7 αγαπημένα τραγούδια που γράφτηκαν σε μία μέρα

Κάποιοι καλλιτέχνες χρειάζονται μέρες ή ακόμα και μήνες για να ολοκληρώσουν το τραγούδι που έχουν στο μυαλό τους. Τα 7 παρακάτω παραδείγματα όμως, ανήκουν στην ακριβώς αντίθετη κατηγορία, αφού γράφτηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, αλλά έμειναν διαχρονικά.

«(I Can’t Get No) Satisfaction» - Rolling Stones

Το πιο χαρακτηριστικό ίσως κομμάτι των Stones, γράφτηκε όταν ο κιθαρίστας Keith Richards λιποθύμησε μετά από μια νύχτα ξεσαλώματος στο ξενοδοχείο του στη Florida και όταν ξύπνησε, άνοιξε το μαγνητοφωνάκι που είχε μαζί του και ηχογράφησε το riff του Satisfaction και μετά... ξανακοιμήθηκε. Όταν ξύπνησε και άκουσε την ηχογράφηση, όπως δήλωσε αργότερα, αυτό που ακουγόταν ήταν δύο λεπτά μουσικής και σαράντα λεπτά από το ροχαλητό του.

«Under Pressure» - Queen & David Bowie

Ο Λεπτός Λευκός Δούκας απέδειξε για άλλη μια φορά το πόσο γρήγορα μπορεί να συνθέτει εκπληκτικά τραγούδια, καθώς μετά από μια αρκετά μεγάλη νύχτα όπως την περιγράφει ο κιθαρίστας των Queen Brian May, στο στούντιο του συγκροτήματος στην Ελβετία, ο Bowie έγραψε τους στίχους και ο Mercury τη μουσική.

«Song 2» - Blur

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς πόση ώρα χρειάστηκε για να γραφτεί το συγκεκριμένο κομμάτι, ο παραγωγός Stephen Street θυμάται ενώ δουλεύανε πάνω στο κομμάτι, ο τραγουδιστής της μπάντας Damon Albarn απλά αυτοσχεδίασε φωνάζοντας το χαρακτηριστικό «woo-hoo!» του ρεφρέν, επειδή δεν είχε προετοιμάσει κάτι άλλο.

«Losing My Religion» - R.E.M.

O κιθαρίστας Peter Buck περνούσε ένα χαλαρωτικό απόγευμα στο σπίτι του, παρακολουθώντας το Nature Channel και μαθαίνοντας μόνος του πώς να παίζει μαντολίνο. Τότε συνέθεσε το πιο γνωστό ίσως κομμάτι του συγκροτήματος. Όταν ξύπνησε είχε ξεχάσει εντελώς τι είχε γράψει και κατάφερε να το τελειοποιήσει ακούγοντας ξανά την κασέτα στην οποία το είχε ηχογραφήσει -για καλή του τύχη.

«Mad World» - Tears for Fears

O τραγουδιστής Curt Smith δήλωσε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι που συμπεριλήφθηκε στο ντεμπούτο τους album «The Hurting», γράφτηκε σε λιγότερο από μια ώρα στο διαμέρισμα του μπασίστα Roland Orzabal, που όπως αργότερα εξομολογήθηκε η ανορθόδοξη έμπνευση του ήρθε όταν κοιτούσε έξω από το διαμέρισμά του στο Bath και έβλεπε το κέντρο της πόλης, αν και ο ίδιος χαρακτηρίζει κάθε άλλο παρά «τρελή» την πόλη του.

«Life On Mars» - David Bowie

Σε μια συνέντευξη του το 2008, ο Bowie δήλωσε ότι το να γράψει το «Life On Mars», μια παρωδία του «My Way» του Frank Sinatra, ήταν εύκολο. Όπως περιέγραψε, η έμπνευση του ήρθε όταν περπατούσε στο Λονδίνο για να προλάβει το λεωφορείο και να πάει να αγοράσει παπούτσια και ρούχα, αλλά το riff του είχε κολλήσει στο μυαλό. Κατέβηκε από το λεωφορείο μετά από δύο στάσεις και πήγε πάλι στο σπίτι του, έκατσε μπροστά στο πιάνο και άρχισε να δουλεύει. Η μελωδία και οι στίχοι ήταν έτοιμοι μέχρι το απόγευμα.

«All the Young Dudes» - Mott The Hoople

Ένα από τα συγκροτήματα της glam rock περιόδου, έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί με τη συνδρομή του David Bowie που τους έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι που περιλαμβανόταν στο ομώνυμο album. Αν και αρχικά τους είχε προτείνει το δικό του, μετέπειτα πασίγνωστο «Suffagette City», ο μπασίστας του συγκροτήματος το απέρριψε. Το «All The Young Dudes», ο Bowie το έγραψε όσο καθόταν μαζί με τον τραγουδιστή της μπάντας Ian Hunter στο δωμάτιό του στο Λονδίνο, μέσα σε περίπου δύο ώρες.