Η Opel αλλάζει την τεχνολογία φωτισμού

Η καλή ορατότητα είναι το άλφα και το ωμέγα στην οδήγηση, κυρίως τώρα, που λόγω εποχής νυχτώνει νωρίς και οι οδηγοί οδηγούν περισσότερες ώρες σε σκοτεινές συνθήκες.

Η προηγμένη τεχνολογία φωτισμού αυξάνει σημαντικά την οδική ασφάλεια και η Opel είναι πρωτοπόρος σ’ αυτό τον τομέα, μεhigh-tech, αναγνωρισμένα συστήματα όπως ο προσαρμοζόμενος εμπρόσθιος φωτισμός AFL+ (Adaptive ForwardLighting). Η μαρκα προσφέρει αυτά τα συστήματα και σε μικρότερες κατηγορίες οχημάτων κάνοντάς τα προσιτά σε όλους τους οδηγούς.

Οι μηχανικοί όμως τώρα εξέλισουν τη νέα τεχνολογία LED matrix light η οποία θα εξοπλίζει τα αυτοκίνητα του μέλλοντος και υπόσχεται να κάνει τη νύχτα μέρα χωρίς να ‘τυφλώνει’ τους άλλους οδηγούς. Λειτουργεί με εμπρός κάμερα Opel Eye. Όταν ανιχνεύονται πηγές φωτός από αντίθετα ερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα, οι ατομικές λυχνίες LED στη σχετική ζώνη απενεργοποιούνται, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου παραμένει έντονα φωτισμένο.

Πιο γρήγορο φρενάρισμα

Η μελέτη δείχνει ότι με ταχύτητες 80 χλμ./ώρα, μπορούν να ανιχνεύονται αντικείμενα στο πλάι του δρόμου κατά 1,3 δευτ. περίπου ταχύτερα συγκριτικά με ένα συμβατικό σύστημα φώτων μεσαίας σκάλας xenon. Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη διαφορά 30 μ. η οποία αντιστοιχεί στην απόσταση φρεναρίσματος που απαιτείται σχεδόν για ακινητοποίηση όταν η ταχύτητα είναι 100 χλμ./ώρα.

Τώρα όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τελευταία γενιά AFL+, μαζί με εξελιγμένη, υψηλότερων προδιαγραφών εμπρός κάμερα Opel Eye. Αυτό το σύστημα προσφερει μέχρι δέκα λειτουργίες φωτισμού και διατίθεται σε μία μεγάλη γκάμα μοντέλων Opel(Mokka, Astra, Cascada cabrio, Zafira Tourer και Insignia).

Το καινοτόμο σύστημα αυξάνει θεαματικά την ενεργητική ασφάλεια μειώνοντας παράλληλα το στρες της νυχτερινής οδήγησης. Το σύστημα προβολέων xenon μεταβλητής δέσμης προσαρμόζεται αυτόματα σε ποικίλες οδηγικές, οδικές και καιρικές συνθήκες, μεταβάλλοντας τη κατανομή φωτός ανάλογα με τις απαιτήσεις. Περιλαμβάνει επίσης λειτουργίες όπως φωτισμό στροφών, διασταυρώσεων και φώτα ημέρας LED.

Η κατεύθυνση και ένταση της δέσμης ρυθμίζεται ανάλογα με τη γωνία του τιμονιού και την ταχύτητα του οχήματος. Ενεργοποιεί αυτόματα τους προβολείς στη μεσαία σκάλα όταν η εμπρός κάμερα - ενσωματωμένη στον εσωτερικό καθρέπτη - εντοπίσει προβολείς ή πίσω φώτα άλλων οχημάτων.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.