Tο Jeep Renegade «Πεντάστερο»

Την υψηλότερη βαθμολογία των πέντε αστέρων για την ασφάλεια πήρε το νέο Jeep Renegade από τον Euro NCAP. Αυτή η διάκριση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού από φέτος ο ανεξάρτητος οργανισμός έχει υιοθετήσει πιο αυστηρά κριτήρια σχετικά με την προστασία των ενηλίκων, παιδιών και πεζών.

Η συνολική υψηλή βαθμολογία του αμερικανικού SUV είναι 80/100. Χρησιμοποιεί τη συμπαγή δόμηση 4x4 Small Wide, με νέα υλικά υψηλής αντοχής.

Τρεις ζώνες παραμόρφωσης στο μπροστινό τμήμα απορροφούν τις δυνάμεις από τη σύγκρουση, ενώ παράλληλα ο κλωβός των επιβατών παρέχει ασφάλεια. Στο εργοστάσιο πραγματοποιήθηκαν 300 τεστ, περισσότερες από 100 προσομοιώσεις πρόσκρουσης και περισσότερες από 100 δοκιμές πρόσκρουσης διαφόρων τύπων, σε διαφορετικές ταχύτητες.

Το νέο Jeep Renegade διατίθεται με στάνταρ 6 αερόσακους, ESC και ERM (ηλεκτρονικό σύστημα αποτροπής ανατροπής). Ο εξοπλισμός ασφαλείας, ανάλογα με την έκδοση, συμπεριλαμβάνει έλεγχο τυφλής γωνίας, ανίχνευση διέλευσης στο πίσω μέρος, ενεργό cruise control και κάμερα οπισθοπορείας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα προειδοποίησης και αποφυγής πρόσθιας σύγκρουσης (πρωτιά στην κατηγορία). Χρησιμοποιεί ραντάρ και κάμερες ως αισθητήρια όργανα, τα οποία ανιχνεύουν την απόσταση από ένα προπορευόμενο όχημα ή κάποιο αντικείμενο μπροστά από το αυτοκίνητο.

Προειδοποιεί ή υποβοηθά τον οδηγό να αποφύγει την σύγκρουση ή να μειώσει τις συνέπειες, όταν αυτή είναι αναπόφευκτη.

Αλλαγή λωρίδας

Επίσης, μπορεί να εξοπλιστεί με το σύστημα προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας και το σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου. Το πρώτο χρησιμοποιεί μία οπτική κάμερα που σκανάρει το οδόστρωμα και τη σχετική διαγράμμιση.
 
Αν ο οδηγός αλλάξει κατεύθυνση από τη μία λωρίδα κυκλοφορίας στην άλλη δίχως να έχει ενεργοποιήσει τα φλας, το σύστημα τον ειδοποιεί με οπτικό σήμα που συνδυάζεται με μία απτή τάση από το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης.

Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα προχωρά σε δεύτερη οπτική προειδοποίηση. Το σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου χρησιμοποιεί ένα ραντάρ χαμηλής ισχύος, ώστε να προειδοποιεί τον οδηγό -στην περίπτωση αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας- για τυχόν οχήματα στα τυφλά σημεία.

Η παρουσία των άλλων οχημάτων επισημαίνεται με σχετική φωτεινή ένδειξη στους εξωτερικούς καθρέφτες και συνδυάζεται με ηχητική επισήμανση. Ο τιμοκατάλογος του νέου Jeep Renegade ξεκινά από τα 19.370 ευρώ.