Η Renault επιστρέφει στην F1

Όπως αναμενόταν και παρά την καθυστέρηση εβδομάδων που δημιουργούσε προβληματισμό σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, η Renault ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Lotus F1 και επιστρέφει στον μαγικό κόσμο της Formula 1 ως εργοστασιακή ομάδα!

Η Renault είχε δύο επιλογές. Είτε να επιστρέψει σε εμπλοκή 100%, είτε να αποχωρήσει. Έχοντας μελετήσει ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους, αποφάσισα πως η Renault θα είναι στην F1 ως εργοστασιακή ομάδα, αρχής γενομένης από το 2016. Στόχος μας είναι η νίκη – παρότι αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο, ήταν τα λόγια του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της γαλλικής εταιρείας, Carlos Ghosn.

Παρότι οι τελικές λεπτομέρειες της εξαγοράς βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση, τα πρώτα συμβόλαια υπογράφηκαν και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος εξαγοράς της Lotus F1 αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το βρετανικό Autosport, η μοναδική εκκρεμότητα αφορά στη μεταβίβαση των μετοχών της Genii Capital στη Renault, κάτι που μπορεί να πάρει ακόμα και δέκα ημέρες.

Αρωγός σε αυτή την εξέλιξη ήταν και ο Bernie Ecclestone, με τη γαλλική ομάδα να φέρεται να δεσμεύεται ως το 2024, λαμβάνοντας προκαταβολικά τα χρήματα που προβλέπονται για τη συμμετοχή της την επόμενη εξαετία.

Η ανακοίνωση της Renault ανέφερε πως η παρουσία της στη Formula 1 ως προμηθευτής μονάδων ισχύος, έφερνε πολύ περιορισμένη προβολή. Τονίζει επίσης πως βλέπει την F1 ως το απόλυτο σύμβολο του πάθους για την αυτοκίνηση και χρίζει τους αγώνες ως καθοριστικό κομμάτι της ταυτότητάς της. Γίνεται λόγος και για την ταχύτατη εξέλιξη στο τεχνολογικό μέτωπο αλλά και την εύλογη σύνδεση με τα επιβατικά αυτοκίνητα της μάρκας τα οποία, ειδικά τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά, θα ωφεληθούν της τεχνολογίας που θα αναπτύσσεται για την F1.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την παγκόσμια προβολή της μάρκας μέσω της F1, σε 5 ηπείρους και 450 εκατομμύρια τηλεθεατές. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο.

Μέχρι τότε κρατάμε πως η Lotus είχε ήδη ανακοινώσει τους Pastor Maldonado και Jolyon Palmer ως το οδηγικό της δίδυμο για το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1. Στο… διοικητικό μέτωπο, αν και είναι δεδομένο πως θα δούμε νέα πρόσωπα με αυτό του Alain Prost να ακούγεται έντονα, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ομάδας, Gerard Lopez, αναμένεται να έχει κάποιο πόστο.

Έτσι η Renault θα συνεχίσει την ένδοξη αγωνιστική κληρονομιά της, που συνδυάζεται με την F1 από το 1977! Από τότε η Renault μετράει περισσότερα από 600 Grand Prix, 168 νίκες, 12 τίτλους κατασκευαστών και 11 οδηγών.

Η τελευταία της συμμετοχή στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ως εργοστασιακή ομάδα, ήταν το 2011.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.