε το απόλυτο θεατρικό φαινόμενο, ενώ απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο δημιουργός του Αντριου Λόιντ Βέμπερ θέλοντας αρχικά απλώς να μελοποιήσει τα ποιήματα του Τ.Σ.Ελιοτ που αγαπούσε ως παιδί, συνέθεσε μουσική που έγινε αμέσως κλασική. Συνδύασε στοιχεία τζαζ, ποπ, μιούζικ χολ και ροκ μουσικής σ' ένα ιδιοφυές μείγμα. Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1980 στο Sydmonton Festival που διευθύνει από το 1975 ο ίδιος ο Βέμπερ. Τη βραδιά παρακολούθησε η χήρα του Τ.Σ. Ελιοτ, η οποία ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα κι έδωσε στον Βέμπερ ανέκδοτα ποιήματα του Ελιοτ.

Ετσι γεννήθηκε το «Cats», μια από τις διασημότερες παραστάσεις όλων των εποχών, μια παράσταση τόσο επιτυχημένη, που άλλαξε ολόκληρο τον τρόπο σύνθεσης και δημιουργίας του μιούζικαλ. Πολλές από τις συνθέσεις του Βέμπερ για το «Cats» έγιναν τεράστιες επιτυχίες ανεξάρτητα από την παράσταση, με κορυφαία το περίφημο «Memory», που ηχογράφησαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του 20ού αιώνα.

Το «Memory» είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη γάτα «Grizabella, the Glamour Cat» και η γέννησή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη Βαλερί Ελιοτ, τη χήρα του ποιητή. Ο Βέμπερ και ο Ναν (σκηνοθέτης) συνέθεσαν τη μουσική και τους στίχους για το θρυλικό «Memory» χρησιμοποιώντας ως πηγή έμπνευσης και άλλα ποιήματα του Ελιοτ.

Σκουπιδότοπος
Η υπόθεση του θεατρικού μιούζικαλ «Cats» είναι βασισμένη σε μια ποιητική συλλογή του Τ.Σ. Ελιοτ, από το «Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του Γερο-Πόσουμ» (1939). Το εκπληκτικό σκηνικό είναι ένας πελώριος σκουπιδότοπος, όπου μαζεύονται οι Jellicle Cats για να παίξουν. Είναι η νύχτα του καθιερωμένου ετήσιου χορού των Jellicle Cats και o αρχηγός τους, ο γερο-Deuteronomy, θα ανακοινώσει το όνομα της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer.

Η ανακοίνωση θα γίνει ακριβώς πριν από την αυγή. Οσο περιμένουν, οι γάτες διασκεδάζουν (και εμείς μαζί τους) διηγούμενες παλιές ιστορίες για τις πιο διάσημες και δημοφιλείς γάτες της ράτσας τους. Κι εμείς τις παρακολουθούμε καθώς περιμένουν να έρθει η αυγή και ο γερο-Deuteronomy να ανακοινώσει το όνομα?

Η ορχήστρα που παίζει ζωντανά τα τραγούδια της παράστασης βρίσκεται πάντα πίσω από τη σκηνή σε όλα τα ανεβάσματα του μιούζικαλ -είτε στο Broadway, είτε στο West End, είτε σε περιοδείες ανά τον κόσμο- και όχι στο πιτ της ορχήστρας όπως συνηθίζεται. Αυτό οφείλεται στον Αντριου Λόιντ Βέμπερ, που ήθελε οι θεατές να βλέπουν στη σκηνή μόνο «γάτες»! Το καστ όμως έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να συγχρονίζεται με την ορχήστρα μέσω ειδικών εγκατεστημένων οθονών και μόνιτορ, που είναι ορατά σε όσους βρίσκονται πάνω στη σκηνή.

Στην τεράστια επιτυχία του «Cats», πέρα από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του σπουδαίου σκηνοθέτη (καλλιτεχνικού διευθυντή της Royal Shakespeare Company και του Royal National Theater) Tρέβορ Ναν, συνέβαλαν και οι πρωτοποριακές, γεμάτες δυναμισμό χορογραφίες της Τζούλιαν Λιν, η οποία τιμήθηκε γι' αυτή τη δουλειά της με το βραβείο Laurence Olivier - την αντίστοιχη βρετανική διάκριση του Tony.

O Βέμπερ είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ο πιο σημαντικός δημιουργός μιούζικαλ στην Ιστορία, καθώς έχει συνθέσει, μεταξύ άλλων, τα «Jesus Christ Superstar», «Το Φάντασμα της Οπερας» και «Sunset Boulevard», ενώ έχει αποσπάσει αναρίθμητες διακρίσεις.

ΤΟ «CATS» ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
1 δισ. ευρώ εισπράξεις και ταξίδια σε 300 πόλεις

  • 8.949 παραστάσεις στο Λονδίνο (πρώτη πρεμιέρα στο Λονδίνο στις 11 Μαΐου 1981) καθιστούν το «Cats» την τέταρτη πιο επιτυχημένη παράσταση στην ιστορία του West End
  • 7.485 παραστάσεις (πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου 1982 στο Winter Garden Theatre του Broadway)- είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη παραγωγή στην ιστορία του Broadway (πίσω μόνο από το «Φάντασμα της Οπερας»).
  • 1 δισ. ευρώ ξεπερνούν οι εισπράξεις από το 1981 έως σήμερα.
  • 50.000.000 θεατές
  • 26 χώρες
  • 300 πόλεις σε όλο τον κόσμο
  • 14 οι γλώσσες στις οποίες έχει μεταφραστεί.
  • 1.500 διαφορετικά αντικείμενα περιλαμβάνει το σκηνικό.
  • 100 τουλάχιστον καλλιτέχνες, από την Μπάρμπρα Στρέιζαντ έως τη Σελίν Ντιόν, έχουν ερμηνεύσει το τραγούδι-θρύλο «Memory ».

Τα βραβεία
Από το 1981 και την πρεμιέρα τους, οι «Γάτες» δεν έχουν σταματήσει να... συλλέγουν βραβεία. Την πρώτη τους κιόλας χρονιά τιμήθηκαν με 2 Βραβεία Laurence Olivier, ενώ απέσπασαν και το βραβείο Καλύτερου Μιούζικαλ της Evening Standard. Ακολούθησε, το 1983, μια... βροχή από Βραβεία Tony, στις κατηγορίες Καλύτερο Μιούζικαλ, Καλύτερο Βιβλίο, Best Score, Καλύτερος Σκηνοθέτης, Καλύτερος Δεύτερος Γυναικείος Ρόλος σε Μιούζικαλ, Καλύτερα Κοστούμια και Καλύτερος Φωτισμός, ενώ πήραν και τρία Βραβεία Drama.
Δεν άργησαν να ακολουθήσουν το Βραβείο Ενωσης Κριτικών Νέας Υόρκης για το Καλύτερο Μιούζικαλ, ενώ δεν έλειψαν και οι τιμές από Γαλλία (Βραβείο Moliere), Καναδά (7 Βραβεία Dora Mavor Moore, συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το Καλύτερο Μιούζικαλ) αλλά και Ιαπωνία (7 βραβεία).

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.