Νύχτες Πρεμιέρας με 239 ταινίες

Διακόσιες τριάντα εννιά ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου θα παρουσιάσει από τις 23 του μήνα έως τις 4 Οκτωβρίου το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. 

«Τον ίδιο αριθμό όπως και πέρυσι. Δεν κάναμε περικοπές στις ταινίες», εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο είναι και φέτος ιδιαίτερα πλούσιο παρά το δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε.

Στην παρουσίαση του προγράμματος της διοργάνωσης παρευρέθησαν πολλοί επαγγελματίες του πολιτισμού, μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα και ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Το έπαθλο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος που τη φετινή χρονιά απαρτίζεται από 12 ταινίες, γνωστό: η Χρυσή Αθηνά. Στις εκπλήξεις; Η άφιξη του Γκασπάρ Νοέ, σκηνοθέτη του τρισδιάστατου ερωτικού «Love», που θα παραστεί σε ειδική προφεστιβαλική πρεμιέρα της ταινίας στον Δαναό την ερχόμενη Τρίτη.

Αρχή στο Μέγαρο
Την αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής η σατιρική κομεντί «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο με τους Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μάικλ Κέιν, Ρέιτσελ Βάις και Τζέιν Φόντα και θα κλείσει το μεταναστευτικό δράμα «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ, τιμημένο φέτος με τον Χρυσό Φοίνικα, μέρος της ιδιαίτερης θεματικής ενότητας του φεστιβάλ «Ευρώπη Ετος 0».

Την ενότητα αυτή ορίζει το δράμα «Ο νόμος της αγοράς» με τον Βενσάν Λιντόν, κάτοχο του φετινού βραβείου ανδρικού ρόλου των Κανών για την ερμηνεία του, σε ένα «σφιχτό» και ουσιαστικό σύνολο ταινιών.

«Θα δούμε ταινίες που αντικατοπτρίζουν τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα της σημερινής Ευρώπης», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ (περιλαμβάνονται ακόμη τα φιλμ «Με το κεφάλι ψηλά» της Εμανουέλ Μπερκό, «Hector» με τον Πίτερ Μάλαν και «You're ugly too» του Μαρκ Νούναν).

Στις πρεμιέρες πολυαναμενόμενων φιλμ της χρονιάς, το φεστιβάλ έχει χορταστικές προτάσεις. Μερικές μόνο από αυτές: η βιογραφία του γκάνγκστερ Γουάιτι Μπάλτζερ «Ανίερη συμμαχία» με τον Τζόνι Ντεπ, η «Σιωπηλή δολοφόνος», βραβευμένη στις Κάνες για τη σκηνοθεσία του Χου Χσιάο-Χσιέν και η «Επιστροφή στην Ιθάκη» του Λοράν Καντέ ο οποίος θα έρθει για την παρουσίαση της ταινίας του.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας διαθέτουν, ακόμη, 102 ελληνικές ταινίες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους καθώς και 20 τηλεοπτικά επεισόδια του Παρασκηνίου, της εμβληματικής, μακρόχρονης σειράς της Ελληνικής Τηλεόρασης και τιμούν τους δημιουργούς της, Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο, με το βραβείο της Πόλης των Αθηνών για τη συνολική προσφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό.

«Σύμπτωμα»
Οι προβολές του ελληνικού τμήματος που διαθέτει έξι μεγάλου μήκους ταινίες θα αρχίσουν με το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή και θα ολοκληρωθούν με το ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή «Αρκαδία χαίρε», ένα από τα πέντε εξαιρετικά ελληνικά ντοκιμαντέρ που έχουν προγραμματιστεί, σε μια βραδιά που θα απονεμηθούν τα καθιερωμένα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών ελληνικών ταινιών (υποψήφιες είναι όλες οι ελληνικές ταινίες που έχουν προβληθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες ενώ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Παντελής Βούλγαρης).

Το ανήσυχο τμήμα των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους έλαβε φέτος συνολικά 191 αιτήσεις (όπως και πέρυσι), με 67 από αυτές να αποτελούν τώρα το διαγωνιστικό τμήμα.

Τα βραβεία εδώ είναι πέντε με το πρώτο της καλύτερης ταινίας να συνοδεύεται από 2.000 ευρώ.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι παράλληλα με το φεστιβάλ θα «τρέχει» και το νέο πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, παραγωγής και δικτύωσης Athens Film Lab, ενώ τα φετινά αφιερώματα είναι για τους σκηνοθέτες Νίκολας Ρεγκ, Σίρλεϊ Κλαρκ, Εϊταν Φοξ και Σον Μπέικερ, καθώς και για τα εικαστικά με τίτλο Moving Future, σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας, την Documenta και με τον εικαστικό Δημήτρη Αληθεινό. Τέλος, η μυστική λέξη που κάθε χρόνο κρύβεται στο εικαστικό της αφίσας και η οποία φέτος είναι το «μυστικό», θα αποκαλύπτεται μέσα από κατασκευές της Κλειούς Γκιζελή, εμπνευσμένες από το κινητοσκόπιο του Τόμας Εντισον, τοποθετημένες στις αίθουσες προβολών.

ΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«Γίγαντας», μουσική και... Τσακ Νόρις

«Τα ντοκιμαντέρ φέτος είναι καλύτερα και περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και καταπιάνονται με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα των ημερών μας. Ηταν μια εξαιρετική χρονιά παγκοσμίως γι' αυτό συμπεριλάβαμε δύο ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό μας πρόγραμμα και άλλα 13 εκτός συναγωνισμού όπως το ''Τσακ Νόρις εναντίον κομμουνισμού''», υπογράμμισε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης τονίζοντας τη σημασία των ταινιών τεκμηρίωσης.

Ετσι τη Χρυσή Αθηνά φέτος θα διεκδικήσει και το ντοκιμαντέρ «The wolfpack» του Κρίσταλ Μοζέλ με βραβεία από Σάντανς και Εδιμβούργο κόντρα στο «Degrade» από την Παλαιστίνη των Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ, τον «Κοιμώμενο γίγαντα» του πρωτοεμφανιζόμενου Καναδού Αντριου Τσιβιντίνο, το «El incidio» του Χουάν Σνίτμαν από την Αργεντινή, το «Summer of Sangaile» από τη Λιθουανία με την υπογραφή της Αλαντέ Καβαϊτέ, το ανατριχιαστικό «Μπρίτζεντ» του Γιέπε Ρόντε που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά κ.ά.

Λάρι Γκας
Διαγωνιστικό χαρακτήρα έχει όμως και το τμήμα Μουσική & Φιλμ όπου υπάρχει και το «My friend Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη για την περίπτωση του μουσικού Λάρι Γκας. Απέναντί του το πρωτότυπο «Φαντάσου να ξυπνούσες μια μέρα και η μουσική να είχε εξαφανιστεί;» του Στεφάν Σβίτερτ αλλά και το «The Jam - About the young idea» του Μπομπ Σμίτον για το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα.

Σημειώνουμε, ακόμη, δύο ντοκιμαντέρ που έχουν σχέση με την Ελλάδα, το «Μπούρεκ» του Σέρβου Βλάνταν Νίκολιτς που έχει γυριστεί στη χώρα μας και το «Υπογεγραμμένο από την κυρία Μπαχ», μια βρετανική παραγωγή την οποία συνσκηνοθετεί η Ειρήνη Βαχλιώτη.

Και κάτι τελευταίο που όμως αξίζει προσοχής: η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη θα έχει ειδική προβολή, την πρώτη καθολικά προσβάσιμη στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία.